Összeölelkező dallamok

2018. július 08., címkék: böszörményi gergely, művészetek palotája, református énekek hangverseny

„A Református Énekek-koncertsorozat és a Református Zenei Fesztivál egész Európában egyedülálló” – mondta köszöntőjében Böszörményi Gergely fesztiváligazgató. A XVII. Református Énekek-koncert közönsége megint megtöltötte a Művészetek Palotája hangversenytermét július 7-én.

A templomon kívül is

2018. május 17., címkék: böszörményi gergely, református zenei fesztivál, rzf, Református Zenei Fesztivál

Fizikailag fárasztó, mégsem merülnek ki. A református énekkincset kívánják bemutatni, egyben misszionálni szeretnének a Református Zenei Fesztivállal, amelyet idén május 24–27. között tartanak Budapesten a Ráday utcában és a Bakáts téren. A fesztiválról és a Református énekek Müpa-beli koncertjéről beszélgettünk Böszörményi Gergely főszervezővel.

Együtt a zene szárnyain

2018. január 30., címkék: böszörményi gergely, ferencváros, koncert

Első alkalommal, ám hagyományteremtő céllal rendezik meg a Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozót. A Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében hét kórus lép színre február 7-én este, hogy előadásaikkal megismertessék és közelebb hozzák egyházaik énekkincsét a közönséghez. A részletekről Böszörményi Gergelyt, az esemény szervezőjét kérdeztük.

Szeretetközösség a hangversenyteremben

2017. július 03., címkék: zán fábián sándor, müpa, református énekek, böszörményi gergely

Újra református zsoltároktól és dicséretektől zengett a Művészetek Palotája július 1-jén, ahol immár hagyományosan az ezernyolcszáz fős közönség is be-bekapcsolódott a több száz fős egyesített kórust alkotó tizenöt kar éneklésébe.

Megjelent a Református Vigasztaló Énekek II.

2016. július 05., címkék: böszörményi gergely, egyházzene, református énekek

A református énekkincsünket bemutató albumon huszonegy olyan református zsoltár és dicséret hallható, amelyek az elmúlt évek során a Református Énekek koncerteken hangzottak el.

A múlt év aranylemeze a Református Vigasztaló Énekek I.

2015. július 08., címkék: böszörményi gergely, egyházzene, református énekek, aranylemez

A Református énekek XIV. koncertjén Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke vette át a Református vigasztaló énekek I. – „Tudom, az én Megváltóm él" CD aranylemez plakettjét.

Papgyerek kerestetik

2015. május 24., címkék: református zenei fesztivál, rzf, papgyerek találkozó, böszörményi gergely

A magyarországi református gyülekezetek száma meghaladja az ezerkétszázat. Ebből az adatból kiindulva, akár több ezer „papgyerek" élhet országszerte – mondta Böszörményi Gergely, aki május utolsó hétvégéjére álmodta meg az I. Országos Papgyerek Találkozót. A Református Zenei Fesztivál programjába illesztett rendezvényre korosztálytól függetlenül minden református lelkész leszármazottját várják a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnáziumba.

„Az Úristennek van hallása”

2015. május 04., címkék: református zenei fesztivál, interjú, böszörményi gergely

Első ízben lesznek evangélikus szereplői is a tizenkettedik alkalommal megrendezendő református zenei fesztiválnak: május 29-én a budapesti Kálvin téri református templom késő esti zenés áhítatán vendégművészként lép fel a Kelenföldi evangélikus kamarakórus és kamarazenekar Bence Gábor vezetésével. A Művészetek Palotájában június 27-én tartandó tizennegyedik Református énekek koncert-istentiszteleten pedig helyet kapott a Kárpát-medencei egyesített kórusban az Oroszlányi evangélikus kórus. A fesztivál főszervezőjével, a Magyar Örökség és a Ferencvárosi József Attila-díjas hanglemezkiadóval, producerrel, Böszörményi Gergellyel beszélgettek az Evangélikus Élet hasábjain Isten és a zene kifürkészhetetlen útjairól: a progresszív rocktól a református énekekig.

Alsólendvától Királyhelmecig

2014. szeptember 16., címkék: kárpát-medencei magyarok zenéje, böszörményi gergely

Négy év kihagyás után újraindul a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje elnevezésű koncertsorozat. A református egyház által is támogatott jótékony célú rendezvény szervezőjével, Böszörményi Gergellyel, a számos református zenei kiadványt is gondozó Periferic Records kiadó igazgatójával beszélgettünk.

Újra református énekektől zengett a MÜPA

2013. július 08., címkék: református énekek, müpa, böszörményi gergely

„A templomon kívül is óriási erejük van a református énekeknek, ezért ki kell hozni azokat onnét" – hangsúlyozta Böszörményi Gergely koncertigazgató a Református Énekek című hangversenyt bevezető köszöntőjében július 6-án a budapesti Művészetek Palotájában.

A hitért és a kultúráért

2013. január 10., címkék: böszörményi gergely

Hitet és kultúrát megőrző tevékenységéért kapott Magyar Örökség-díjat az elmúlt év végén Böszörményi Gergely. A kitüntetett a Periferic Records Kiadó igazgatójaként 2002 óta minden évben megszervezi a Református Énekek hangversenyt, 2004 óta pedig a Református Zenei Fesztivált. Az előbbire idén július 6-án, az utóbbira – a református egység ünnepének hivatalos rendezvényeként – május 24. és 26. között kerül sor a fővárosban.

Összhangban – egységünnep a Ferencvárosban

2012. május 16., címkék: református zenei fesztivál, interjú, böszörményi gergely

A Református Zenei Fesztiválon olyan imádságok és énekek hangoznak el, amelyek a hitünket erősítik – hangsúlyozza Böszörményi Gergely, a rendezvény szervezője. A Periferic Records hanglemezkiadó igazgatójával a református egység ünnepe kapcsán beszélgettünk az idei programokról, a kórusokról és a Nemzeti Múzeum lépcsőjére tervezett közös éneklésről.

Péntektől vasárnapig ismét Református Zenei Fesztivál

2011. június 02., címkék: Hírek, böszörményi gergely, Háttér, református zenei fesztivál, református egység napja

Június első hétvégéje immár nyolc éve hagyományosan a Református Zenei Fesztiválé Budapesten a Bakáts téren, a Ráday utcában és a Kálvin téren. Az Egység Napjához, valamint a Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozójához kötődő eseményről annak megálmodóját, főszervezőjét, Böszörményi Gergelyt kérdeztük.

Kárpát-medencei magyar és nem magyar egység a zenében

2010. november 06., címkék: böszörményi gergely, Hírek, református zenei fesztivál, kárpát-medence

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje nyitógáláját Budapesten, idén a Hagyományok Házában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.