Kibontották a szavazatokat a Délvidéken

2013. január 12., címkék: püspökválasztás, szerbiai reformátusok (szrke), csete szemesi istván

Búcsúzik Csete-Szemesi István püspök a Szerbiai Református Keresztyén Egyház vezetésétől.

Újraválasztották Csete Szemesi Istvánt

2010. december 10., címkék: püspökválasztás, Határon túl, szerbiai reformátusok (szrke), csete szemesi istván

A Szerbiai Református Keresztyén Egyházban november végén lebonyolított választásokon – melynek során a Zsinati Tanács 12 tagjáról is szavaztak – ismét Csete Szemesi Istvánt választották püspökké.

Megtartották a zsinatot a Délvidéken

2010. november 05., címkék: Háttér, hallgató imre, magyar református egyház, szerbiai reformátusok (szrke), egyházi választások, generális konvent, Délvidék, csete szemesi istván, zsinat

Kiírta az egyházi választásokat és az egységes Magyar Református Egyház alkotmányát is ratifikálta a szerbiai Református Keresztyén Egyház (RKE) október 30-án megtartott zsinata. A személyeskedésektől sem mentes tanácskozást a helyi egyházvezetés annak ellenére hívta össze, hogy a Generális Konvent elnöksége október 22-én a zsinat elhalasztásának megfontolására kérte a szerbiai reformátusokat, és egyúttal felajánlotta segítségét ahhoz, hogy a kialakult helyzetre a Kárpát-medencei reformátusság testvéri közvetítésével találják meg a békés megoldást a felek.

Isten segítségével rendet teremteni

2010. október 29., címkék: Délvidék, bölcskei gusztáv, szerbiai reformátusok (szrke), Pályázat, magyar református egyház, csete szemesi istván, generális konvent elnöksége, délvidék, veres sándor, reformátusok lapja, pályázat, választás, zsinat, tőkéczki lászló

A szerbiai Református Keresztyén Egyház Zsinati Tanácsának és püspökének mandátuma az elmúlt években lejárt. A helyi lelkészek egy csoportja szerint a tisztújítás elmaradása miatt legitimációs válság alakult ki, míg az egyházvezetés szerint vis maior helyzet van.

Az elnökségi közlemény előzményei

2010. október 25., címkék: csete szemesi istván, zsinat, nyilatkozat, szerbiai reformátusok (szrke), magyar református egyház, generális konvent elnöksége, Hírek

A Magyar Református Generális Konvent Elnöksége közleményben kérte a Szerbiai Református Keresztyén Egyház vezetését, hogy halassza el a részegyház október 30-án esedékes zsinatát, amíg „a kialakult helyzetre az egyház egészének közösségében a békés megoldást meg nem találjuk.” Az alábbiakban a közlemény kiadásához vezető folyamatot ismertetjük.

A Generális Konvent Elnöksége a délvidéki zsinat elhalasztását szorgalmazza

2010. október 22., címkék: csete szemesi istván, nyilatkozat, veres sándor, szerbiai reformátusok (szrke), generális konvent elnöksége, Hírek, hallgató imre

A Magyar Református Egyház legfőbb képviseleti szervének, a Generális Konventnek (GK) az elnöksége közleményt adott ki a Szerbiai Református Keresztyén Egyházban kialakult helyzetről. Az Elnökség megdöbbenten értesült arról, hogy a délvidéki egyházvezetés nem kívánatos személynek minősítette a most esedékes Zsinat idejére Szabó István dunamelléki püspököt.

Háborúban állunk az alvilággal

2010. szeptember 22., címkék: szerbiai reformátusok (szrke), magyar református egyház, reformátusok lapja, csete szemesi istván

Egy év kimaradás után zsinatra készül a Szerbiai Református Keresztyén Egyház. A Kárpát-medencei Magyar Református Generális Konvent elnökségének februári bácsfeketehegyi ülésén a helyi lelkipásztorok a szolgálatukat érintő problémákról adtak számot. A belső feszültségekkel terhelt kis magyar református közösség hetvenkét éves püspökét, Csete-Szemesi Istvánt a jelenlegi helyzetről kérdeztük.

Ahol szombaton tartják a vasárnapi istentiszteletet – Délvidéken ülésezett a Generális Konvent elnöksége

2010. február 25., címkék: magyar református egyház, csete szemesi istván, generális konvent elnöksége, Háttér, szerbiai reformátusok (szrke)

A közös teherviselésről „igazságos, arányos beosztást próbált megfogalmazni” a Generális Konvent elnöksége, ahol az erősebb nagyobb mértékben járul hozzá a költségvetéshez – mondta Csete Szemesi István. A Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke a bácsfeketehegyi elnökségi ülés után úgy fogalmazott, hogy „mi, a legkisebb egyház, saját erőnkhöz mérten örömmel járulunk hozzá a közös költségvetési alaphoz."

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.