Új evangélikus püspököt választottak

2018. március 05., címkék: kondor péter, magyarországi evangélikus egyház, evangélikus egyház

Kondor Péter békéscsabai lelkészt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház déli egyházkerületének új püspökévé – adha hírül az evangelikus.hu.

Sóvá lenni

2016. július 08., címkék: ökumene, Ökumené, ökumené, fiatalok, föld sója találkozó, evangélikus egyház

Csütörtök este vette kezdetét a Föld sója Közép-európai Keresztény Találkozó, melynek ebben az évben Budapest ad otthont.

Evangélikusok a halálbüntetésről

2015. május 05., címkék: evangélikus egyház, halálbüntetés

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége elutasítja a halálbüntetést - derült ki a kérdés napirenden tartását szorgalmazó nyilatkozatokra reagáló közleményükből.

Csoma Áron lett az Evangélikus Információs Központ vezetője

2014. szeptember 03., címkék: csoma áron, evangélikus egyház

Szeptember másodikán ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Sajtóbizottsága, melyen bemutatták Csoma Áront, akinek feladata a most felálló Evangélikus Információs Központ szervezeti egységének kialakítása lesz.

„Új szövetségi kapitány állt a csapat élére”

2014. május 09., címkék: krámer györgy, evangélikus egyház

Május 8-án a józsefvárosi evangélikus templomban beiktatták hivatalába Krámer Györgyöt, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának új igazgatóját. Az alkalmon Gáncs Péter elnök-püspök hirdette Isten igéjét, Máté evangéliuma 26 fejezetének 32 verse alapján.

Erős vár a mi Istenünk

2014. április 16., címkék: evangélikus egyház, reformáció 500, Keresztény flashmob

Virágvasárnap lett nyilvánossá a március végén rögzített evangélikus flashmob. A 2014-es Reformáció és kultúra emlékévének jegyében zenészek, zenekarok, kórusok tagjai, önkéntesek, evangélikus iskolák és gyülekezetek fiatal és idősebb tagjai zenéltek-énekeltek együtt a Deák téri templom előtt, az egyház Reformációi Emlékbizottságának szervezésében.

Új igazgató az evangélikus Országos Iroda élén

2014. április 04., címkék: krámer györgy, evangélikus egyház

Krámer György evangélikus lelkészt, püspökhelyettest választották meg a posztra.

„Keresztfa titka tündököl”

2014. január 16., címkék: szimbólum, ökumenikus imahét 2014, evangélikus egyház

A kereszt közelében kerülhetünk igazán test+vér kapcsolatba egymással – Az idei ökumenikus imahét egyik fő kérdése: mit tanulhatnak egymástól az egyházak? Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök írása arról, hogy az evangélikusok a kereszt, a megváltás üzenetével szeretnék gazdagítani az ökumenét.

Úton a szabadság felé

2013. január 19., címkék: ökumenikus imahét, grendorf péter, Ökumenikus imahét, áhitat, evangélikus egyház, áhítat

Hogyan? Te katolikus létedre tőlem kérsz inni, amikor én protestáns vagyok? – Grendorf Péter evangélikus lelkész áhítata az ökumenikus imahét harmadik napján.

Választások a Magyarországi Evangélikus Egyházban

2012. november 30., címkék: választás, prőhle gergely, gáncs péter, evangélikus egyház

Az elnökség összetétele nem változott. Az elnök-püspök továbbra is Gáncs Péter, az országos felügyelő Prőhle Gergely maradt.

Adventre előretekintve

2012. november 28., címkék: katolikus, evangélikus egyház, magyar református egyház, három egyház püspökei

Év végi találkozójukat tartották a katolikus püspöki konferencia állandó tanácsa, a református és evangélikus egyház püspökei.

Magyar evangélikus a GEKE vezetőségében

2012. szeptember 28., címkék: európai protestáns egyházak közössége (geke/cpce), evangélikus egyház

Szeptember 24-én megválasztották az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) új tanácstagjait és helyetteseit, majd az újonnan létrejött tanács tagjai egy nappal később arról szavaztak, kik legyenek az új elnökség tagjai.

Nem csak buli

2012. július 20., címkék: szélrózsa, ifitalálkozó, riport, evangélikus egyház, ifi

Július 19., délelőtt fél tíz, szikrázó napsütés, Balatonpart. A fiatalok ennek ellenére nem a strandon ülnek, hanem egy színpad előtt hallgatják a merítésről, szabadulásról és fényről szóló áhítatot. A Szélrózsa, az evangélikus ifjúsági találkozó második napján jártunk.

Meríts!

2012. július 16., címkék: ifitalálkozó, szélrózsa, evangélikus egyház

Meríts! Röviden ennyi a mottója a Szélrózsa, evangélikus ifjúsági találkozónak, mely alig 48 óra múlva megkezdődik Fonyódligeten. A tábor részleteiről július 16-án tartottak sajtótájékoztatót.

A hitoktatás kérdéseiről is tárgyaltak

2012. június 11., címkék: katolikus püspöki konferencia (mkpk), ökumené, ökumene, találkozó, Ökumené, evangélikus egyház

Idén másodszor találkoztak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának tagjai, valamint a református és evangélikus egyházak püspökei. A közös imádsággal megkezdett beszélgetés alkalmával az egyházi vezetők áttekintették egyházuk belső életének és társadalmi szolgálatuknak időszerű kérdéseit.

Úton 2017-be, a reformáció ötszázadik évfordulójára

2012. február 20., címkék: evangélikus egyház, reformáció 500, márkus mihály

Egyre határozottabban körvonalazódik a reformáció ötszáz éves, 2017-ben esedékes évfordulója megünneplésének mikéntje. A Magyarországi Református Egyház csatlakozott a Refo500 európai kezdeményezéshez, felvette a kapcsolatot az evangélikus egyházzal és saját rendezvényeket is tervez, de a pontos részletek még nem ismertek, mondta el Márkus Mihály nyugalmazott püspök, a Kálvin Emlékbizottság elnöke, akit arról kérdeztünk, hol tartunk most a jubileumi év előkészületeiben.

Száz éve született Túrmezei Erzsébet

2012. február 11., címkék: ökumené, megemlékezés, ökumene, Ökumené, evangélikus egyház, irodalom

  Zenével, filmmel és úrvacsorás istentisztelettel emlékeznek Túrmezei Erzsébetre a Budahegyvidéki Evangélikus Gyülekezetben 2012. február 18-án.

Tisztújítás az evangélikusoknál

2012. január 10., címkék: ökumene, egyházi választások, Ökumené, evangélikus egyház, ökumené

Az idei év a tisztújítás jegyében telik a Magyarországi Evangélikus Egyházban. Tavasszal a gyülekezeti, majd nyáron az egyházmegyei és egyházkerületi tisztségviselőket, presbitériumokat, ősszel pedig a zsinat tagjait választják meg.

Protestáns egyházvezetők kérik az elismert egyházak körének bővítését

2011. december 20., címkék: egyházi törvény, ökumenikus tanács (meöt), evangélikus egyház

A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház elnökségei levélben fordultak Lázár Jánoshoz, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetőjéhez „A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról” szóló törvénnyel kapcsolatban.

Közösen ünnepelne egyházunk az evangélikusokkal 2017-ben

2011. november 19., címkék: márkus mihály, reformáció 500, XIII. Zsinat, kilencedik ülés, evangélikus egyház

Mint arról már beszámoltunk, a Reformáció 2017-ben esedékes 500 éves évfordulójának megünneplése kapcsán arról döntött a Zsinat, hogy kezdeményezi egy ünnepi, közös zsinati ülés megtartását a Magyarországi Evangélikus Egyházzal.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.