„Mindenkinek beleszólási joga van”

2019. augusztus 28., címkék: doktorok kollégiuma (dc)

Ez túlmutat minden szakkonferencián! – mondják a Doktorok Kollégiuma plenáris ülésének résztvevői. A református egyház tudományos testületének idei tanácskozásán újra rácsodálkoztunk Zwingli Ulrich örökségére, közelebbről megismertük a Doktorok Kollégiumának a határon túli magyar tudományos életben betöltött szerepét és a közösség működésébe is bepillantottunk.

Követendő következetesség

2019. augusztus 26., címkék: doktorok kollégiuma (dc), hodossy-takács előd

Egy kissé elfeledett reformátor munkásságának szentelik a Doktorok Kollégiuma (DC) augusztusi nyilvános plenáris ülését. Emellett az éves szekcióüléseket is megtartják Debrecenben. A részletekről Hodossy-Takács Előddel, a testület főtitkárával beszélgettünk.

Debrecenben ülésezik a Doktorok Kollégiuma

2019. július 16., címkék: doktorok kollégiuma (dc)

Zwingli Ulrich munkásságával foglalkozik a Doktorok Kollégiuma idei plenáris ülésén. Az augusztus 26-27-i debreceni tanácskozásra már lehet jelentkezni.

Kritikai és teológiai szemmel

2018. augusztus 08., címkék: doktorok kollégiuma (dc), hodossy-takács előd

A lelkészek továbbképzésének teológiai vetületeivel, érzékeny kérdéseivel is foglalkozik majd a Doktorok Kollégiumának (DC) idei plenáris ülése. A kétnapos nagykőrösi találkozón legalább százhúsz teológiai előadás hangzik el. Jelentkezni augusztus 10-ig lehet. A részletekről Hodossy-Takács Előddel, a DC főtitkárával beszélgettünk.

Debrecenben ülésezett a Doktorok Kollégiuma

2017. július 13., címkék: doktorok kollégiuma (dc), reformáció 500

Nemzetközi konferenciával emlékezett meg a reformáció kezdetének 500. évfordulójáról a Doktorok Kollégiuma. Egyházunk tudományos testülete az Aranygyűrűs Teológiai Doktor kitüntetést idén Horváth Erzsébetnek, az Aranyokleveles Teológus díjat pedig Czanik Péter lelkipásztornak ítélte oda.

Ülésezett a Doktorok Kollégiuma

2016. augusztus 31., címkék: doktorok kollégiuma (dc), reformátusok lapja

A Dunamelléki Egyházkerület látta vendégül a Doktorok Kollégiumát augusztus 28. és 30. között. A tizenkét szekcióban zajló munkát Buzogány Dezső egyháztörténész Második Helvét Hitvallásról tartott előadása nyitotta meg.

Az Isten ügye átszövi az életünket

2015. augusztus 24., címkék: doktorok kollégiuma (dc), reformátusok lapja, interjú

Tisztújítás és alapszabály–módosítás is történt a Doktorok Kollégiuma (DC) legutóbbi pápai ülésén. A következő hatéves ciklusra a közgyűlés elnökének Bölcskei Gusztáv rektort, főtitkárnak pedig Hodossy-Takács Előd egyetemi docenst választotta meg. – Az alapszabályban történt változás értelmében megszűnt az alelnöki pozíció, így az akkori alelnök munkáját a főtitkár látja el a jövőben – mondja Hodossy-Takács Előd.

Pápán ülésezett a Doktorok Kollégiuma

2015. július 09., címkék: doktorok kollégiuma (dc)

A Magyarországi Református Egyház teológiai tudományosságát összefogó és koordináló testülete, a Doktorok Kollégiuma idén – a Dunántúli Református Egyházkerület és a Pápai Református Teológiai Akadémia meghívására – július 5-7. között a Dunántúl református szellemi fővárosában, Pápán ülésezett.

DC: értekeztek a szekciók elnökei és titkárai

2013. december 12., címkék: doktorok kollégiuma (dc)

Sárospatakon tartja következő nyári plenáris ülését a Magyarországi Református Egyház tudományos testülete, a Doktorok Kollégiuma (DC), derült ki a szekcióelnökök és -titkárok december 11-i tanácskozásán.

Tanácskozás az egyházi bíráskodásról

2012. szeptember 14., címkék: zsinati bíróság, doktorok kollégiuma (dc), jogi és egyházalkotmányi bizottság (zsinat)

A Magyar Református Egyház Zsinati Bírósága 2012. szeptember 17-én egész napos, kibővített munkaértekezletet tart a Zsinati Székházban.

Révkomáromban tanácskozott a Doktorok Kollégiuma

2012. augusztus 28., címkék: doktorok kollégiuma (dc), szlovákiai reformátusok (szrke), révkomárom

A Magyarországi Református Egyház tudományos testülete, a Doktorok Kollégiuma 2012. augusztus 21-24. között Révkomáromban, a Selye János Egyetemen tartotta évenkénti plenáris ülését, közgyűlését, valamint szekcióüléseit. Noha az idei évben az immáron 39. alkalommal megrendezésre kerülő rangos konferencia ugyan országhatárt lépett át, azonban a helyi rendezést felvállaló Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, illetve a Selye János Egyetem testvéri vendégszeretete mégis valódi otthont teremtett.

Találkoztak a Doktorok Kollégiuma szekcióvezetői

2012. április 13., címkék: doktorok kollégiuma (dc)

Révkomáromban tartja nyári plenáris ülését a Doktorok Kollégiuma (DC), derült ki a különböző szekciók vezetőinek április 12-i tanácskozásán.

Ülésezett a Doktorok Kollégiumának Nyelv- és Irodalomtudományi Szekciója

2011. november 05., címkék: doktorok kollégiuma (dc)

A református énekeskönyv esedékes megújításával kapcsolatban hangzottak el gondolatok, javaslatok a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiuma Nyelv- és Irodalomtudományi Szekciójának 2011. november 4-i éves ülésén.

Debrecen püspök-pátriárkája - Hegymegi Kiss Áron szobrának avatása

2011. augusztus 30., címkék: doktorok kollégiuma (dc), debrecen, debrecen-széchenyi-kert, megemlékezés

Augusztus 23-án délben, ércolvasztó hőségben avatták fel a debreceni Széchenyi-kerti gyülekezet temploma előtt Hegymegi Kiss Áron szobrát. Az ünnep fényét növelte, hogy az eseményen részt vett a Doktorok Kollégiumának népes gyülekezete. A szobor Győrfi Lajos püspökladányi művész munkája, aki már több alkotásában örökítette meg a millennium jeles tiszántúli püspökének és több rokonának alakját. 

Megkezdődött a Doktorok Kollégiumának ülése

2011. augusztus 23., címkék: doktorok kollégiuma (dc), debrecen

Az MRE legfőbb tudományos testülete hétfőtől szerdáig Debrecenben tartja éves közgyűlését. A tanácskozás a plenáris üléssel vette kezdetét, melyen a Kárpát-medencei egyházak jeles képviselői tartottak előadást.

Nyolcvan éves Ötvös László költő-lelkipásztor

2010. november 19., címkék: doktorok kollégiuma (dc), ötvös lászló

A MRE Doktorok Kollégiuma Irodalmi Szekciója és a Népi Írók Baráti Köre köszöntötte Dr. Ötvös László lelkipásztort.

Pápán tartotta közgyűlését és konferenciáját a Doktorok Kollégiuma

2010. augusztus 26., címkék: pápa, tudományos konferenciák, doktorok kollégiuma (dc), Hírek

A Magyarországi Református Egyház legfőbb tudományos testülete először ülésezett Pápán, a résztvevők Pannonhalmán is látogatást tettek.

Pápán tartja közgyűlését és konferenciáját a Doktorok Kollégiuma

2010. augusztus 18., címkék: doktorok kollégiuma (dc), közgyűlés, Hírek

A Magyarországi Református Egyház legfőbb tudományos testülete, a Doktorok Kollégiuma Pápán, a Református Teológián tartja közgyűlését és konferenciáját augusztus 23. és 27. között. 

A felvidéki Hanván tartja regionális ülését a Doktorok Kollégiuma

2010. március 08., címkék: doktorok kollégiuma (dc), szlovákiai reformátusok (szrke), Határon túl, hanva

Közösség a hitben, nyelvben, kultúrában címmel tartják a Doktorok Kollégiuma következő regionális ülését, melynek március 13-án a hanvai Diakóniai Központ ad otthont. 

Idén is gazdag programja van egyházunk tudományos testületének, a Doktorok Kollégiumának

2010. január 28., címkék: fekete károly, megbeszélés, doktorok kollégiuma (dc), Hírek, Fekete Károly

A Magyarországi Református Egyház tudományos testülete, a Doktorok Kollégiuma (DC) szekcióvezetői január 27-én tartottak megbeszélést a Zsinati Irodán, ahol a 2010. évi terveket határozták meg.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.