XVI. Benedek: „A vallások háttérbe szorítása fékezi az ember fejlődését”

2010. május 25., kedd

 

altA „Centesimus Annus Pro Pontefice” Alapítvány nemzetközi összejövetelt tartott „Fejlődés, haladás és közjó” címmel a római Pápai Gergely Egyetemen.

A 280 résztvevőt szombaton fogadta Benedek pápa az Apostoli Palota Kelemen termében. Beszédében a pápa felhívást intézett a kormányokhoz: a válság leküzdése céljából bátran törekedjenek a közjó megvalósítására, a politika ismét foglalja el elsődleges helyét a pénzüggyel szemben. Ma sokkal inkább, mint bármikor az emberi család csak úgy növekedhet, mint szabad népek szabad társadalma, ha a globalizációt a szolidaritás és a közjó, valamint a társadalmi igazságosság irányítja, amelyek Krisztus üzenetében és az egyházban értékes forrásra lelnek. A jelenlegi válság, amely a nemzetközi kapcsolatokat, az államokat, a társadalmat, a gazdasági életet sújtja, főleg a bizalom, a szolidaritás hiányára vezethető vissza. A közjó az a végcél, amely értelmet ad a haladásnak és a fejlődésnek. Ezek egyébként csak az anyagi javak termelésére korlátozódnának. Ez pedig a fogyasztói szemlélethez, a pazarláshoz, szegénységhez és egyenlőtlenséghez vezet – fejtette ki a pápa. Felhívta a figyelmet a spekuláció veszélyére, amellyel szemben a kormányoknak határozott döntésekkel kell fellépniük. Minden tevékenységükben tartsák szem előtt az etikai szempontokat. Az erkölcsi és spirituális javak magasabb rendűek az anyagi javaknál. Ugyanakkor támogatni kell azokat az országokat, amelyekben még nem elég erős az alkotmányos, jogi és adminisztratív rendszer. A gazdasági segítségen túl biztosítani kell a jogállamiságot, az igazságos és hatékony közrendet, tiszteletben tartva az emberi jogokat. Az ember átfogó fejlődésére kell törekedni, amelyhez a jelenlegi pluralista társadalmakban döntő módon hozzá tudnak járulni a vallások, főleg amikor a testvériséget és a békét tanítják. Arra oktatnak, hogy adjunk helyet Istennek, legyünk nyitottak a természetfeletti iránt a mai szekularizált környezetben. Ha kizárják a vallást a közéletből, akkor csakúgy, mint a vallási fundamentalizmus esetében, megakadályozzák, hogy az emberek együttműködjenek a haladásért. A társadalmi élet elszegényedik, a politika pedig elnyomóvá és agresszívvé válik – mondta a Centesimus Annus Alapítvány tagjaihoz intézett beszédében XVI. Benedek pápa. (RV.de-hu – 2010-05-25 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.