Közös gyökerek

2017. október 23., címkék: csongrádi egyházmegye, délvidéki reformátusok (szrke)

Ezúttal a délvidéki Nagybecskereken találkozott az egykori Békés-Bánáti Református Egyházmegye közössége. A Trianonnal szétesett hatalmas egyházmegyéhez több mint háromszázezer gyülekezeti tag tartozott. A megye magában foglalta Szeghalmot, Horgost, Igazfalvát, Orsovát, Szegedet, Aradot, sőt, a ma püspöki székhelyként funkcionáló délvidéki Hertelendyfalvát is. Az egykor Körös-Maros Közi Szent Társaságnak is nevezett egyházmegye utódmegyéi az Aradi, a Bánáti, a Békési, a Csongrádi és a Temesi Református Egyházmegyék. A találkozón ismét kiderült: valóban közösek a gyökerek az öt mai egyházmegyében. Az október 7-i rendezvény ezúttal épp a szervezőket erősítette meg leginkább identitásukban, és talán azt a dilemmát is segített eldönteni – látva az elődöket –, hogy kell-e a szerbek között misszionálnia a magyar reformátusoknak.

Elhunyt Bartha Tiborné református lelkipásztor

2009. november 18., címkék: zsinati bíróság, bartha tiborné, csongrádi egyházmegye, szeged-kálvin tér, Hírek, reformátusok lapja, temetés

Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva adjuk tudtul, hogy Dr. Bartha Tiborné sz: Zsíros Anna Katalin lelkésznő, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának bírája, a Csongrádi Református Egyházmegye tanácsosa, az Egyházmegye volt főjegyzője, a Szeged-Kálvin téri Református Egyházközség hűséges lelkipásztora 2009. november 17-én, életének 62. évében hazatért Teremtő Istenéhez.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.