Feltámadott!

2017. április 12., címkék: generális konvent elnöksége (gke), körlevél, generális konvent elnöksége, húsvét

Húsvéti körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

A Generális Konvent Elnökségének nyilatkozata az európai migrációs válságról

2015. november 11., címkék: migráció, nyilatkozat, generális konvent, generális konvent elnöksége, generális konvent elnöksége (gke), Generális Konvent

A Kárpát-medencei együttműködést érintő kérdések szerepeltek a Generális Konvent november 10-11-i elnökségi ülésének napirendjén. A kétnapos tanácskozás végén az európai migrációs válságról fogadott el nyilatkozatot a testület.

Balatonfüreden találkozik a Generális Konvent Elnöksége

2015. november 05., címkék: generális konvent elnöksége (gke), generális konvent elnöksége

November 10-én és 11-én a Dunántúli Református Egyházkerület látja vendégül a Kárpát-medencei református egyházvezetők tanácskozását.

A Generális Konvent Elnökségének körlevele

2013. december 24., címkék: generális konvent elnöksége (gke), generális konvent elnöksége

Karácsonyi körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

A Generális Konvent jövő évi tervei

2013. november 20., címkék: mályi, generális konvent elnöksége

A Tiszáninneni Református Egyházkerület konferenciaközpontjában, Mályiban tartotta idei utolsó ülését november 19-én és 20-án  a Generális Konvent elnöksége. A Kárpát-medencei református egyházvezetőket tömörítő testület a Magyar Református Egyház keretében zajló együttműködés jövő évi terveiről tárgyalt és elfogadta a közös munka anyagi alapját megteremtő költségvetést is.

Közös zsinatra készülődve

2013. május 07., címkék: heidelbergi káté, generális konvent elnöksége, magyar református egyház

A június 28-ra tervezett közös zsinattal kapcsolatos gyakorlati előkészületek megvitatása volt a Kárpát-medencei református egyházvezetők május 6-7-i tanácskozásának kiemelt témája. A Magyar Református Egyház alkotmányozó és törvényhozó testülete Debrecenben ül majd össze.

Közös zsinatra készül Kárpát-medence reformátussága

2013. március 13., címkék: generális konvent elnöksége, közlemény

A Magyar Református Egyház közös zsinatának előkészületeiről, a Kassa – Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat református programjairól és a 2014-re tervezett kiemelt eseményekről is egyeztetett hétfőn és kedden Mályiban idei első tanácskozásán a Generális Konvent elnöksége.

Közös zsinat júniusban

2012. november 21., címkék: pap géza, generális konvent elnöksége, parajd

A Magyar Református Egyház Zsinatának 2013 júniusára tervezett ülése, a horvátországi reformátusokkal való kapcsolat szorosabbra fűzése és Kárpát-medencei kátéismereti vetélkedő meghirdetése is napirenden volt a Kárpát-medencei református egyházvezetőket tömörítő Generális Konvent (GK) Elnökségének keddi megbeszélésén.

Vállaljuk a református családhoz tartozásunkat Ausztriában is!

2012. augusztus 09., címkék: generális konvent elnöksége, ausztria

A Generális Konvent Elnöksége szombathelyi ülésén foglalkozott az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozói Szolgálat helyzetével. A Kárpát-medencei református egyházkerületi elnökségeket tömörítő testület ennek nyomán most felhívással fordul az Ausztriában munkát vállaló magyar reformátusokhoz, hogy lehetőségük szerint vegyenek részt a közösség anyagi támogatásában.

Törekedni az összefogásra

2012. június 20., címkék: generális konvent, nyilatkozat, generális konvent elnöksége

A Generális Konvent 2012. június 19-20-i ülésének zárónyilatkozata.

A Nemzeti Összetartozás Napja is a jeles napok között

2012. június 19., címkék: nemzeti összetartozás napja, generális konvent elnöksége, magyar református egyház, generális konvent

Június 4-ét, a Nemzeti Összetartozás Napját is felvette jeles napjai sorába a Magyar Református Egyház.

Diaszpóra a szomszédban

2012. június 19., címkék: ausztria, generális konvent elnöksége

Egyre több magyar költözik Ausztriába a biztos megélhetés reményében. A magyar–osztrák határ átlépése menedéket kínált az ’56-os forradalom és a ’80-as évek rendszerváltó forrongásai között is, jelenleg pedig a kilátástalanság és a munkanélküliség elől menekülők telepszenek le a határ túloldalán. Az Ausztriában élő magyar reformátusok lelkigondozását évtizedek óta az Ausztriai Református Egyház magyar ajkú lelkigondozói szolgálata végzi. A Generális Konvent elnökségi ülésén többek között a finanszírozási gondokkal küszködő Ausztriai Magyar Lelkigondozói Szolgálat támogatásának lehetőségeiről is tárgyaltak.

Közös Zsinatot tartanak 2013-ban a Kárpát-medence reformátusai

2012. június 18., címkék: magyar református egyház, generális konvent elnöksége, generális konvent

A közös alkotmány elmúlt három évéről, a református egység ünnepének kiértékeléséről és többek között költségvetési kérdésekről tárgyalt a Generális Konvent plenáris ülése előtt a testület elnöksége Szombathelyen, június 18-án. Az ülés elején a levezető elnök, Steinbach József dunántúli püspök olvasta fel az aznapi újszövetségi igeszakaszt, a 2Kor 10,12–18 verseit.

Közös zsinatot terveznek 2013-ra a Kárpát-medencei református egyházak

2012. április 23., címkék: heidelbergi káté, generális konvent elnöksége, magyar református egyház, generális konvent

A Generális Konvent (GK) júniusi plenáris ülésének előkészítése, a Közoktatási Alaphoz beérkezett pályázatok elbírálása és a Heidelbergi Káté készülő fordítása is a napirenden szerepelt a GK Elnökségének legutóbbi, Beregszászon tartott ülésén.

Beregszászon tanácskozott a Generális Konvent elnöksége

2012. április 21., címkék: kárpátaljai reformátusok (kre), generális konvent elnöksége, beregszász

A Kárpátaljai Református Egyház diakóniai osztálya adott helyet csütörtökön és pénteken, Beregszászon, a Generális Konvent elnökségi ülésének. Az egyházkerület legutóbb 2006-ban látta vendégül a Kárpát-medencei református egyházkerületi vezetőkből álló testületet.

Lezárult a Generális Konvent Elnökségének tanácskozása Berekfürdőn

2012. február 02., címkék: berekfürdő, generális konvent elnöksége

Az ez évi költségvetés megalkotásával folytatta berekfürdői tanácskozását csütörtökön a Generális Konvent (GK) Elnöksége. A Kárpát-medence református egyházainak püspökeiből és főgondnokaiból álló testület ülésén szó volt a Kálvincsillag című közös kiadványról, a Generális Konvent idei plenáris és a Magyar Református Egyház Zsinatának jövő évi üléséről is. Napirenden szerepeltek még többek között a Szerbiai Református Keresztyén Egyházban szétosztott Partnerhilfe segéllyel és az Erdélyi Gyülekezet jogi helyzetével kapcsolatos kérdések is.

Berekfürdőn tanácskozik a Generális Konvent Elnöksége

2012. február 02., címkék: generális konvent elnöksége, berekfürdő

A közös költségvetés kérdéseiről is tanácskozott szerdán a Generális Konvent Elnöksége Berekfürdőn. A Kárpát-medence református egyházainak püspökeiből és főgondnokaiból álló testület meghallgatta a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház két szlovák ajkú egyházmegyéjének képviselőit is, akik egyházuknak a Magyar Református Egyházhoz való tavalyi csatlakozásával kapcsolatos kifogásaiknak adtak hangot.

A Kárpát-medencei Református Közoktatási Alap pályázati felhívása

2011. december 02., címkék: Pályázat, református oktatás, adománygyűjtés, pályázat, generális konvent elnöksége

A Generális Konvent elnöksége pályázatot hirdet Magyarország határain kívül működő egyházi jogi személyek és oktatási intézmények részére.

Először járt Horvátországban a Generális Konvent Elnöksége

2011. október 28., címkék: generális konvent elnöksége, püspökválasztás, horvátországi reformátusok

A horvátországi Laskón tartotta idei negyedik ülését a Kárpát-medencei református egyházak vezetőit tömörítő testület. A Generális Konvent Elnöksége abból az alkalomból látogatott a kicsiny magyar közösséghez, hogy beiktatják új püspökét, Csáti Szabó Lajost. A GK Elnöksége a péntek délutáni tanácskozáson a Magyar Református Egyház 2012-es költségvetéséről tárgyalt.

Református egyházvezetők és politikusok találkoztak az Országházban

2011. szeptember 13., címkék: parlament, református törvényhozók fóruma, generális konvent elnöksége

Testvéri találkozón fogadta a közelmúltban alakult Református Törvényhozók Fóruma (RTF) a Generális Konvent Elnökségét szeptember 13-án az Országházban. Az RTF a közelmúltban alakult, célja, hogy tagjai közéleti munkásságukban is hangsúlyosabban képviseljék a református értékeket, illetve hogy szorosabb kapcsolatot tartsanak fent a Magyar Református Egyházzal. A találkozó keretében a Magyar Református Egyház részegyházainak és egyházkerületeinek megjelent vezetői beszámoltak az együttműködés lehetőségeiről is.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.