Valódi szolgáló jellegre van szükség

2010. április 14., szerda

Eddig a gyanakvás jellemezte az államot az egyházakkal való viszonyában – állítja Dr. Hoppál Péter. A Pécsi Református Kollégium főigazgatója a Fidesz-KDNP jelöltjeként már a választások első fordulójában elnyerte a baranyai 1. választókerület mandátumát. Iskolai vezetőként elengedhetetlennek tartja, hogy az egyházi oktatási intézmények a jövőben az államiakkal megegyező támogatásokhoz jussanak.

„A politika eltávolodott az emberektől, és egyéni érdekeket szolgált az elmúlt két ciklusban. Ehelyett új, szolgáló politikára van szükség Magyarországon. Az emberek között kell élni, mozogni, velük együtt kell előkészítenünk a döntéseket. E téren érvényesíthetjük a hagyományos magyar református attitűdöt, és ami egyházunkat is jellemzi, a valódi szolgálati jelleget” – véli dr. Hoppál Péter, aki már az országgyűlési választások első fordulójában mandátumot szerzett Pécsett, a Baranya megyei 1. választókerületben.

A Fidesz-KDNP képviselője civilben a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Óvodája főigazgatója, illetve a Pécs–Kertvárosi gyülekezet presbitere. Az 1972-ben született Hoppál Péter másodszor jutott az Országgyűlésbe: 2009. márciusában, a dr. Aszódi Pál elhunytával megüresedett képviselői helyre a Fidesz Baranya megyei listájáról nyert mandátumot. Azóta az Ifjúsági, Szociális és Családügyi Bizottság tagjaként működött.

Egy morális értékeiben megrendült társadalom alapjait kell most rendbe tenni, amiben szerinte a keresztyén, református értékrend útmutatást adhat. Az állam és az egyházak viszonyát Hoppál Péter szerint az előbbi részéről nem a partnerség, hanem a gyanakvás jellemezte az elmúlt években, amit azonnal és gyökeresen meg kell változtatni.

„Megengedhetetlennek és alkotmányellenesnek tartom, hogy az elmúlt években
másodrendű állampolgárokként kezelték azokat az adófizető családokat, akik gyermekeiket egyházi fenntartású oktatási intézményekbe járatták. A kormány egyszerűen nem törődött a törvényekkel, ezt az állapotot rögtön meg kell változtatni” – jelentette ki Hoppál Péter, aki szerint egyház és állam viszonyában a jövőben a partnerségre kell törekedni, olyan viszonyokat kell teremteni, amelyek az államiakkal azonos feltételeket biztosítanak az egyházi intézmények tanárai és diákjai számára.

Életút

Budapesten született 1972-ben, iskoláit Pápán végezte, majd 1997-ben a pécsi tudományegyetemen szerzett középiskolai ének-zenetanári és karnagyi diplomát. 1998 és 2002 között a Zeneakadémia doktoriskoláját végezte el, 2006-ban egyházzenéből DLA doktori címet szerezett, „Cum Laude” eredménnyel. 2005-ben a BME-n szerzett közoktatás vezetői kitüntetéses diplomát, 2007-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának MBA szakokleveles közgazdászképzését végezte el. 1995 óta tanít a Református Kollégiumban, amelynek 2002 óta az igazgatója. Több kórus karnagya, kórusaival számos országos és nemzetközi versenyen szerezett díjakat, lemezeket adott ki. Politikai pályája 2006-ban kezdődött, Pécs 5. választókerületében szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. 2009. márciusában a dr. Aszódi Pál elhunytával megüresedett országgyűlési képviselői helyre a Fidesz Baranya megyei listájáról nyert mandátumot. Nős, három gyerek édesapja.

 

Csepregi Botond

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.