Kálvinnal a Szentíráshoz

2016. november 16., címkék: könyvbemutató, kálvin jános, szűcs ferenc, könyvismertető

Szűcs Ferenc Kálvin olvasása közben című kötetének bemutatóját tartották november 15-én a Bibliamúzeum kiállítótermében. A válogatott írásokat tartalmazó könyvet Bogárdi Szabó István református teológus, püspök, egyházunk Zsinatának lelkészi elnöke méltatta.

135 éve hunyt el az első magyar Kálvin-kutató

2016. február 16., címkék: évforduló, kálvin jános, Révész Imre, Kálvin-életrajz

Idősebb Révész Imre református lelkipásztor, a XIX. század neves egyháztörténésze, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Kutatásai eredményeként Magyarországon elsőként készített Kálvin-életrajzot.

Kálvin magyarázatai a Korinthusi levelekhez

2015. szeptember 20., címkék: kálvin jános, parokiális könyvtár, buzogány dezső

Megjelent a Református Egyházi Könyvtár következő két kötete.

Segítség Isten üzenetének megértésében

2014. november 12., címkék: bölcskei gusztáv, buzogány dezső, institutio, bogárdi szabó istván, kálvin kiadó, kálvin jános, könyvbemutató, kálvin emlékévek

Kálvin János halálának 450. évfordulójára, a Református Egyházi Könyvtár sorozatának legújabb tagjaként ismét megjelent az Institutio. A genfi reformátor fő művét ezúttal Buzogány Dezső fordította magyarra. A könyvbemutatót november 11-én tartották a Magyarországi Református Egyház Zsinati Székházában.

Kálvinizmus ma

2014. november 12., címkék: john chalmers, konferencia, kálvin jános, károli egyetem (kre), bölcskei gusztáv, kálvin emlékév

Milyen hatása van Kálvin János életművének a mai közéletre és társadalomra? Ezt a témát járta körül a Magyarországi Református Egyház (MRE), a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), a Református Közéleti és Kulturális Központ, valamint a Hanns Seidel Alapítvány közös konferenciája, melyet 2014. november 10-én tartottak az MRE Zsinati Székházában Budapesten – Kálvinizmus ma címmel.

Konferenciával és kiállítással zárultak a Kálvin emlékévek

2014. október 20., címkék: kálvin jános, kálvin emlékévek, reformáció, kálvin emlékévek konferencia

A Magyarországi Református Egyház Kálvin János Emlékbizottsága 2014. október 18-án a 2009 – 2014 közötti Kálvin Emlékévek zárórendezvényeként konferenciát szervezett Budapesten, a szépen felújított Kálvin téri református templomban. A genfi reformátor születésének 500. és halálának 450. évfordulója közötti évek hazánkban egy új „Kálvin-reneszánsz" lehetőségét teremtették meg.

„Az Institutio a református egyház alkotmánya”

2014. május 08., címkék: institutio, buzogány dezső, kolozsvár, kálvin jános, kálvin emlékév

„Kálvin legfőbb műve az Institutio. Ez a mű a református egyház alkotmánya" – mondja Buzogány Dezső, aki 2014-ben fejezte be a mű újbóli magyarra fordítását. A kolozsvári teológiai tanár az Erdélyi Református Egyházkerület – Kálvin Emlékévek alkalmából meghirdetett – rendezvénysorozatának részeként tartott előadást a Kétágú templom déli karzatán. Előadásának szerkesztett változatát olvashatják.

Folynak az előkészületek

2012. szeptember 16., címkék: kálvin kiadó, reformációi emlékbizottság, kálvin jános

Szeptemberben újult erővel folytatta munkáját a Kálvin Emlékbizottság, mely a reformáció ötszáz éves jubileumát hivatott előkészíteni.

Egy népszerű Kálvin-portré

2012. július 11., címkék: kálvin jános, évfordulók

Százhárom éve, a reformátor születésének 400. évfordulóján először közölt címlapján Kálvin-ábrázolást a Protestáns Egyházi és Iskolai Lap című hetilap.

Kálvin-szobor a Kálvinon

2012. július 01., címkék: évfordulók, budapest-kálvin tér, szoboravatás, kálvin jános

Búza Barna budapesti köztéri Kálvin-szobrának története.

Kálvin és a gályarabok

2011. április 19., címkék: kálvin évek, kiállítás, dunántúli egyházkerület, ács, Gyülekezeti hírek, kálvin jános

Kálvin János és a protestáns gályarabok emlékezete címmel nyílik kiállítás Ácson április 30-án.

Krisztus az ajándékok Ajándéka

2010. december 21., címkék: kálvin jános, vélemény, karácsony, advent

Kálvin János a karácsonyra ezt a megnevezést alkalmazta: az Úr születésnapja. Ő az ajándékok Ajándékának tekintette az Úr Jézust. És mi? Tanulságos lehet reformátorunk gondolatait ünneplésünkbe bevonni.

Kálvin-leckék indonézeknek

2010. december 08., címkék: kálvin jános, Nagyvilág

Az Egyesült Kelet-Indiai Társaság hajói egy időben semmi mást nem szállítottak Holland-Indonéziába, csak Kálvin János munkáit – mondja Agus Batlajery.

Kálvinról tartottak előadást Nagyölveden

2010. november 30., címkék: Határon túl, kálvin jános, szlovákiai reformátusok (szrke)

A magyarországi Presbiter című folyóirat főszerkesztője tarottt előadást a reformátorról advent első vasárnapján a felvidéki Barsi Egyházmegyéhez tartozó gyülekezetben.

Nem lehetünk önmagunkban keresztyének

2010. november 09., címkék: kálvin emlékév, kálvin jános, matthias freudenberg, reformáció, rajnai református egyház

Mi, reformátusok sem értettük pontosan, mit is bírunk Kálvinnal, noha ma is nagyon üdítőleg hat református keresztyénségünkre – állítja Matthias Freudenberg német lelkész-professzor annak kapcsán, hogy az elmúlt években megkísérelték a genfi reformátorról kialakult, Németországban jobbára negatív képet átformálni. A Rajnai Egyház lelkipásztora nemrég egy küldöttséggel töltött el egy hetet Magyarországon, ennek kapcsán beszélt a német reformátusokról és Kálvin életművéről is.

Kálvin és Luther véleménykülönbsége a Jakab levélről

2010. november 03., címkék: kálvin jános, Ökumené, luther, Hírek, ökumené

A rövid levélről a reformátorok különbözőképpen vélekedtek. Luther „szalmalevélnek” nevezte, Kálvin „sokfajta tanítás pezsdítő forrásvizének” tekintette.

Kálvinnal a Nyárád és a Maros mentén

2010. november 02., címkék: nőszövetség, presbiteri szövetség, Hírek, békefy lajos, kálvin jános, Gyülekezeti hírek

Az erdélyi Nyárád és Maros folyó mentén presbiteri, nőszövetségi és istentiszteleti alkalmakon elevenedett meg Kálvin tanítása, és emberi arca.

Mindent egy helyen Kálvinról

2010. október 21., címkék: Nagyvilág, kálvin emlékév, kálvin jános

A korábban calvin09 internetes címen jelentkezett nemzetközi platform neve és hozzáférése megváltozott. A cél az, hogy az oldalt világméretű ismereti-, és információs felületté fejlesszék.

A reformáció emlékezete

2010. szeptember 28., címkék: Háttér, melanchthon, kálvin jános, luther, reformáció hónapja, reformáció

Kultusz-e vagy kultúra a reformátorok emlékezete? Erre a kérdésre is választ kapunk Millisits Máté muzeológus-művészettörténésztől.

„Kálvin János emlékezete ” című vándorkiálítás zárónapja

2010. szeptember 16., címkék: kálvin jános, kiállítás, Gyülekezeti hírek, lábatlan

A Lábatlani Református Egyházközség és a Gerenday Közösségi Ház szeretettel várja az érdeklődőket a „Kálvin János emlékezete ” című vándorkiálítás zárónapjának szeptember 17-én tartandó rendezvényére.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.