Van lehetőség a visszatérésre Szíriába

2018. március 05., hétfő

„A keresztény híveknek haza kell térniük Szíriába!" – hangsúlyozta Jean-Clément Jeanbart aleppói melkita görögkatolikus érsek, aki Hölvényi György EP-képviselő meghívására látogatott február 28-án az Európai Parlamentbe.

A szíriai egyházi vezető az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának meghallgatásán vett részt, amelyen a közel-keleti térség háborús konfliktusaitól szenvedő keresztény közösségek helyzetét vitatták meg a résztvevők.

Megnyitó beszédében Hölvényi György, a néppárti vallásközi munkacsoport társelnöke sürgette, hogy az EU és a tagállamok mielőbb nyújtsanak kiemelt támogatást a keresztények hazatéréséhez ősi városaikba. A politikus hangsúlyozta: ennek érdekében az eddigieknél sokkal hatékonyabb béketeremtési és diplomáciai erőfeszítésekre van szükség Európa részéről, a fokozott humanitárius segítségnyújtás mellett.

Hölvényi György felidézte, hogy a magyar kormány tavaly decemberi határozatával kiemelkedő mértékű hozzájárulást biztosított az aleppói görögkatolikus érsekség számára iskolaépítés céljára és a hívek mielőbbi hazatelepülésének felgyorsítására.

„Nem lehet kevesebb a cél Aleppóban, mint a keresztények visszatérése és közösségeik újbóli megalapítása a polgárháborútól sokáig szenvedő városban!” – hangsúlyozta előadásában Jeanbart érsek. Az egyházi vezető szintén elengedhetetlen feltételnek nevezte az európai segítségnyújtást, valamint gyűjtést hirdetett meg a hazatérési program sikere érdekében. Az érsek kiemelte: a keresztényeknek vissza kell térniük szülőföldjükre annak érdekében, hogy a józanság és semlegesség hangjait hallassák a káoszba süllyedt országban, amire nagy szükség lesz az újrarendezés során.

Forrás: magyarkurir.hu

Fotó: Hölvényi György facebook-oldala

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.