Konzultáció az EU integrációról és a soros elnökségről

2011. október 25., címkék: eu-elnökség 2011, ökumené, ökumene, ökumenikus tanács (meöt), Ökumené

2011. október 26-án a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában konzultációra kerül sor az EU-integrációról, valamint a soros elnökségéről. A MEÖT minden érdekelődőt szeretettel vár a nyilvános beszélgetésre.

Zárógondolatok helyett

2011. július 10., címkék: interjú, hámori ádám, reformátusok lapja, eu-elnökség 2011

Magyar reformátusokként büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt hat hónapban részesei lehettünk az uniós intézmények és az egyházak egyre jobban kikristályosodó párbeszédének. Hámori Ádám EU-referens tekintett vissza a soros magyar EU-elnökség történéseire.

Ilyen volt az EU-elnökség – református szemszögből

2011. július 03., címkék: állam-egyház kapcsolatok, eu-elnökség 2011

A most véget ért magyar soros uniós elnökség munkájához a Magyarországi Református Egyház hangsúlyos jelenléttel, az elnökség témáihoz kapcsolódó rendezvényekkel kívánt hozzájárulni. Ennek a jelenlétnek a legfontosabb pillanatait gyűjtöttük egy összeállításba.

„halljátok… az igéket”

2011. május 04., címkék: ökumené, biblia, eu-elnökség 2011, ökumene, Ökumené, pünkösd

Ismét ökumenikus bibliaolvasás lesz pünkösd hétfőn a Deák téren. Az ország Európai Uniós elnökségéről megemlékezve, az Unió összes hivatalos nyelvén felolvasnak egy-egy részt a Szentírásból.

Közép-európai ökumenikus tanácskozás Budapesten

2011. február 17., címkék: ökumenikus tanács (meöt), megbeszélés, eu-elnökség 2011

A Magyarország EU elnökségéhez kapcsolódó egyházi programsorozat részeként Budapestre érkeztek a közép-európai Ökumenikus Tanácsok képviselői.

Református honlap indult az EU-elnökség alkalmából

2011. január 21., címkék: honlap, eu-elnökség 2011

A refeu2011.reformatus.hu címen elérhető oldalon olvashatnak a soros elnökséghez nyújtott egyházi hozzájárulásról, a sajátos egyházi szempontokat megjelenítő híreket és tanulmányokat.

Hozzuk Európát közelebb az emberekhez!

2011. január 18., címkék: eu-elnökség 2011, orbán viktor, európai unió, Hírek

Az egyházak és az EU soros elnöksége közötti találkozók rendjébe illeszkedve a magyar és európai egyházak képviselőit fogadta Orbán Viktor kormányfő hétfőn.

Krisztus az egyetlen hatalom számunkra

2011. január 16., címkék: Hírek, Ökumené, Ökumenikus imahét, eu-elnökség 2011, ökumenikus imahét, ökumené, bölcskei gusztáv

„Nem evidencia, hogy az EU-hoz tartozunk. A magyar soros elnökség nem tehet önhitté minket, sokat kell tanulnunk és bizonyítanunk” – mondta Bölcskei Gusztáv püspök az Ökumenikus Imahét ünnepélyes megnyitóján, magyar soros EU-elnökség egyházi nyitóünnepségén.

Bölcskei Gusztáv köszöntője az Ökumenikus Imahét nyitó istentiszteletén

2011. január 16., címkék: ökumenikus imahét, Ökumenikus imahét, eu-elnökség 2011, Hírek, bölcskei gusztáv

Itt olvasható Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnökének beszéde, teljes hosszában.

Református szakértők jártak Brüsszelben

2011. január 04., címkék: eu-elnökség 2011, európai egyházak konferenciája (cec), Háttér, rüdiger noll, európai unió

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) Egyház és Társadalom Bizottsága (CEC-CSC) hagyományosan segíti azon tagegyházait, amelyek éppen betöltik az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Féléves magyar építkezés Európában

2011. január 03., címkék: Háttér, állam-egyház kapcsolatok, eu-elnökség 2011

Az uniós soros elnökség nem azt jelenti, hogy az ország kivételezett helyet kap érdekeinek érvényesítésében - Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkárának írása.

Európa legyen valódi értékközösség!

2011. január 03., címkék: eu-elnökség 2011, Háttér, európai unió, bölcskei gusztáv

A reformátusok számára sem közömbös, mit hoz az Európai Unió és az ország számára az, hogy fél éven át hazánk tölti be az EU soros elnöki tisztét – jelentette ki Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke.

Az ember középpontba helyezése közös cél

2010. december 11., címkék: állam-egyház kapcsolatok, eu-elnökség 2011, Hírek, bölcskei gusztáv

A történelmi egyházak vezetői, köztük Bölcskei Gusztáv püspök találkozott Martonyi János külügyminiszterrel a januárban kezdődő magyar soros EU-elnökség kapcsán.

Egyházak és a soros EU elnökség – Az Ökumenikus Tanács Közgyűlése

2010. december 09., címkék: ökumenikus tanács (meöt), Ökumené, európai unió, eu-elnökség 2011, ökumené

A közgyűlésen számba vették a januártól soros magyar EU elnökséggel kapcsolatos egyházi, ökumenikus kihívásokat, lehetőségeket és teendőket.

A múltfeltárás megkerülhetetlen

2010. november 19., címkék: zsinati ülés, csomós józsef, eu-elnökség 2011, andreas hess, svájci protestáns segélyszervezet (heks), bölcskei gusztáv, zsinat, múltfeltárás, börtönmisszió, cigánymisszió

„Az ország nehéz történelmi időszakon ment keresztül, és az emberek különbözőképpen találkoztak a problémákkal. Mindenkinek elsősorban magával kell elszámolnia az elmúlt évtizedekkel kapcsolatban” – utalt a Zsinaton Andreas Hess, a HEKS kelet-európai megbízottja a  napirenden szereplő múltfeltárás ügyére. A Zsinat zárónapján a zsinati tagok beszámolót hallgattak meg a múltfeltárással kapcsolatos fejleményekről, és a 2011-es  magyar uniós soros elnökség egyházi előkészületeiről.

Zsinat: törvénymódosítások, múltfeltárás, Csillagpont, kitüntetések

2010. november 13., címkék: zsinati ülés, református cigánymissziós tanács, gazdálkodási törvény, parokiális könyvtár, andreas hess, lelkészi nyugdíjellátás, egyszazalek, kálvin emlékév, emlékhely bizottság, lelkészek jogállása, önkéntesség, sdg konferenciatelep, zsinati tanács, eu-elnökség 2011, zsinat, reformáció 500, református világközösség (rev), egyházközség, károli egyetem (kre), múltfeltárás, egyszázalék, vakmisszió

Csütörtökön és pénteken ülésezik a Zsinat, amely módosíthatja hazdákodásról szóló törvényt, az MRE Alkotmányát az egyházközségek státusza tárgyában és folytatja az új énekeskönyv előkészítését és a múltfeltárás folyamatát. 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.