Kerek évfordulót ünnepel a Károli-egyetem jogi kara

2018. december 07., címkék: károli egyetem

„Küldetési nyilatkozat ez a név, hiszen ennek az egyetemnek küldetése van”– hangzott el a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának (KRE-ÁJK) húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepi konferencián december 4-én az Országgyűlés felsőházi termében.

Felelősségvállalás a környezetért

2017. november 27., címkék: ökogyülekezeti mozgalom, károli egyetem

A Károli Gáspár Református Egyetem égisze alatt működhet tovább az egyház ökogyülekezeti mozgalma. A tárgyalások rövidesen elkezdődnek – erről is határozott a mozgalom közgyűlése.

A Károlin is megnyílt a tanév

2015. szeptember 03., címkék: károli egyetem, tanévnyitó

További lehetőségeket jelent a Károli Gáspár Református Egyetem bővülés értékválsággal küzdő világunkban és az egyház és a nemzet iránt hűséges értelmiség nevelésében – hangsúlyozta Huszár Pál főgondnok a felsőoktatási intézmény szeptember 1-jei tanévnyitóján a budapesti fasori templomban.  

Régire építkező modern

2014. október 07., címkék: bölcskei gusztáv, differentia specifica, károli egyetem, kre

„A protestantizmusban mindig ott van a megújulás vágya. Ugyanakkor a régire építkezik, az örök fundamentumra" – mondta Balog Zoltán miniszter a Károli Egyetem új épületének átadó ünnepségén október 7-én.

Pozitív gondolatok a zsidó-keresztény együttélésben

2014. június 12., címkék: holokauszt, károli egyetem, kre, újpest

„Gyűlöletet sohasem fékezhetünk meg gyűlölettel, a haragot győzze le a szeretet" – hangzott el hívő zsidó és keresztény előadók konferenciáján, melyet a Károli Egyetem és a Barankovics Izraelita Műhely szervezett június 12-én az újpesti Városházán.

Csak az hal meg, akit elfelednek

2014. április 29., címkék: károli egyetem, holokauszt emlékév, holokauszt

„A holokauszt valójában lázadás Isten ellen, hiszen Isten adta a lelkiismeretet az embernek" – hangzott el hívő zsidó és keresztény előadók konferenciáján, melyet a Károli Egyetem és a Barankovics Izraelita Műhely szervezett április 29-én a zsinati székházban.

Sára Sándor nyolcvan éves

2013. november 26., címkék: sára sándor, károli egyetem

A Károli Egyetemen működő Magyar Dokumentumfilm-rendezők Egyesülete november 25-én ünnepelte Sára Sándor filmrendező nyolcvanadik születésnapját.

Inspiráló keresztyén értékek

2013. október 17., címkék: károli egyetem (kre), károli egyetem, jan peter balkenende, Jan Peter Balkenende, konferencia

„Erkölcsi iránytűre van szükségünk" – mondta Jan Peter Balkenende volt holland miniszterelnök a húsz éves fennállását ünneplő Károli Egyetem ünnepi konferenciáján, melynek a professzor kiemelt vendégelőadója volt.

A nap nyertese: Nikolaus Schneider

2013. június 13., címkék: nikolaus schneider, károli egyetem, Nikolaus Schneider, bild, német protestáns egyház (ekd)

Németország legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild a címlapján emlékezett meg arról, hogy a Német Protestáns Egyház elnöke díszdoktori címet kapott a Károli Gáspár Református Egyetemtől.

Párbeszéd a népszámlálási adatokról

2013. június 13., címkék: népszámlálás, egyházszociológiai kutatás, károli egyetem

„A vallásosság és a felekezetek helyzete Magyarországon a 2011. évi népszámlálási adatok tükrében" címmel szervez tudományos workshopot a Magyarországi Református Egyház Egyház-szociológiai Bizottsága. A minden érdeklődő számára nyitott workshop célja, hogy párbeszéd induljon a népszámlálási adatokkal vallási, felekezeti szempontból foglalkozók között.

Egyházalapításról

2013. április 11., címkék: konferencia, károli egyetem

Az egyházalapítás szabályairól rendeztek konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetemen április 10-én. A főbb témák között az alkotmányos szabályozás, az egyházak állami támogatása és a "bizniszegyházak" szerepeltek.

Elhunyt Bolyki János

2011. május 30., címkék: bolyki jános, In memoriam, károli egyetem, Határon túl, in memoriam

Május 29-én elhunyt Bolyki János, a Károli Egyetem nyugalmazott professzora. Temetése június 10-én, pénteken reggel 9 órától lesz a Farkasréti Temetőben.

Rákóczi, Mikes és a bujdosók: valóság, legendák és kultusz

2011. május 06., címkék: károli egyetem, rákóczi szabadságharc, konferencia

„Az Úr pedig a lélek, és ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság” (2Kor. 3:17.) – ezzel a bibliai igerésszel nyitotta meg Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári béke háromszázadik évfordulója alkalmából rendezett konferenciát. Az előadássorozat szellemiségének meghatározója az a hagyományőrzés volt, mellyel a szabadságunkért életüket áldozó elődeinknek adózunk. A Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Történelemtudományi Intézete és a Kora Újkori, Gazdaság- és Művelődéstörténeti Tanszéke a Református Kultúrtörténeti Kutatócsoporttal közösen készült az eseményre, melyre az ország számos egyeteméről és tudományos intézetéből érkeztek előadók.

Rákóczi, Mikes és a bujdosók: valóság, legendák és kultusz

2011. május 05., címkék: rákóczi szabadságharc, konferencia, károli egyetem

A Rákóczi- szabadságharcot lezáró szatmári béke 300. évfordulójára emlékezve tart csütörtökön egésznapos konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem a Református Kultúrtörténeti Kutató Csoporttal közösen.

Konferencia Japánról a Károli Egyetemen

2011. április 18., címkék: Hírek, Japán, károli egyetem, japán, tudományos konferenciák

Japán, Kína, Korea: Kölcsönhatások - Múlt, jelen, jövő címmel rendez konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológiai Tanszéke április 27-én.

Az egyházi törvény módosításáról tartanak tudományos konferenciát

2011. március 11., címkék: közéleti és kulturális központ (rkkk), Hírek, egyházi törvény, károli egyetem, tudományos konferenciák

A vallásszabadság kérdéséről és az egyházak jogi helyzetének szabályozásáról tanácskoznak az MRE zsinati székházában március 16-án. A tanácskozáson részt vesz Jan Peter Balkenende, holland exkormányfő.

„Ez az én személyes életművem” – Interjú Bagdy Emőkével, a Károli tízéves pszichológia szakának alapítójával

2010. december 15., címkék: bagdy emőke, Háttér, károli egyetem

Az ország legjobb pszichológusait képezik a HVG 2008-as felmérése szerint a Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia szakán. Bagdy Emőke szakalapító, ezt a munkáját tekinti személyes életművének.

Könyvbemutató a Károlin

2010. november 24., címkék: teológia, Hírek, károli egyetem, könyvbemutató

Dr. Békési Sándor Ergon. A keresztyén esztétika teológiája című opusát mutatja be Dr. Kulin Ferenc.

A Károli a legjobb tíz egyetem között

2010. november 22., címkék: károli egyetem, református felsőoktatás, Hírek

Az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján a tíz legjobb hazai felsőoktatási intézmények között szerepel a Károli Gáspár Református Egyetem 2011-ben.

Szűkülés vagy bővülés?

2010. szeptember 16., címkék: Háttér, károli egyetem, balla péter

A Károli Gáspár Református Egyetem megbízott rektora, Balla Péter a meglévő gondok ellenére bizakodó és fontosnak tartja az intézmény profiljának szélesítését.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.