Végső búcsút vettek az Afganisztánban elhunyt hadnagytól

2010. augusztus 30., hétfő

Szülőfalujában, Alacskán a református egyház gyászszertartása szerint kísérték utolsó útjára Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonát.

Szülőfalujában a Borsod megyei Alacskán a református egyház gyászszertartása szerint, katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Pappné Ábrahám Judittól, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonától.

Az alacskai kastélykertben több mint ezren gyűltek össze leróni kegyeletüket a posztumusz hadnagy nemzetiszínű zászlóval letakart koporsójánál. A temetésen több magas rangú katonai vezető volt jelen, köztük Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, Simicskó István, a honvédelmi tárca államtitkára és Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is.

Pappné Ábrahám Judit életével tett tanúbizonyságot hősiességéről és rátermettségéről. A kiképzéseken mindig kiválóan teljesített, olykor férfiakat megszégyenítő helytállással – mondta búcsúbeszédében Sándor Zsolt, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár parancsnoka. 

Mert senki sem él önmagának és senki sem hal meg önmagának, mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk az Úrnak halunk meg – hirdette a vigasztalás igéjét Pál apostol Rómabeliekhez írt levele alapján Kemény István lelkipásztor. – A ravatalnál állva nehéz megérteni a gondviselő Isten akaratát, de erőt és megnyugvást meríthetünk Igéjéből. El kell tudnunk fogadni azt, amin már nem tudunk változtatni. El kell tudnunk viselni azt, hogy búcsút kell vennünk egy olyan személytől, akinek nem elmennie, hanem megérkeznie kellett volna.

A kastélykertből a koporsót az Afganisztánból most hazatért bajtársak vitték át a temetőbe, ahol díszsortűzzel búcsúztatták.

A hét elején Baglanban támadás érte az Afganisztánban állomásozó magyar katonák egyik konvoját Baglán tartományban. A rajtaütésszerű támadásban hárman sebesültek meg, a 32 éves Pappné Ábrahám Judit, a 25. Klapka György Lövészdandár törzsőrmestere életét vesztette. Egyik társa, Kolozsvári György súlyos, életveszélyes állapotban van, azóta is a honvédkórházban ápolják, egyelőre kómában tartják. A szintén súlyosan sérült Dani Fruzsina orvos főhadnagy testébe repeszek fúródtak, de nem kellett megműteni, már itthon lábadozik. A negyedik, katona nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, nevét nem hozták nyilvánosságra, mert ő Afganisztánban marad.  Pappné Ábrahám Judit féléves szolgálata már lejárt, néhány nap múlva kellett volna hazatérnie.

A posztumusz hadnagy 2002-ben lett szerződéses katona, Macedóniában és Koszovóban is teljesített szolgálatot, több elismerésben részesült. A tragédia után Hende Csaba honvédelmi miniszter posztumusz hadnaggyá léptette elő, és hősi halottá nyilvánította Pappné Ábrahám Juditot. A férje ugyanennek a kontingensnek volt a tagja, de ő néhány napja – a folyamatban lévő váltás részeként – hazautazott Afganisztánból.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.