XVI. Benedek pápa Luthert méltató szavai nem hitelesek?

2011. október 21., péntek

A pápa németországi látogatása sokaknak okozott csalódást. Ulrich H. J. Körner bécsi professzor véleménye szerint XVI. Benedek erfurti látogatása az élő bizonyíték arra, hogy jelenleg nem sok esély mutatkozik a protestáns-katolikus párbeszéd elmélyítésére.

Hiába az 1999-ben aláírt közös nyilatkozat a megigazulásról – úgy tűnik, hogy a pápa inkább mutat hajlandóságot arra, hogy az ortodox egyházzal, mintsem a Németországi Protestáns Egyházzal (EKD) kezdeményezzen megújult párbeszédet a közös úrvacsora ügyében.

Az egykori ágoston-rendi kolostorban elmondott beszéde során a pápa külön méltatta Luther szenvedélyes személyiségét és istenkeresését, példaképként állítva elénk az egykori reformátor magatartását. Körtner szerint a pápának valahogy mégsem sikerült megragadni a lényeget. A teológus kifejtette: Luther mindvégig a kegyelmes istent kereste. A reformáció lényegének megértése is pont abban rejlik, hogy elfogadjuk: egyedül az isteni kegyelem az, ami megváltást hozhat és megmenthet bennünket a haláltól, a római katolikus egyház viszont mind a mai napig nem hajlandó elfogadni ezt az értelmezést. Így felettébb nehéz lesz közös nevezőre jutni, különösen ami a reformáció 2017-ben megrendezésre kerülő jubileumi események ökumenikus vetületét illeti – fogalmazta meg kritikáját Körtner.

XVI. Benedek pápa szeptember 22. és 25. között tett látogatást Németországban, melynek egyik csúcspontja az EKD képviselőivel való tanácskozás volt Erfurtban – ugyanabban a kolostorban, ahol Luther Márton 1505. július 5-én az ágoston-rend tagja lett.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.