Múzeumlátogatást helyettesítő programok

2015. április 14., címkék: debreceni református kollégium, Debrecen, debrecen

Április 11-től május 31-ig a Debreceni Református Kollégium felújítási munkái miatt zárva tart a Kollégium Múzeuma, de csoportoknak múzeumlátogatást helyettesítő programokat kínálnak.

Visszatér százéves épületébe a debreceni Kollégium gimnáziuma

2014. augusztus 27., címkék: debreceni református kollégium, tiszántúli egyházkerület, felújítás, debreceni kollégium

A Debreceni Református Kollégium épületeinek teljes felújítása több ütemben, tízmilliárd forintból valósul meg, és ennek a munkának az első eleme lett a Péterfia u. 1-7. szám alatt található épület teljes rekonstrukciója. Az általános iskola mellett a gimnázium is újra ebben az épületben kap helyet. A  beruházás első ütemének munkálatai tavaly szeptemberben kezdődtek el és júliusban értek véget.

Kárpát-medencei református középiskolák képviselői találkoztak

2013. július 10., címkék: református oktatás, kárpát-medencei református középiskolák találkozója, debreceni református kollégium

Debrecenben tartották a Kárpát-medencei Református Középiskolák XVIII. Találkozóját július 6. és 10. között.

Újabb református intézmény kapott Magyar Örökség Díjat

2013. március 23., címkék: debreceni református kollégium, magyar örökség díj

Hét kitüntetettnek ítélték oda a Magyar Örökség Díjat, melyet március 23-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében adtak át. Az elismerést az idén 475. születésnapját ünneplő Debreceni Református Kollégium is megkapta.

A Kollégium születésnapja

2013. március 22., címkék: debreceni református kollégium, születésnap, jubileum

A Debreceni Református Kollégium idén ünnepli fennállásának 475.évfordulóját. Erről jubileumi programsorozattal emlékeznek meg. A különböző alkalmakról és a Kollégium történelemben betöltött szerepéről sajtótájékoztatót tartottak március 22-én a Kollégium kis tanácstermében. Az évforduló saját weboldalt is kap.

A debreceni kollégium a szabadságharcban

2013. március 12., címkék: március 15, debreceni református kollégium, reformátusok lapja

1848. március 15. nem csak a fővárosban hozott radikális változásokat. A márciusi ifjak kezdeményezése a vidéki városok ifjúságát is tettekre sarkallta. Közülük is kiemelkedik Debrecen, ahol az immár négyszázhetvenötödik jubileumát ünneplő református Kollégium diákjai, tanárai is bekapcsolódtak a forradalmi eseményekbe. Volt, aki fegyvert fogott, mások műveltségüket használták fegyverként, s egyaránt komoly veszélyt jelentettek mindazokra, akik a nemzet szabadságát kívánták sárba tiporni.

Neveléstörténetből vetélkedtek

2013. február 20., címkék: neveléstörténet, debreceni református kollégium

Debreceni tanítóképzősök nyerték az országos neveléstörténeti vetélkedőt. A rendezvény része volt a Kollégium 475 éves jubileumi programsorozatnak.

Horthy Miklós és a református belgák

2012. május 23., címkék: debreceni református kollégium, vélemény, jane haining, horthy miklós

A szombati, debreceni táblaavatás után érdemes értő, körültekintő és megértő módon kiszálazni a bonyolult történet sokszor szándékosan összekuszált szálait. Az alábbi gondolatmenettel ehhez adunk támpontokat. Vélemény.

A püspök, akit Kossuth Lajoshoz hasonlítottak

2012. május 22., címkék: évfordulók, baltazár dezső, debreceni református kollégium

Kilencven éve indult amerikai adománygyűjtő körútjára Baltazár Dezső, hogy megsegítse a debreceni kollégiumot, de útja körülményei messze túlmutattak céljain.

A múlt becsületére nevel

2012. március 01., címkék: debreceni református kollégium, református oktatás, kiállítás

Iskolaigazgatók, pedagógusok, idegenvezetők és diákok nézték meg nyílt napon a megújult Debreceni Református Kollégium Múzeumát. A március elsejei nyitás előtt a Múzeum munkatársai megismertették az új kiállítást és a látogatóbarát fejlesztéseket.

Kívül-belül megújult a Kollégium

2012. február 11., címkék: debreceni református kollégium, felújítás

Márciustól újra nyitva a látogatók előtt a Debreceni Református Kollégium Múzeuma, mert befejeződtek a felújítások és a turisztikabarát fejlesztések. A Kollégium összesen 440 millió forintból újult meg. A történelmi értékek megőrzése és a térség turisztikai vonzerejének növelése volt a célja a Debreceni Református Kollégium felújításának és fejlesztésének.  

Művelődési programok nevelési-oktatási intézmények részére a Debreceni Református Kollégium Múzeumában

2011. november 17., címkék: református oktatás, debreceni református kollégium

A múzeumban ötvenkét iskolán kívüli programot szerveznek öt református oktatási és nevelési intézmény több száz gyermekének, amelyet pályázaton elnyert több mint kilenc és fél millió forintból finanszíroznak. Az összegből  művelődéstörténeti programokat tartanak a debreceni református iskolák és egy óvoda számára valamint a dévaványai Szügyi Dániel Református Általános Iskola diákjai részére.

Nemzeti emlékhely lett a Debreceni Nagytemplom és a Kollégium

2011. november 09., címkék: debreceni református kollégium, debreceni nagytemplom

  A Parlament a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosításával  megalkotta a történelmi, illetve a nemzeti emlékhelyek fogalmát, november 7-i határozatában pedig tizenegy helyszínt nyilvánított emlékhellyé, köztük a Debreceni Református Nagytemplomot  és a Kollégiumot.

Elhunyt Dávidházy Gáborné

2011. október 30., címkék: in memoriam, In memoriam, debreceni református kollégium

Dávidházy Gáborné (született: Ördög Éva), a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma Leányinternátusának igazgatónője 86 éves korában, türelemmel viselt, hosszú szenvedés után 2011. október 28-án megtért megváltó Urához.

Díjátadó és író-olvasó találkozó Debrecenben

2011. október 06., címkék: szabó magda-díj, debreceni református kollégium

Idén is elismernek egy tehetséges művészt a Szabó Magda és Szobotka Tibor Emlékéért Alapítvány tagjai. A díjátadó ünnepség a Debreceni Református Kollégium Dísztermében 2011. október 6-án, 13:30-kor kezdődik, 15:30-tól a író-olvasó találkozó lesz a díjazottal.

Baltazár Dezső terem a Kollégiumban

2011. szeptember 14., címkék: debreceni református kollégium, tiszántúli egyházkerület, megemlékezés, baltazár dezső

Baltazár Dezső termet avatnak a Debreceni Református Kollégiumban püspökké választásának századik évfordulóján. A református lelkipásztort 1911-ben, negyven évesen szentelték püspökké Tiszántúlon.

Új köntösben a Debreceni Református Kollégium „A” épülete

2011. augusztus 31., címkék: debreceni református kollégium, felújítás

Befejeződtek az „A” épület építési munkálatai a Debreceni Református Kollégiumban. A felújítás célja a örténelmi értékek megőrzése és a térség turisztikai vonzerejének növelése. Az épület teljes renoválásáva 2012 márciusára végeznek.

Refi, a menedék az 50-es években

2011. június 08., címkék: debreceni református kollégium, könyvbemutató

A Debreceni Református Kollégium Baráti Köre kiadásában jelent meg a Menedék című, negyvenkét visszaemlékezést bemutató kötet.

440 millió forintból újul meg a Debreceni Református Kollégium

2011. január 25., címkék: debreceni református kollégium, felújítás

Az összeg jelentős része uniós forrásból származik. Az épület felújítása miatt a kollégium múzeuma január 31-től csak előre bejelentett csoportokat tud fogadni.

Februárban ismét lesz Pesti Refis Bál

2011. január 04., címkék: debreceni református kollégium, jótékonysági bál, Hírek

A jótékonysági rendezvény bevételét a Debreceni Református Kollégium diákjainak, valamint a Kollégium kórusának, a Kántusnak a támogatására fordítják.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.