Szenior képzést indít a DRHE

2016. június 08., címkék: debreceni teológia (drhe), bölcskei gusztáv

Ötven év fölöttieknek szóló képzési programot indít a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) szeptembertől, hogy a korosztály frissítse, bővítse ismereteit, és megőrizze szellemi aktivitását – jelentette be az egyetem rektora június 7-én Debrecenben.

Bölcskei Gusztáv megkapta hivatalos rektori kinevezését

2015. június 29., címkék: bölcskei gusztáv, debreceni teológia (drhe)

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorává történt kinevezését június 29-én vette át Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában rendezett ünnepségen.

Lelkésztalálkozó és konferencia Horvátországban

2015. június 18., címkék: horvátországi reformátusok, bölcskei gusztáv

A Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház által meghirdetett délvidéki lelkészek találkozójára Kórógyon került sor a múlt pénteken. Másnap pedig a sepsei kultúrotthonban Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora tartott előadást a több egyházközségből érkező híveknek.

„Pro Comitatu” díjat kapott Bölcskei Gusztáv

2015. június 01., címkék: kitüntetés, bölcskei gusztáv

„Pro Comitatu" kitüntető díjat adományozott Bosák Nándor római katolikus püspöknek és Bölcskei Gusztávnak, a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori püspökének, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorának Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye közgyűlése. Az elismerést azok kaphatják meg, akik a megye fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében sokat tettek.

Generációváltás a német reformátusoknál

2015. április 27., címkék: református szövetség (rbd), rbd, bölcskei gusztáv

A Református Szövetség (RBD) április 23. és 25. között tartott közgyűlésén elbúcsúztatták Peter Bukowski moderátort és Jörg Schmidt főtitkárt. A leköszönő vezetőket Bölcskei Gusztáv méltatta.

Megalakul az új összetételű Zsinat

2015. február 19., címkék: zsinat, xiv. zsinati ciklus 1. ülés, xiv. zsinati ciklus, bölcskei gusztáv

Jövő szerdán, február 25-én tartja alakuló ülését a Magyarországi Református Egyház Zsinata a XIV. zsinati ciklusban. Az első tanácskozáson a budapesti Abonyi utcai zsinati székházban a testület vezetőit választják meg. A Zsinatnak tizennyolc év után biztosan új lelkészi elnöke lesz, Bölcskei Gusztáv a maximális három püspöki ciklusa után befejezte munkáját az MRE élén.

Bölcskei Gusztáv lett a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora

2015. február 06., címkék: bölcskei gusztáv, debreceni református hittudományi egyetem, debreceni teológia (drhe)

A leköszönt tiszántúli püspök megbízatása 2017 nyaráig szól.

A legigazibb fény

2015. január 19., címkék: szatmárcseke, bölcskei gusztáv, magyar kultúra napja

Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg a Kölcsey Társaság díját a magyar kultúra napja alkalmából tartott szatmárcsekei ökumenikus hálaadó alkalmon.

A rend, a befogadás ünnepe

2014. december 25., címkék: bölcskei gusztáv, karácsony 2014

Legyen a rend, a befogadás ünnepe 2014 karácsonya – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök csütörtökön a debreceni Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten, december 25-én.

„Korszakhatárhoz érkeztünk”

2014. december 03., címkék: reformátusok lapja, zsinati tanács, bölcskei gusztáv

„Reménykedünk a pozitív fejleményekben, de pillanatnyilag azt tudjuk tenni, hogy közfeladatot nem finanszírozunk hitéleti célokra szánt forrásból" – mondta Bölcskei Gusztáv püspök a december 4-i Zsinati Tanács ülését megnyitó beszédében. A jövő évi egyházi költségvetés hitéleti célokra fordítható összege várhatóan több mint húsz százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál, ez érzékenyen érinti számos egyházi intézmény, program finanszírozását.

Segítség Kárpátaljának

2014. november 21., címkék: pál sándor, kárpátalja, zán fábián sándor, bölcskei gusztáv, szeretetszolgálat (mrsz), kárpátaljai reformátusok (kre)

„Csak akkor tudunk megmaradni, ha a Kárpát-medencei magyarok odaállnak mellénk és a segítségüket eljuttatják hozzánk” – mondta Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök azon tájékoztatón, amelyet az ott élő közösségeknek a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) közreműködésével nyújtott segítségről tartottak. Az MRSZ cselekvési tervében 124 millió forint szerepel, az összeg fele már összegyűlt – hangzott el az eseményen.

Bölcskei Gusztáv a vesztfáliai zsinat vendége volt

2014. november 21., címkék: bölcskei gusztáv, vesztfáliai zsinat

A Zsinat lelkészi elnöke részt vett és felszólalt testvéregyházunk zsinatán Bielefeldben, ahol a család témája állt a középpontban.

Széthúzástól az egységig

2014. november 13., címkék: értékelés, xiii. zsinati ciklus 15. ülés, bölcskei gusztáv

Az egymással vetélkedő egyházkerületek korszakától a református intézmények folyamatos bővülésén és a Kárpát-medencei egység izmosodásán keresztül vezetett az ív az elmúlt tizennyolc évben a jövőjét kutató egyház közösségéig – értékelte a három egymást követő egyházkormányzói ciklusa alatt történteket a XIII. Zsinat 15., cikluszáró ülésén Bölcskei Gusztáv, a Zsinat leköszönő lelkészi elnöke.

Túl jó- és rosszindulaton

2014. november 12., címkék: bölcskei gusztáv, xiii. zsinati ciklus 15. ülés, megnyitó

Súlyos problémákkal kell szembenéznie a református egyháznak jövő évi költségvetése tervezése során – hangsúlyozta elnöki megnyitójában Bölcskei Gusztáv püspök a XIII. zsinati ciklus utolsó, tizenötödik ülésszaka elején. A Zsinat lelkészi elnöke elmondta: a személyi jövedelemadó 1 százalékából származó adózói felajánlások összegének állami kiegészítése jövőre várhatóan jelentősen csökken.  Az felajánlások és a kiegészítések összege, ami az államtól érkező egyházfinanszírozási támogatás szabadon felhasználható elemét jelenti, az idei évhez viszonyítva 20 százalékkal, 450 millió forinttal lehet kevesebb, ami a 2003-as szinttel egyezik meg.

Segítség Isten üzenetének megértésében

2014. november 12., címkék: bölcskei gusztáv, buzogány dezső, institutio, bogárdi szabó istván, kálvin kiadó, kálvin jános, könyvbemutató, kálvin emlékévek

Kálvin János halálának 450. évfordulójára, a Református Egyházi Könyvtár sorozatának legújabb tagjaként ismét megjelent az Institutio. A genfi reformátor fő művét ezúttal Buzogány Dezső fordította magyarra. A könyvbemutatót november 11-én tartották a Magyarországi Református Egyház Zsinati Székházában.

Kálvinizmus ma

2014. november 12., címkék: john chalmers, konferencia, kálvin jános, károli egyetem (kre), bölcskei gusztáv, kálvin emlékév

Milyen hatása van Kálvin János életművének a mai közéletre és társadalomra? Ezt a témát járta körül a Magyarországi Református Egyház (MRE), a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), a Református Közéleti és Kulturális Központ, valamint a Hanns Seidel Alapítvány közös konferenciája, melyet 2014. november 10-én tartottak az MRE Zsinati Székházában Budapesten – Kálvinizmus ma címmel.

Történelmi fordulat Svájcban magyar részvétellel

2014. november 10., címkék: bölcskei gusztáv, sek, svájc

A Svájci Református Egyházak (SEK) Bernben ülésező küldöttgyűlése közös zsinat létrehozásáról döntött. A november 3-4-i ülés díszvendégeként Bölcskei Gusztáv, az MRE lelkészi elnöke is felszólalt.

Lezárul egy korszak

2014. november 09., címkék: előzetes, közvetítés, Közvetítés, bölcskei gusztáv, zsinat, xiii. zsinati ciklus 15. ülés

November 12-13-án tartja utolsó ülését a Magyarországi Református Egyház Zsinata a tizenharmadik zsinati ciklusban. Az MRE legfőbb döntéshozó és intézkedő testülete jelenlegi összetételében befejezi munkáját és ezzel véget ér Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnökének tizennyolc éves egyházkormányzói időszaka is.

Melegedőhelyekre gyűjtenek Kárpátalján

2014. október 09., címkék: emberi erőforrások minisztériuma (emmi), ukrajna, kárpátalja, bölcskei gusztáv

Két hónapos szénszünet köszönthet be a télen Kárpátalján. Az orosz-ukrán háború miatt szorult helyzetbe került régió lakosságán közös akcióval igyekeznek segíteni a magyarországi segélyszervezetek – hangzott el az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón október 8-án Budapesten.

Régire építkező modern

2014. október 07., címkék: bölcskei gusztáv, differentia specifica, károli egyetem, kre

„A protestantizmusban mindig ott van a megújulás vágya. Ugyanakkor a régire építkezik, az örök fundamentumra" – mondta Balog Zoltán miniszter a Károli Egyetem új épületének átadó ünnepségén október 7-én.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.