Erő kell a jobbító lépések megtételére

2012. január 02., címkék: csűry istván, 2011, Határon túl, királyhágómelléki egyházkerület

 A békességszerző küldetést és a szolgálatot vállalók segítését tartja hangsúlyosnak az elmúlt évben tett 61 gyülekezeti látogatásáról szólva Csűry István. A királyhágómelléki püspök tapasztalatai nyomán arra is rámutat: maradandó feszültség ott van, amikor Istenre való figyelés helyett valami más kerül a központba. Évértékelő beszélgetés Csűry István királyhágómelléki püspökkel.

A Világosság január 1-ei adása

2012. január 02., címkék: pátria rádió, Határon túl

 A felvidéki Pátria Rádió református egyházi műsorában egyebek mellett szó volt a bécsi magyar gyülekezetről, valamint az imádság erejéről. Hallgassa meg online!

Gazdag évet zárt a Firesz - Duna Mente

2012. január 02., címkék: firesz, ifjúsági misszió, Határon túl

A Firesz – Duna Mente a 2011-es esztendőben tizenöt különféle alkalmat szervezett a fiatalok számára, melyen több mint hatszázan vettek részt. A programok megvalósítására a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egyházépítői keretéből 3875 eurós támogatást kaptak.

Ünnepi Harangszó

2011. december 19., címkék: karácsony, lapszemle, 2011, Határon túl, királyhágómelléki egyházkerület

A királyhágómelléki reformátusok lapjának karácsonyi számában minden írás, legyen az Ravasz László 56 karácsonyán íródott áhítata, Wass Albert prózai írása, betlehemes játék, a testet öltés csodájáról és evangéliumáról beszél.

Karácsonyi Üzenet

2011. december 19., címkék: lapszemle, 2011, karácsony, Határon túl, üzenet, erdélyi egyházkerület

Gazdag karácsonyi tartalommal jelentkezik az Üzenet idei utolsó száma.

Szobrot emeltek Tavaszy Sándornak

2011. december 19., címkék: sárpatak, erdélyi egyházkerület, Határon túl, tavaszy sándor, szoboravatás

Ünnepélyes keretek között avatták fel december 11-én a sárpataki református templom udvarán az egykori református püspök, teológia- és filozófiatanár mellszobrát, Miholcsa József alkotását.

Diakóniai konferencia Beregszászban

2011. december 14., címkék: beregszász, diakónia, Határon túl, konferencia, misszió

Diakónia nélkül nincs misszió, ugyanakkor a különféle missziói szolgálatok nélkül igazából nem lehet áldásos diakóniai tevékenységet sem folytatni társadalmunkban – ez volt a lényege annak a diakóniai konferenciának, amelyre december 3-án, szombaton került sor Beregszászban a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Bizottságának szervezésében. 

Katekéta-lelkipásztori munkatárs szak indult Beregszászon

2011. október 04., címkék: sárospataki teológia (srta), Határon túl, zán fábián sándor, kárpátaljai református, enghy sándor, csomós józsef

Közös képzést indított a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Az új szakon összesen 39-en kezdik el tanulmányaikat, mindannyian levelező tagozaton.

Nagyenyeden tartotta konferenciáját az Országos Református Tanáregyesület

2011. október 04., címkék: országos református tanáregyesület (orte), Határon túl, romániai református egyház, erdélyi egyházkerület

Az ORTE alapításától kezdve a magyar református tanár közösség érdekvédelmi és szakmai szervezeteként működött. Legfontosabb alaptevékenységei az évente különböző színhelyeken megrendezett konferenciák.

Firesz ifjúsági iroda nyílt Komáromban

2011. október 04., címkék: Határon túl, szlovákiai reformátusok (szrke), firesz

A Firesz – Duna Mente az ifjúsági missziós szolgálat hatékonysága érdekében szeptember elsejével ifjúsági irodát nyitott Komáromban. Október elsejével pedig egy teljes állású munkaerőt alkalmaz Gyurcsis Júlia személyében – tájékoztatta a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház honlapját Süll Tamás ifjúsági lelkész, a Firesz Duna Mente elnöke.

A Világosság október 2-i adása

2011. október 03., címkék: szlovákiai reformátusok (szrke), firesz, Határon túl, pátria rádió

A felvidéki Pátria Rádió református egyházi műsorában egyebek mellett szó volt a felvidéki lelkészek berekfürdői továbbképzéséről és a Firesz Komáromban megnyitott ifjúsági irodájáról. Hallgassa meg online!

A Harangszó októberi első számából

2011. október 03., címkék: királyhágómelléki egyházkerület, Határon túl, lapszemle, erdélyi egyházkerület, harangszó

„Kossuth Lajos azt üzente...” - a „turini remete” 1890-ben rögzített, az aradi vértanúk előtt tisztelgő üzenetét, valamint a felvétel keletkezésének hátterét olvashatjuk a királyhágómelléki reformátusok lapjának legfrissebb számában, mely egyebek mellett Fiók Imre érmihályfalvi gondnok eddigi életútjáról közöl portrét.

Berekfürdő adott otthont a lelkésztovábbképzőnek

2011. október 03., címkék: fazekas lászló, szlovákiai reformátusok (szrke), berekfürdő, Határon túl, selye jános egyetem

A szlovákiai magyar és szlovák egyházmegyék lelkipásztorai közösen, összesen több mint százhatvan vettek részt a Kapcsolataink címmel meghirdetett négynapos rendezvényen.

Veszélyben az enyedi vártemplom

2011. szeptember 14., címkék: nagyenyed, Határon túl, erdélyi egyházkerület

Bár az egyházközség elkészítette a felújításhoz szükséges pályázatot, amely meg is kaphatja az uniós támogatást, az önrész biztosítása és a telekjogi problémák veszélyeztetik a beruházást.

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a székelyudvarhelyi Református Diákotthon Alapítvány

2011. szeptember 13., címkék: Határon túl, református oktatás, székelyudvarhely

„Hálaadás a húsz évért" mottóval ünnepli a hétvégén fennállásának 20. évfordulóját az intézmény. A rendezvény fővédnökségét Schmitt Pál köztársasági elnök vállalta el. Az ünnepségről és az alapítványról Dobai Laszló református lelkészt, a diákotthon vezetőjét kérdezte a Hargita Népe.

Református óvodát avattak Cserealján

2011. szeptember 13., címkék: Határon túl, cserealja, óvoda, marosvásárhely

Marosvásárhelyen két óvónővel és huszonöt gyerekkel vasárnap nyitotta meg kapuit az első keresztyén óvoda.

Főszerkesztőváltás az Agnus Rádiónál

2011. szeptember 04., címkék: Határon túl, agnus rádió, erdélyi egyházkerület

Kiss Gábor váltja Vitus-Bulbuk Istvánt az Agnus Rádió élén.

A Harangszó szeptemberi első számából

2011. szeptember 01., címkék: harangszó, királyhágómelléki egyházkerület, Határon túl, lapszemle

  A Diaszpóra Alapítvány Krassó-Szörény megyében végezett szórványmissziói szolgálatáról, valamint az idei egyházkerületi nőszövetségi konferenciáról olvashatunk részletes beszámolót a királyhágómelléki reformátusok lapjának legfrissebb számában.

Az Üzenet szeptember elsejei számából

2011. szeptember 01., címkék: erdély, Határon túl, üzenet, lapszemle

  A készülő új liturgiáról és a teológiai oktatás jövőjéről is olvashatunk az Erdélyi Református Egyházkerület lapjának legújabb számában.

Református személyiségeket is kitüntetett Schmitt Pál Kolozsváron

2011. augusztus 23., címkék: kolozsvár, kitüntetés, Határon túl, erdélyi egyházkerület, schmitt pál

Kolozsvári látogatása során augusztus 20. alkalmából adott át állami kitüntetéseket a köztársasági elnök hétfőn este.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.