Kézen fogva forduljunk az Úrhoz

2018. január 28., címkék: steinbach józsef, keresztyén-zsidó párbeszéd, imaóra, ökumenikus imahét, Ökumenikus imahét, imahét

„A jótékonyság, a vendégszeretet és az egység Isten akarata" – fogalmazott imájában Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke január 28-án, az ökumenikus imahetet záró keresztyén-zsidó imaórán Budapesten.

A kiválasztás az egész világért van

2016. január 25., címkék: ökumenikus imahét, keresztyén-zsidó párbeszéd, 2016, Ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét zárásaként zsidó-keresztyén imaórát tartottak az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban január 24-én Budapesten. Az immár ötödik közös imádság sarokpontja két, egymással közel egy időben született dokumentum volt: decemberben ortodox rabbik, valamint az Apostoli Szentszék is a távolságtartó együttélésből teológiai alapú, mély barátsággá váló zsidó–keresztyén párbeszédről adtak ki nyilatkozatot.

Közös küldetés

2016. január 22., címkék: ökumenikus imahét, interjú, Ökumenikus imahét, reformátusok lapja, keresztyén-zsidó párbeszéd

Keresztyén–zsidó imaórát tartanak az ökumenikus imahét utolsó napján. A keresztyének és a zsidók közötti kapcsolatról Steinbach József dunántúli református püspököt, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökét kérdeztük.

Az elhallgatásnál nincs rosszabb

2014. március 20., címkék: konferencia, holokauszt emlékév, keresztyén-zsidó párbeszéd, balog zoltán, bölcskei gusztáv

Párbeszédre van szükség, beszélgetni kell, mert a hallgatásnál, az elhallgatásnál nincs rosszabb – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Tihanyban a szaktárca és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága szervezésében, Közös jövőnk – Közös felességünk címmel, a magyarországi zsidó és keresztény közösségek együttéléséről szóló konferencián.

Külön(b) utak?

2013. november 21., címkék: keresztyén-zsidó párbeszéd, evangélikus teológia (ehe), konferencia

Milyen okokra vezethető vissza a keresztyénségben évszázadok óta fellelhető antiszemitizmus? Mi a felelősségünk a holokauszt utáni megbékélés folyamatában keresztyénként? Mit mond az Újszövetség a zsidóságról? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ zsidó és keresztyén vallású, nem vallásos, valamint Jézus-hívő zsidó teológusok, misszionáriusok és civilek Az antiszemitizmus mint teológiai és társadalmi probléma című konferencián.

Nyílik az ajtó?

2013. április 20., címkék: protestáns tavasz, keresztyén-zsidó párbeszéd

Álszentség azt állítani, hogy több köt össze minket, mint ami elválaszt, de nem tagadhatjuk, sok közünk van egymáshoz. Kevés olyan nyilvános vitára volt példa az elmúlt évszázadokban, ahol egy ortodox zsidó rabbi és egy keresztyén teológus-professzor beszélgetnek egymással. Pedig mindkét vallás több ezeréves történeteket hasogat szombatról vasárnapra.

Közösen idősebb testvéreinkkel

2013. január 28., címkék: ökumenikus imahét, keresztyén-zsidó párbeszéd, Ökumenikus imahét

„Meg kell látni az istenorca-hordozót minden emberben" – mondta Schweitzer József, nyugalmazott főrabbi vasárnap este Budapesten megtartott közös, keresztény-zsidó imaalkalmon.

Keresztény-Zsidó imanap

2012. január 23., címkék: keresztyén-zsidó párbeszéd, Ökumené, ima, ökumene, ökumené

A keresztények egységéért fohászkodó ökumenikus imahét keresztény-zsidó találkozóval zárult a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. Az alkalmat Erdő Péter római katolikus bíboros vezette, beszédet mondott Schweitzer József nyugalmazott főrabbi.

Világokat mentettek meg

2011. május 15., címkék: bölcskei gusztáv, keresztyén-zsidó párbeszéd, karasszon istván

Aki megment egy embert, az megment egy világot – mondta Weisz Péter a Barankovics Izraelita Műhely elnöke. Reformátusok és zsidók emlékeztek példaképeikre a budapesti teológia dísztermében.

A Zsidó Világkongresszus elnöke a pápánál járt

2010. december 14., címkék: vatikán, Vatikán, Ökumené, ökumené, keresztyén-zsidó párbeszéd, xvi. benedek pápa

XVI. Benedek pápa a múlt hét végén magánkihallgatáson fogadta Ronald Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét a Vatikánban.

Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódus

2010. október 19., címkék: ökumené, vatikán, Nagyvilág, Ökumené, Vatikán, iszlám, keresztyén-zsidó párbeszéd

 A Vatikánban október 10-e és 24-e között tartják azt a Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódus, melyen a térség 120 vallási vezetője foglalkozik közös gondjaikkal.

Közel-keleti szinódus: Ne hagyjátok el a Szentföldet!

2010. október 14., címkék: keresztyén-zsidó párbeszéd, Vatikán, vatikán, közel-keleti béke

A Vatikánban zajló Közel-Kelettel foglalkozó püspöki szinódus zárt ajtók mögötti tanácskozásának témája a szeretetközösség és tanúságtétel.

Új keresztyén-zsidó kezdeményezés

2010. október 11., címkék: keresztyén-zsidó párbeszéd, honlap

Internetoldalt nyitott a Keresztyén-Zsidó Tartományi-Egyházi Munkaközösségek Konferenciája.

A pápa és az izraeli elnök találkozója

2010. szeptember 03., címkék: Ökumené, keresztyén-zsidó párbeszéd, xvi. benedek pápa, ökumené

A Castel Gandolfo-i Apostoli Palotában XVI. Benedek csütörtökön délelőtt 11 órakor fogadta Simon Peres izraeli elnököt. Megbeszélésük angol nyelven negyven percig tartott.  Peres ezüst menórát, hétágú gyertytartót ajándékozott az egyházfőnek, aki ezt egy értékes érmével viszonozta. 

Nemzetközi keresztyén–zsidó–iszlám tanácskozás

2010. július 09., címkék: Ökumené, keresztyén-zsidó párbeszéd, keresztyén zsidó tanács (iccj), ökumené

A Nemzetközi Keresztény Zsidó Tanács (ICCJ), mely 38 nemzeti, a keresztyén–zsidó dialógust előmozdító tanácsot fog össze, Isztambulban rendezte az idei konferenciáját, melyre számos neves keresztyén, zsidó és mohamedán vallású, a témában szakértő előadót hívtak meg.

Az elhurcolt zsidóságra emlékeztek Kápolnásnyéken

2010. június 21., címkék: zsidó, Gyülekezeti hírek, Szeretethíd, szeretetszolgálat (mrsz), szeretethíd, keresztyén-zsidó párbeszéd

Június 13-án, a Fejér megyei zsidóság deportálásának emléknapján helybeliek, környékbeliek és elszármazottak emlékeztek azokra, akiket 66 évvel ezelőtt Kápolnásnyékről deportáltak.

Református-zsidó párbeszéd Hollandiában

2010. május 15., címkék: Nagyvilág, hollandia, keresztyén-zsidó párbeszéd

A szigorú holland reformátusok és a hollandiai ortodox zsidók között nagy jelentőségű, példaértékű párbeszéd, megbeszélés indult meg.

Jézus – az én zsidó barátom

2010. május 10., címkék: Nagyvilág, könyvbemutató, németország, keresztyén-zsidó párbeszéd

A német Aussaat Kiadó izgalmas és szép könyvvel lepte meg az érdeklődőket: az amerikai zsidó szerző, Rolf Gompertz vall Jézusról.

Zsidó – katolikus párbeszéd a Vatikánban

2010. március 16., címkék: Vatikán, Ökumené, keresztyén-zsidó párbeszéd, vatikán, ökumené

Március 16-án és 17-én megbeszélést tartanak a Vallásközi Konzultáció Nemzetközi Zsidó Bizottsága (IJCIC) és néhány vatikáni dikasztérium képviselői.

Ülésezik a zsidó-katolikus párbeszéd bizottsága

2010. január 20., címkék: Ökumené, keresztyén-zsidó párbeszéd, xvi. benedek pápa, ökumené

Január 18-a és 20-a között tartja a bizottság kilencedik találkozóját. A megbeszéléseket vasárnap a pápa zsinagógában tett látogatása előzte meg.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.