Szabadság téri szoboravatás: új eljárás

2014. július 06., címkék: hegedűs loránt, budapest-szabadság tér, horthy miklós, hegedűs lorant

Másodfokú határozat született a Hegedűs Loránt lelkipásztor ellen a 2013. november 3-i Szabadság téri Horthy-szobor avatás és az azt megelőző istentisztelet kapcsán indult fegyelmi eljárásban. A lelkészt nem marasztalták el és nem is mentették fel: súlyos eljárásjogi szabálysértés miatt új eljárást kell kezdeni első fokon, egy kijelölendő egyházmegyei bíróságon.

Sajtótájékoztató a Kálvin-szobor alatt

2014. március 07., címkék: hegedűs loránt, budapest-szabadság tér, horthy miklós, hegedűs lorant

Ifj. Hegedűs Loránt részt vett az ellene a 2013. november 3-i Budapest-Szabadság téri Horthy-szobor avatás kapcsán indult fegyelmi eljárás határozathirdetésén, majd a Kálvin téren értékelte a történteket.

Ítélet március 7-én

2014. február 20., címkék: hegedűs lorant, horthy miklós, hegedűs loránt

Március 7-én hirdet ítéletet az egyházmegyei bíróság az ifj. Hegedűs Loránt elleni fegyelmi eljárásban. Rövidhír.

Hegedűs Loránt védekezése a Budapest-Északi egyházmegye bírósága előtt

2014. február 06., címkék: hegedűs loránt, budapest-északi egyházmegye, horthy miklós, hegedűs lorant

Az alábbiakban teljes hosszában, csorbítatlanul és kommentár nélkül közöljük Hegedűs Lorántnak, a Budapest Szabadság téri Református Egyházközség lelkipásztorának az ellene folyó fegyelmi eljárásban a Budapest-Északi Református Egyházmegye bírósága előtt 2014. január 30-án a nyílt tárgyaláson előadott védekezését. A közlés alapja a lelkipásztor által részünkre megküldött eredeti Word dokumentum.

Palástvesztést kért a jogtanácsos

2014. január 30., címkék: hegedűs loránt, budapest-északi egyházmegye, horthy miklós, hegedűs lorant

Megtartotta első ülését az ifj. Hegedűs Loránt elleni fegyelmi eljárást lefolytató egyházmegyei bíróság. A jogtanácsosi indítvány és a védőbeszéd meghallgatása után február 20-ára jelölték ki a következő tárgyalást.

Megtárgyalja Hegedűs Loránt fegyelmi ügyét az illetékes bíróság

2013. december 31., címkék: hegedűs loránt, budapest-északi egyházmegye, horthy miklós, hegedűs lorant

Miután egy bíró visszavonta korábban tett elfogultsági nyilatkozatát, fel tud állni a Budapest-Északi Református Egyházmegye bírósága, hogy soron kívül megtárgyalja a Szabadság téri szoboravatás kapcsán Hegedűs Loránt lelkipásztor elleni indult eljárást.

Napirenden marad a Szabadság téri szoboravatás ügye

2013. november 14., címkék: horthy miklós, xiii. zsinati ciklus 13. ülés

Nem maradhatott el a tárgyalt ügyek sorából a Zsinat idei második ülésszakán a november 3-án a Budapest-Szabadság téri gyülekezet Hazatérés Templomában zajlott Horthy Miklós-szobor avatás, annak egyházi, világi megítélése és az ügyből eredő teendők sora. A Zsinat betegség miatt akadályozott lelkészi elnöke levelében a Zsinat Elnöksége nevében arra kérte a dunamelléki egyházkerületet, hogy a következő zsinati ülésen számoljon be a Hegedűs Loránt ellen indított eljárásról, remélhetőleg az ügy elrendezéséről.

A Dunamelléki Református Egyházkerület esperes-gondnoki testületének közleménye

2013. november 08., címkék: horthy miklós, közlemény, dunamelléki egyházkerület

Az egyház, a református egyház küldetése nem a napi és pártpolitikáról szól. Még akkor sem, ha az egyház, ahogyan egykor Jézus Krisztus is, korának világában élve így vagy úgy érintkezett s érintkezik a politikával és a kor nagy közösségi vitáival.

Szoboravatás: beadvány az illetékes esperesnek

2013. november 06., címkék: hegedűs lorant, horthy miklós, budapest-északi egyházmegye, hegedűs loránt

„Kérem az esperes urat, vizsgálja meg, hogy az esemény jellege nem sértette-e meg az MRE Zsinata Zs-41/1998-as határozatát" – áll abban a beadványban, amelyet a 2013. november 3-án a Budapest-Szabadság téri gyülekezetben történt Horthy-szobor avatás kapcsán juttattunk el a Budapest-Északi egyházmegye esperesének.

A Magyarországi Református Egyház elítéli a gyűlöletkeltést

2013. november 05., címkék: közlemény, horthy miklós

A Magyarországi Református Egyház (MRE), ahogy azt eddig is tette, elítéli az antiszemitizmust, a közösségek közötti gyűlöletkeltést és az egyház, egyházi épületek és egyházi alkalmak pártpolitikai célokra való felhasználását – közölte Tarr Zoltán, az MRE zsinati tanácsosa kedden.

Református lelkészek tiltakozása

2013. november 05., címkék: horthy miklós, petíció, hegedűs loránt, hegedűs lorant

"Tisztelettel kérjük az Elnökséget az ügynek a Magyarországi Református Egyház egészére vonatkozó, elvi és gyakorlati, mihamarabbi és megnyugtató megoldására" – írja az a vasárnapi, Budapest Szabadság téri szoborállítás kapcsán született felhívás, amelyhez a peticiok.com oldalon csatlakozhatnak református lelkipásztorok.

Nyilatkozat

2013. november 04., címkék: hegedűs lorant, horthy miklós, hazatérés temploma

A 2013. november 3-án vasárnap délelőtt a Szabadság téri református templomban történtek kapcsán.

Szabadság téri szoboravatás kérdőjelekkel

2013. november 04., címkék: hegedűs loránt, hazatérés temploma, horthy miklós, hegedűs lorant

Vasárnap délelőtt istentisztelettel egybekötve avatták fel a budapesti Szabadság téren, a Hazatérés temploma előterében Horthy Miklós mellszobrát. A szoboravatás azonban a Jobbik rendezvénye volt, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az egyházközség megsértette azt az 1998-as zsinati határozatot, amelynek értelmében református templomban nem tartható olyan rendezvény, amely „párt, politikai mozgalom vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezet céljait szolgálja".

Horthy Miklós és a református belgák

2012. május 23., címkék: debreceni református kollégium, vélemény, jane haining, horthy miklós

A szombati, debreceni táblaavatás után érdemes értő, körültekintő és megértő módon kiszálazni a bonyolult történet sokszor szándékosan összekuszált szálait. Az alábbi gondolatmenettel ehhez adunk támpontokat. Vélemény.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.