Közös európai felelősségvállalást sürget a görög ortodox egyház feje menekültügyben

2016. április 11., címkék: görög ortodox egyház, egyházak világtanácsa (wcc), egyházak világtanácsa (evt), görög reformátusok, menekültügy

II. Jeromos, a görög ortodox egyház érseke az Egyházak Világtanácsához márciusban eljuttatott levelében arra szólította fel az Európai Uniót, hogy ne hagyja magára Görögországot a súlyos menekültkrízisben.

„Mi vagyunk a margók”

2013. november 08., címkék: egyházak világtanácsa (wcc), puszan

„Pakisztánban, mi keresztyének vagyunk a margók" – mondta Samuel Azariah, a Pakisztáni Egyház moderátora, reflektálva arra a nyomásra, amellyel a pakisztáni keresztyén közösségnek szembe kell néznie.

Békezarándoklat a Koreai-félszigeten

2013. november 08., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (wcc)

Pont 60 éve, hogy kettészakadt a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság. Azóta is számos erőfeszítést tettek a koreai béke és újraegyesítés előmozdítására.

Az EVT és a béke Nobel-díj

2013. november 07., címkék: egyházak világtanácsa (wcc), egyházak világtanácsa

Az ökumenikus mozgalom elkötelezettsége a béke ügye mellett nem új keletű. Támogatói és munkatársai között is találunk Nobel-díjasokat.

Koreai, magyar, két jó barát

2013. november 07., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (wcc)

Koreai testvéregyházaink oroszlánrészt vállaltak a nagyszabású esemény előkészítésében. Mély hitük, vendégszeretetük, áldozatkészségük, nagyvonalúságuk és a professzionális szervezés az egész keresztyén világot lenyűgözte.

Az EVT kiáll az emberi jogokért

2013. november 07., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (wcc)

Az nagygyűlés a szolidaritás közösségeként valamennyi ülésén felemeli hangját sürgető nyilvános, emberi jogi és politikai kérdésekben. A nagygyűlés konszenzussal fogadta el az idei állásfoglalásokat.

Umulga a nemek közötti egyenlőségért

2013. november 07., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (wcc)

Az Egyházak Világtanácsa elkötelezett híve a nemek közti egyenlőség ügyének. Kampánya a puszani Nagygyűlésen, a Madang kiállítóteremben folytatódik. Ez az Umulga nevű közösségi tér.

Keresztyénnek lenni Ázsiában

2013. november 07., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (wcc)

A sokszínű Ázsia, a vallási pluralizmus kontinense, ahol egyszerre figyelhető meg jólét és a nyomor jelenléte. A kontinens egyházai „igazságosság és béke" felé vezető utat keresik a társadalomban.

Új elnökök az EVT élén

2013. november 06., címkék: egyházak világtanácsa (evt), puszan, egyházak világtanácsa (wcc), egyházak világtanácsa központi bizottság, bölcskei gusztáv

A nagygyűlés első körben megválasztotta az elnököket és a Központi Bizottság tagjairól is döntött, Bölcskei Gusztáv is tag lett.

Konrad Raiser Puszanban

2013. november 04., címkék: egyházak világtanácsa (wcc), puszan, Konrad Raiser

Az Egyházak Világtanácsa 10. nagygyűlésén a szervezet korábbi főtitkárai is aktívan részt vesznek. Konrad Raiser, az ökumenikus mozgalom nagy veteránja Vallás, hatalom és politika címmel megjelent új könyvét is bemutatta, amelyben a vallások lehetséges új szerepéről és a hatalommal való viszonyukról ír.

Hilarion metropolita megosztó beszéde

2013. november 04., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (evt), egyházak világtanácsa (wcc)

Az orosz ortodox metropolita hozzászólása a hagyományos keresztyén értékekről és szekularizáció folyamatáról az Egyházak Világtanácsa október 30-án kezdődött puszani nagygyűlésén megosztotta a hallgatóságot.

Az életet szolgáló gazdaság

2013. október 29., címkék: egyházak világtanácsa evt, puszan, egyházak világtanácsa (wcc)

A világ keresztyénei a jelenleg Puszanban zajló világtalálkozón arról is tanácskoznak, hogy a szegénység, a gazdagság és a környezeti problémák összefüggéseinek feltárása után meghatározzák azokat a tennivalókat, amelyek szükségesek egy emberközpontú és fenntartható gazdaság létrehozásáért.

A puszani nagygyűlés legfontosabb teológiai dokumentuma

2013. október 28., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (evt), egyházak világtanácsa (wcc)

Mit tudnak a világ egyházai közösen megvallani a Szentháromság Isten egyházáról, ami biztos alapul szolgálhat ahhoz, hogy növekedjenek a közösségben és együtt küzdjenek az igazságosságért és békéért a világban? Mi alapozhatja meg a jelenlegi egyházszakadások meghaladását?

Vegyen részt a lelki zarándokúton Puszanba!

2013. április 12., címkék: puszan, egyházak világtanácsa (wcc), koreai protestánsok, Korea, korea

Az Egyházak Világtanácsának célja, hogy a tagegyházak delegáltjain kívül az világ keresztényeivel közösen készüljön az őszi dél-koreai nagygyűlésre és segítse a tagegyházakat, hogy a nagygyűlés témáit közel hozzák a gyülekezetekhez. Ezért az EVT – egyfajta lelki zarándokútként – egy képekkel illusztrált, hiánypótló segédanyagot jelentetett meg, melyet most Ön is kitölthet: a kérdésekre az EVT örömmel várja a magyar gyülekezetek válaszait, tapasztalatait is.

„Isten békét hirdet népének”

2013. január 31., címkék: busan, egyházak világtanácsa (wcc)

„Merjünk hinni a békében" – Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára bejelentette a világtanács 10. Találkozóját.

Az Egyházak Világtanácsa a connecticuti iskolai lövöldözésről

2012. december 20., címkék: olav fyske tveit, egyházak világtanácsa (wcc), connecticut

Az Egyházak Világtanácsa részvétét nyilvánította a connecticuti iskolai lövöldözést követően.

Az Egyházak Világtanácsa Palesztináról

2012. december 07., címkék: palesztína, egyházak világtanácsa (wcc), palesztina

November 29-én az ENSZ közgyűlése eldöntötte, hogy a Palesztinát az ENSZ „nem tag megfigyelő államaként" ismeri el. A szükséges kétharmad feletti arányban fogadták el az indítványt.

Az atomfegyverek visszavonásáról

2012. június 01., címkék: nato, külügy, egyházak világtanácsa (wcc), olav fyske tveit

Az Egyházak Világtanácsa (WCC) arra bíztatta a májusi NATO csúcstalálkozó döntéshozóit, hogy mutassanak példát, és vonják vissza azokat az atomfegyvereket, amelyeket több mint két évtizeddel a hidegháború lezárása után is készenlétben tartanak Európában.

Kihívások előtt a református világközösség

2012. május 18., címkék: református világközösség (rev), egyházak világtanácsa (wcc)

Május 17-én zárult le a Református Egyházak Világközösségének (REV) vezetőségi ülése. A Végrehajtóbizottság az elkövetkező két év kiemelt céljait határozta meg, különös hangsúlyt fektetve a szervezet szervezeti és pénzügyi reformjára. Utóbbi a tagdíjfizetés új rendszerének elfogadását és a REV genfi központjának tervezett áthelyezését is magába foglalja.

Együtt az Élet felé - Manila

2012. március 27., címkék: evangélizáció, misszió, egyházak világtanácsa (wcc), fülöp-szigetek, evangelizáció, konferencia

Kedden ért véget az Egyházak Világtanácsának manilai ökumenikus missziói konferenciája, melyen Dani Eszter is részt vett előadóként.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.