Vitamindózis a házasságnak

2016. február 04., csütörtök

„Több millióan vagyunk, akik hiszünk abban, hogy a jó házasság és a család az egyéni és társadalmi boldogulás egyik forrása" – mondta a Házasság hetét megelőző sajtótájékoztatón Herjeczki Kornél, a mozgalom hazai koordinátora.

Február 7. és 14. között kilencedik alkalommal szervezik meg keresztyén szervezetek és különböző egyházi házasságondozó szolgálatok összefogásában a Házasság hetét Magyarországon. Az Egyesült Királyságból indult kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal küzdőknek. „Időt, pénzt, energiát áldozunk a lakásunk berendezésére. Az otthon melegét adó kapcsolatra mennyire figyelünk oda?" – tette fel a kérdést Herjeczki Kornél, a Harmat Kiadó igazgatója.

Barát Katalin családterapeuta szerint minden embernek szüksége van legalább egy tartós, mély, támogató kapcsolatra, mert ez személyes és szakmai kibontakozásuk legfőbb záloga. Ezt a fajta érzelmi hátországot a felnőttek számára elsősorban párjuk, házastársuk jelenti. Ugyanakkor a szakember arról is beszélt, hogy a túlzott személyes és társadalmi elvárások sérülékenyebbé teszik a mai párkapcsolatokat, feszültséghez és elégedetlenséghez vezetnek. Részben ezt a jelenséget tette felelőssé a válások magas számáért. A Magyar Családterápiás Egyesület képviselője örömét fejezte ki, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben egyre többen fordulnak párkapcsolati problémáikkal szakemberhez. Mint mondta, az ilyen helyzetekben nemcsak párterapeuták, hanem lelki vezetők, egyházi közösségek is segíthetnek.

Fekete Károly, Hegedűs Katalin, Hegedűs Endre

„A Házasság hete számomra ünnep: ünnepeljük, amit sokan siratnak, a múlt részének tekintik" – mondta a sajtótájékoztatón Bíró László katolikus tábori püspök, aki szerint a házasság reménység a jövőnkre nézve, épp ezért a jelenben érték és feladat egyszerre, „tégláról téglára kell azt építeni" azt. Fekete Károly tiszántúli református püspök szerint a Házasság hetén „kifényesedik mindaz a szolgálat, melyet az egyház egész évben végez". Ahhoz hasonlította a kezdeményezést, mint amikor elhúzzák a függönyt, s a társadalom beláthat a kulisszák mögött zajló folyamatokba. A Házasság hete párkapcsolati programjait vitamindózishoz hasonlította, mely segít felfrissíteni a hétköznapokban megpróbált kapcsolatokat. A rendezvénysorozat legnagyobb hasznának pedig azt nevezte, hogy hús-vér, elégedett és boldog házasságokba enged bepillantást.

A magyarországi kezdeményezésnek ugyanis az a sajátossága, hogy minden évben egy-egy házaspár vállalja annak „nagyköveti" teendőit. A Házasság hete idei arcai, Hegedűs Endre, Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin a február 4-i rendezvényen arról tettek bizonyságot, hogy szeretik egymást, de „életük főművét", ezt a „lehetetlen küldetést" csak úgy tudják harminchét éve élni, hogy Isten harmadikként ott van kapcsolatukban. Nekik a humor és a játékosság mellett az ima segít áthidalni a feszültségeket. Mint mondták: házasodni úgy érdemes, ha a kölcsönös szeretet célja a másik boldogságának elősegítése.

„A szeretet: szenvedély és döntés" – ez az idei mottója a programsorozatnak, mely február 7-én délelőtt református istentisztelettel veszi kezdetét a Budapest-fasori gyülekezet templomában. Az ezt követő héten Varga György és Varga Anikó, a baptista Családi Szolgálat vezetői tartanak előadást a házassági intimitásról, koncerttel egybekötött beszélgetés várja az érdeklődőket, ahol a házasság hete arcait Süveges Gergő, a közmédia műsorvezető-szerkesztője kérdezi, s kétszáznál is több fővárosi, vidéki és határon túliprogram várja az érdeklődőket. A hetet ünnepi szentmise zárja a Budapest-Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz plébániatemplomban. Arendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassaghete oldalon követhető nyomon.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.