Katolikus templomot gyújtottak fel

2018. június 02., címkék: közlemény, katolikus egyház

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöksége közleményben ítélte el a Vas megyei Kemenessömjénen elkövetett értelmetlen rongálást.

Megújult az MKPK vezetése

2015. szeptember 04., címkék: katolikus egyház, erdő péter, veres andrás

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszi rendes ülésén Veres András szombathelyi püspököt választották az MKPK elnökévé a következő öt éves időszakra.

Közös nyilatkozat a vallási erőszak ellen

2015. február 25., címkék: katolikus egyház, nyilatkozat, ökumenikus tanács (meöt)

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Egyház közös nyilatkozatot adott ki a koppenhágai merényletekkel, valamint az egyiptomi keresztények líbiai kivégzésével kapcsolatban.

Mária, a hit tanúja

2014. január 16., címkék: ökumenikus imahét 2014, katolikus egyház, kránitz mihály, szimbólum

Máriától tanulhatjuk meg a döntés képességét, s azt, hogy Istenre bízzuk magunkat – Az idei ökumenikus imahét egyik fő kérdése: mit tanulhatnak egymástól az egyházak? Kránitz Mihály katolikus teológus írása arról, hogy a római katolikusok az engedelmesség lelkületével gazdagítanák az ökumenét.

Először dél-amerikai a katolikusok vezetője

2013. március 13., címkék: pápa, i ferenc, Vatikán, vatikán, xvi benedek, katolikus egyház

Szerda este hét óra körül felszállt a füst a Vatikánban, ami azt jelentette, hogy a pápaválasztó konklávé döntött a katolikus egyház új vezetőjéről. Bő egy órával később kiderült, Ferenc néven az argentin Jorge Mario Bergoglio bíboros lesz az első dél-amerikai és egyben az első jezsuita pápa, a februárban lemondott XVI. Benedek utóda.

Úton Jézus barátaiként

2013. január 19., címkék: kránitz mihály, ökumenikus imahét, Ökumenikus imahét, áhitat, áhítat, katolikus egyház

„A szakadások megszüntetése lehet emberi szándék, ám az egységre való törekvés valójában isteni parancs, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül" – Kránitz Mihály katolikus teológus elmélkedése az egységről és a krisztusi barátságról az ökumenikus imahét ötödik napján.

Protestáns józansággal Európában

2012. november 15., címkék: bölcskei gusztáv, xiii. zsinati ciklus 11. ülés, európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce), katolikus egyház

A demokratikus folyamatok erősítése és a teherviselés igazságosabbá tétele jelentheti a válságból kivezető utat – fejtette ki az Európai Protestáns Egyházak Közössége firenzei ülésének zárónyilatkozata alapján a Magyarországi Református Egyház Zsinatának ez évi őszi ülésszakát megnyitó beszédében Bölcskei Gusztáv püspök. A Zsinat lelkészi elnöke a második vatikáni zsinatra emlékezve az ökumené eddig elért eredményeinek megbecsülésére szólított.

Ötven éves a II. Vatikáni Zsinat

2012. október 16., címkék: katolikus egyház, egyházak világtanácsa (evt), Ökumené, ökumene, ökumené, olav fyske tveit

Fél évszázada hívta össze XXIII. János pápa azt a tanácskozást, mely megváltoztatta a katolikus egyház viszonyát a misszióhoz és az ökumenéhez.

Az EVT és a Római Katolikus Egyház Közös Munkacsoportjának jelentése

2011. december 02., címkék: ökumenikus, egyházak világtanácsa (wcc), katolikus egyház

Azok közül az egyházak közül, amelyek nem tagjai az Egyházak Világtanácsának (EVT), a legjelentősebb a Római Katolikus Egyház. 1965-ben a Római Katolikus Egyház és az EVT Közös Munkacsoportot hozott létre, mely évente találkozik, hogy megvitassa a mindkét felet érintő aktuális kérdéseket és erősítse az együttműködést az egyházak között.  

Keresztyén szakkollégiumokkal a cigányság felemeléséért

2011. március 17., címkék: református felsőoktatás, Hírek, evangélikus egyház, református oktatás, balog zoltán, bölcskei gusztáv, keresztény roma szakkollégiumi hálózat, görög katolikus egyház, katolikus egyház

A magyarországi történelmi keresztyén egyházak a kormány támogatásával Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózatot alapítottak a cigány közösséghez tartozók felsőoktatási képzésének segítésére.

2011 a Család éve a katolikus egyházban

2011. január 14., címkék: család, katolikus egyház

December 26-án, a Szent Család vasárnapján vette kezdetét a tematikus esztendő, melynek keretében számos családi programot terveznek az egyházban.

Katolikusok Európa jövőjéről Brüsszelben

2010. november 27., címkék: európai unió püspöki bizottsága (COMECE), katolikus egyház, európai unió

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága november 24-től 26-ig tartotta plenáris ülését a belga fővárosban „A populizmus Európában” címmel.

Hazánkba látogatott Hilarion volokalamszki metropolita

2010. szeptember 20., címkék: erdő péter, katolikus egyház, Háttér, Ökumené, hilarion pátriárka, ökumené, orosz ortodox egyház

Az orosz főpap találkozott Erdő Péter bíboros prímással és Főpapi Szent Liturgiát tartott a budapesti Nagyboldogasszony templomban.

Egyházi vezetők tárgyaltak a cigányságról

2010. szeptember 02., címkék: cigánymisszió, állam-egyház kapcsolatok, bölcskei gusztáv, balog zoltán, Hírek, katolikus egyház

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár meghívására a cigányság felemeléséért végzett egyházi szolgálatról folytattak megbeszélést.

Száz éve született Teréza anya, tisztelete növekszik Albániában

2010. augusztus 31., címkék: teréz anya, katolikus egyház, Nagyvilág

Egy repülőteret és az egyetemet nevezték el Teréza anyáról, aki egykori hazájába, a hosszú időn át hivatalosan is ateista Albániába be sem tehette a lábát.

Az EU és az egyházak együtt a szegénység ellen

2010. július 21., címkék: katolikus egyház, Ökumené, erdő péter, európai unió püspöki bizottsága (COMECE), ökumené

  Erdő Péter bíboros, az Erópai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke is jelen volt és beszédet mondott azon a találkozón, amelyen a szegénységről és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelemről tanácskoztak Brüsszelben július 19-én.

Húszéves a Katolikus Ifjúsági Mozgalom

2010. március 05., címkék: ökumené, Ökumené, katolikus egyház

A KIM az évforduló megünneplésére március 6-án, szombaton, 15 órától jubileumi ünnepséget szervez Budapesten, amelyen vendégül látja a hajdani alapítókat, a jelenlegi tagokat és mindazokat, akiknek az életében kisebb-nagyobb szerepet játszottak az elmúlt 20 esztendő katolikus közéletének eseményei, történései, és baráti kapcsolatok fűzték a KIM-hez.

"Miért kapnak kevesebbet?"

2010. március 04., címkék: katolikus egyház, Ökumené, erdő péter, ökumené

A szaktárca évek óta nem indokolja meg a Magyar Katolikus Egyháznak, hogy miért kapnak alacsonyabb összegű támogatást oktatási intézményei, mint az önkormányzati iskolák, óvodák – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Közleményben tiltakozik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

2010. február 25., címkék: ökumené, katolikus püspöki konferencia (mkpk), Ökumené, katolikus egyház

A katolikus egyház is felemelte szavát a felekezeti iskolákat érintő negatív diszkrimináció ellen. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerkesztőségünkhöz is eljuttatta azt a közleményt, melyben Erdő Péter bíboros számszerűleg is megjelöli, hogy tanulónként milyen összeggel kaptak kevesebbet az egyházi iskolák.

A püspöki kar téli ülése – zárszámadás, egyházak, programok

2009. december 17., címkék: katolikus egyház, Ökumené, erdő péter, ökumené

  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a közelmúltban tartotta téli rendes ülését. A testület munkájáról Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke és Mohos Gábor titkár tájékoztatta a sajtó képviselőit Budapesten.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.