Református magyar vagyok

2012. szeptember 10., címkék: Református identitás - párbeszéd, kutatás

Állítások, melyek szembesítenek önmagunkkal. Kérdések, melyek arra késztetnek, hogy végiggondoljuk identitásunkat. Egy blog, egy kérdőív és egy kutató, akit a református identitás érdekel.

„A kétezer éves missziói parancsnak kellene megfelelnünk”

2012. július 18., címkék: születésnap, interjú, kósa lászló, reformátusok lapja, Református identitás - párbeszéd

Azon kell munkálkodnunk, hogy egyházunk jövője minél gazdagabb és teljesebb legyen – hangsúlyozza Kósa László. A művelődéstörténet professzorával, a budapest-budahegyvidéki gyülekezet presbiterével hetvenedik születésnapja előtt néhány nappal tanszéki irodájában beszélgettünk református azonosságtudatról, múltfeltárásról és a Kilencszáz szóról.

Ige, hagyomány, reflexió – néhány szó a református identitásról

2011. november 15., címkék: Református identitás - párbeszéd

„A református identitás nem fogalmi absztrakció. A református identitás történik. A gyülekezetben. Számomra tehát a református identitás alapvetően és meghatározó módon áthagyományozott közösségi életforma” – írja Köntös László, a dunántúli egyházkerület lelkészi főjegyzője párbeszédjellegű cikksorozatunk második darabjában.

Mit jelent az, hogy reformátusok vagyunk?

2011. november 10., címkék: Református identitás - párbeszéd

A magyar református identitás meghatározására mi nem vagyunk illetékesek, csak azok, akik egykor (1576) megalkották és elfogadták egyházunk hitvallásait, majd e hitvallások, mint zászló köré tömörültek – olvasható Sípos Ete Álmos írásában. Ezzel a cikkel indul sorozatunk, amely egy párbeszéd formájában a mai magyar református identitás kérdését próbálja minél több szemszögből megvilágítani.

Magyar? Református? Identitás?

2011. november 07., címkék: reformátusok lapja, Református identitás - párbeszéd

Önmagunk és identitásunk megfogalmazása mindig időszerű feladat. Ezért döntött a reformatus.hu amellett, hogy elindítegy párbeszéd jellegű cikksorozatot, amely a magyar református identitás kérdését lenne hivatott minél több oldalról körbejárni. A cél természetesen nem a mindenre ráhúzható református önazonosság kikristályosítása, de az eltérő nézetek ütköztetése, vagyis a közösség önismeretének mélyítése mindenképp hasznos lehet – párbeszéd jellegű cikksorozatunk elé.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.