Kisvárosi advent

2012. december 22., címkék: advent 2012, tolna, reformátusok lapja

Hó borította be advent második hétvégéjére a Duna menti kisvárost. Nagy pelyhekben még akkor is esik, amikor a késő délutáni szürkületkor a tolnai városháza elé érünk. A jól felöltözött emberek kis csoportokba verődve, forralt bort kortyolgatva beszélgetnek egymással, és várják a színpad körül gyülekező óvodások, kisiskolások adventi műsorát.

Szüntelenül kíváncsian

2012. december 21., címkék: interjú, advent 2012, reformátusok lapja, protestáns újságírók szövetsége (prúsz), nagy katalin

"Ügyes fiú az ördög, pontosan tudja, hogyan lehet a gondolatainkat elterelni a fontos kérdésekről" – figyelmeztet Nagy Katalin, a Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ) Rát Mátyás-díjával még októberben kitüntetett népszerű tévés-rádiós műsorvezető, akivel az újságírói szakma kihívásairól és az ünnepről beszélgettünk.

Evangélikus vélemény a Fiú!-ról

2012. december 20., címkék: karácsony, hafenscher károly, advent 2012, fiú, a fiú!

„A film sokkoló. Az evangélium lényege szerint sokkoló. A tiszta evangélium mindig is az volt. Nem akar hamis illúziókban ringatni, s nem akar önelégült felszínességünkben hagyni" – írja Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke az Evangélikus Élet karácsonyi számában.

Akiknek a karácsony segíthet a legtöbbet

2012. december 19., címkék: advent 2012, tiszta forrás alapítvány, hajléktalanmisszió, Református Missziói Központ, reformátusok lapja, steinbach józsef

December 18-án nyílt meg ünnepélyesen a református hajléktalanmisszió új nappali melegedője a budapesti XVIII. kerületben. Az idei karácsonyi igei alkalmat, amelyen az építkezésért is hálát adnak Istennek, már az új épületben tartották Steinbach József püspök igei szolgálatával.

Prostituáltak

2012. december 18., címkék: karácsony, visky andrás, advent 2012, fiú, a fiú!

A Fiú botrányos, mert a szentség kiáradására és a csoda természetére vonatkozóan személyes kérdésfeltevést fogalmaz meg, amitől a történelminek nevezett egyházban bizonyára elszoktunk, és nem is tartjuk illendőnek – véli Visky András író.

Gondolatok a Fiú!-ról

2012. december 15., címkék: fiú, advent 2012, karácsony, szakács sándor

Akár így, akár úgy, minden esetben neked szól az egyetlen szó, ami elhangzik: "Fiú!" írja Szakács Sándor nemesgörzsönyi beosztott lelkipásztor.

Ennyi

2012. december 14., címkék: karácsony, görgey etelka, advent 2012, fiú, advent

Avagy milyen jelek is vagyunk? – kérdezi Görgey Etelka, aki egy pici, tolnai faluban lelkész A fiú című film és Sípos Ete Álmos Ennyi telik tőlünk reformátusoktól? című cikke kapcsán.

A Fiú fiú

2012. december 14., címkék: advent, karácsony, advent 2012, kodácsy tamás, fiú

"Ha nem lennének ilyen provokatív megnyilvánulásai az egyházi kommunikációs csapatnak, mi is kevesebbet gondolkodnánk arról, mi a karácsony, mi a református, mi a keresztyén" – írja Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi lelkésze a református karácsonyi kampány kapcsán.

Az MRE Elnökségének állásfoglalása a Fiú! című film kapcsán

2012. december 13., címkék: advent 2012, zsinati elnökség, karácsony, bölcskei gusztáv, fiú, advent

"A film következményeiért az Elnökség vállalja felelősséget" - áll abban a válaszlevélben, amelyet Bölcskei Gusztáv, a Zsinat lelkészi elnöke küldött a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetésének. A dunamelléki egyházkerület esperes-gondnoki értekezlete szerdán levélben kérte a film és a hozzá kapcsolódó honlap eltávolítását. Alábbiakban teljes egészében közöljük a Zsinat lelkészi elnökének válaszát, a jobb hasábban pedig elérhető a dunamelléki egyházkerület vezetésének levele.

Segítség a bajban

2012. december 11., címkék: reformátusok lapja, advent 2012, szeretetszolgálat (mrsz)

Tovább nőtt a szegények aránya hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben megjelent adatai szerint 2011-ben százötvenezer fővel többen éltek havi 62 ezer forintnál kevesebb jövedelemből, mint egy évvel korábban. A szegénységi küszöb alatt így tavaly a népesség 13,8 százaléka élt, ami 1,36 millió főt jelent.

Advent a kórházban

2012. december 11., címkék: reformátusok lapja, interjú, advent 2012, bethesda gyermekkórház

„Az ünnep közeledtével egyre nő a feszültség, és minden lelkierőnkre szükség van a megnyugtatáshoz, a problémás helyzetek kezeléséhez" – fogalmaz Rideg Gyula református lelkipásztor, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának lelkésze.

Könyvajándékozás mint bizonyságtétel

2012. december 11., címkék: reformátusok lapja, galsi árpád, interjú, advent 2012

„Az idei huszadik évforduló jó lehetőséget nyújt arra, hogy visszajelzéseket kapjunk a munkánkról" – hangsúlyozza Galsi Árpád. A Kálvin Kiadó igazgatójával beszélgettünk.

Adventi történetek és imádságok Palesztinából

2012. december 05., címkék: palesztína, advent 2012, palesztina

A Skót Egyház Ó jöjjetek hívek című adventi kiadványának a témája Palesztina és a palesztin keresztyének. A szerzők rövid történeteken, imádságokon és bibliai verseken keresztül mutatnak Betlehem felé.

A szűztől születésről és a karácsonyi üzenetről

2012. december 03., címkék: eberhard jüngel, advent 2012

A német nyelvterület legismertebb teológusa – és a német protestantizmus egyik legbefolyásosabb gondolkodója Eberhard Jüngel tübingeni professzor. November végén elnyerte a Német gazdaságért kiadó prédikációs díját. Arról, hogy számára mi a karácsonyi történet különlegessége, Marcus Mockler újságírónak nyilatkozott.

Mire vágyunk adventben?

2012. december 01., címkék: reformátusok lapja, advent 2012, hajdu imre

A mai nappal kezdődik a karácsonyi ünnepek előtti, lelki felkészülés. A keresztyéneknél csak a kereskedelem kezdi előbb az ünnepi készülődést: már október végén, november elején megjelentek a karácsonyi készülésre felhívó óriásplakátok. „Mi már készülünk a karácsonyra!" „Ha hazaért, kezdődhet a karácsonyi vásárlás!" „Aki nem kezdi el november 15-én a karácsonyi kampányt, az őrült" – magyarázza Hajdú Imre reklámszakember. Vele sétáltunk az egyik budapesti plázában november közepén, ahol már régóta teljesen készen van a karácsonyi dekoráció, holott adventig azért még kell párat aludni.

Készülni Krisztus eljövetelére

2012. december 01., címkék: reformátusok lapja, advent 2012, interjú

Tudatosítani kell, hogy az Úr eljött és eljövendő – hangsúlyozza Pap Ferenc. A Károli-egyetem teológiai tanárával a karácsony ünnepét megelőző egyházi hagyományokról beszélgettünk.

Egy lépésre adventtől

2012. november 22., címkék: fiú, advent 2012, intró, karácsony

Eljuttatni karácsony üzenetét azokhoz, akik valamilyen oknál fogva az evangéliumot nem kötik az ünnephez – ez lesz a református egyház társadalmi megjelenésének fő üzenete idén karácsonykor.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.