A hangvilla Isten kezében

2014. június 10., címkék: debreceni kántus, berkesi sándor

„Te vagy a hangvilla Isten kezében!" Ezekkel a szavakkal köszöntötte 70. születésnapja alkalmából Berkesi Sándor, Liszt- és Károli-díjas karnagyot Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Az idén 275 éves Kollégiumi Kántus vezetője június 6-án ünnepelte 70. születésnapját. Ez alkalomból több mint háromszáz egykori és jelenlegi kántustag gyűlt össze a Debrecenben, hogy köszöntse Tanár urat, aki csaknem fél évszázada áll a Kántus élén. Az egykori tanítványok között szerepelt Szabó István püspök, ahogy Csomós József, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke és Balog Zoltán miniszter is, akik szintén személyesen köszöntötték Berkesi Sándort.

Hit és alázat zeng az énekükből

2013. december 20., címkék: reformátusok lapja, interjú, debreceni kántus, berkesi sándor

Liszt- és Károli-díjas karnagy. Énekkara, a Debreceni Református Kollégium Kántusa Magyar Örökség Díjas, s ő maga azt a szellemi-zenei örökséget ápolja, amelyet Kodály Zoltán és tanítványai hagytak rá. S élteti a 475 éves ősi kollégium zenei hagyományait – hittel, alázattal. Berkesi Sándorral beszélgettünk.

A nemzet iskolája

2013. december 19., címkék: debreceni kántus, debreceni kollégium (drk)

A Kántus hangversenyével zárult az idén 475 éves Debreceni Református Kollégium jubileumi programsorozata december 18-án a debreceni Nagytemplomban. A rendezvény egyben a 275 éve alapított kollégiumi énekkar jubileumi évének nyitó alkalma is volt. A Kántus a Kodály Filharmonikusokkal együtt adta elő Orbán György Karácsonyi Oratóriumát, amelyet a szerző 1989-ben többek között Lukács evangéliumának válogatott verseiből írt.

Református zenei polihisztor

2012. augusztus 13., címkék: évfordulók, csenki imre, évforduló, debreceni kántus

Száz éve született Csenki Imre. Bár kiválóan zongorázott, mégsem zongorista lett, hanem karnagy, zenetudós, cigánynépzene-kutató, népdalgyűjtő, zeneszerző. Ő alakította a Debreceni Református Kollégium fiúkórusát vegyeskarrá.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.