Reformátusok az Országgyűlésben

2010. április 12., hétfő

A parlamenti választások vasárnapi, első fordulójában több református kötődésű politikus is mandátumot szerzett, őket mutatjuk be. Balog Zoltán, Dr. Hoppál Péter, Dr. Hörcsik Richárd, Szászfalvi László, Varga László és Varga Mihály életrajza.

A parlamenti választások vasárnapi, első fordulójában több református kötődésű politikus is mandátumot szerzett, őket mutatjuk be. Balog Zoltán, Dr. Hoppál Péter, Dr. Hörcsik Richárd, Szászfalvi László, Varga László és Varga Mihály életrajza.

altBalog Zoltán – Fidesz-KDNP, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lista

Másodszor választották meg az Országgyűlés tagjának Balog Zoltánt, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkészét, aki jelenleg szünetelteti lelkészi tevékenységét. 1958-ban, Ózdon született, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd a Budapesti Református Teológiai Akadémián szerzett diplomát 1983-ban. '83 és '87 között Maglódon és öt szórványgyülekezetben volt lelkész, majd posztgraduális egyetemi ösztöndíjjal az NSZK-ban, Tübingenben tanult. 1993-tól 1996-ig a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársaként dolgozott, '96-ban lett a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkésze. Politikai szerepvállalása 1991-ben kezdődött, '91 és '94 között a Fidesz-frakció tanácsadója volt, 1998 és 2002 között a miniszterelnök főtanácsadója, 2002–2003-ban a Köztársasági Elnök Hivatalában a Társadalompolitikai Főosztály vezetője. 2006-ban a Fidesz-KDNP országos listájáról jutott a parlamentbe, ahol az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság elnöke lett. Nős, öt gyermek édesapja.

altDr. Hoppál Péter – Fidesz-KDNP, Baranya megye 1. választókerület

Először nyert egyéni képviselői mandátumot Dr. Hoppál Péter, a Pécsi Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája igazgatója. Budapesten született 1972-ben, iskoláit Pápán végezte, majd 1997-ben a Pécsi Tudományegyetemen szerzett középiskolai ének-zenetanári és karnagyi diplomát. 1998 és 2002 között a Zeneakadémia doktoriskoláját végezte el, 2006-ban egyházzenéből DLA doktori címet szerezett, „Cum Laude” eredménnyel. 2005-ben a BME-n szerzett közoktatás vezetői kitüntetéses diplomát, 2007-től 2009-ig a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának MBA szakokleveles közgazdászképzését végezte el. 1995 óta tanít a Református Kollégiumban, amelynek 2002 óta az igazgatója. Több kórus karnagya, kórusaival számos országos és nemzetközi versenyen szerezett díjakat, lemezeket adott ki. Politikai pályája 2006-ban kezdődött, Pécs 5. választókerületében szerzett önkormányzati képviselői mandátumot. 2009 márciusában a Dr. Aszódi Pál elhunytával megüresedett országgyűlési képviselői helyre a Fidesz Baranya megyei listájáról nyert mandátumot. Nős, három gyerek édesapja.

altDr. Hörcsik Richárd – Fidesz-KDNP, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10. választókerület

Negyedszer választották Zemplén országgyűlési képviselőjévé Dr. Hörcsik Richárdot, a Debreceni Hittudományi Egyetem tanszékvezető, habilitált egyetemi tanárát. 1955-ben, Sátoraljaújhelyen született, gimnáziumi tanulmányait Sárospatakon végezte, Debrecenben lelkészként diplomázott, Budapesten levéltárosi, történelemtanári, bölcsészdoktori képesítést szerzett és a skóciai Edinburghban is tanult. 2002 óta a történelemtudományok doktora. 1977-től Sárospatakon segédlelkész, majd a Tudományos Gyűjteményekben levéltáros és levéltárigazgató volt. Már a 80-as években közéleti szerepet vállalt, majd '90-ben az MDF megyei listájáról lett az első szabadon választott parlament tagja. Alapítója volt az európai ügyek bizottságának, aminek azóta is tagja. '98-ban a Fidesz jelöltjeként szerzett egyéni mandátumot, azóta valamennyiszer nyerni tudott körzetében. 2006 óta Sárospatak polgármestere. Nős, két gyermek édesapja, egy unokája van.

altSzászfalvi László – Fidesz-KDNP, Somogy megye 5. választókerület

1998 óta folyamatosan Marcali és környéke országgyűlési képviselője Szászfalvi László református lelkész. Makón született, 1961-ben, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, lelkészi diplomát a budapesti teológián szerzett, 1986-ban. Előbb segédlelkész, majd 1987-től választott lelkész lett Csurgó-Alsokon. Már 1988-ban, alapítóként belépett a Magyar Demokrata Fórumba, amelynek jelöltjeként 1990-ben Csurgó polgármesterének választották. A somogyi kisváros élén egészen 2002-ig állt, az év decemberében lemondott posztjáról. 1994-ben a Somogy megyei közgyűlés tagjának választották, 1998-ban először lett parlamenti képviselő, az MDF jelöltjeként. 2002-ben is bekerült az Országgyűlésbe, 2004-ben azonban törvénytelenül kizárták az MDF frakciójából. 2005-ben a Fidesz képviselőcsoportjához csatlakozott, 2006-ban pedig már a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett képviselő. A KDNP soraiba ült, frakcióvezető-helyettes és az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának alelnöke lett. Nős, felesége református segédlelkész, három gyerekük van.

altVarga László – Fidesz-KDNP, Bács- Kiskun megyei lista 8. hely

Először indult az országgyűlési választásokon Varga László nyugalmazott református lelkész, a Dunamelléki Egyházkerület korábbi püspök-helyettese. Kecskeméten született, 1936-ban. A budapesti teológián végzett 1959-ben, segédlelkészként tevékenykedett hat gyülekezetben, majd 1965 őszén Tiszakécskén lett gyülekezeti lelkész. Tíz és fél év szolgálat után, 1976 márciusában Kecskemétre került, 2008-as nyugdíjba vonulásáig itt szolgált. 1976-tól a bácskiskunsági egyházmegye esperes-helyettese volt, egészen 2003-ig, amikor dunamelléki püspök-helyettessé választották. Ezt a tisztét  2008-ig a ciklus végéig  látta el. 2009. december 31-ig a Kecskeméti Református Kollégium főigazgató-lelkésze volt. Jelenleg a Dunamelléki Református Egyházkerület Székháza és Konferencia-központja főigazgatója. Közéleti szerepvállalása már a 80-as években kezdődött, tíz éven át volt  Kecskemét városában tanácstag.  Majd 90-től két cikluson át önkormányzati képviselő, a közgyűlés szociális bizottságának elnöke volt. Több állami és lokális kitüntetés kapott, köztük a Kecskemét Pro Urbe díj birtokosa. 48 éve házas, négy felnőtt gyermeke és 9 unokája van.

altVarga Mihály – Fidesz-KDNP, Jász-Nagykun-Szolnok megye 8. választókerület

1990 óta az Országgyűlés tagja Varga Mihály, aki 2001-től a karcagi református egyházközség presbitere. 1965-ben született, a karcagi Gábor Áron Gimnáziumban érettségizett, majd 1989-ben az MKKE áruforgalmi szakán diplomázott. 1988 óta a Fidesz tagja, 1994-től 2003-ig országos alelnök, választmányi tag, a gazdasági kabinet irányítója. 2005. június 11-től a párt gazdaságpolitikáért felelős alelnöke, a Gazdasági Kabinet vezetője. 1990-ben és 1994-ben országos listáról került a parlamentbe, 98 óta mindannyiszor megnyerte a karcagi választókerületet. Az Orbán-kormányban előbb a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, 2001–2002-ben pedig pénzügyminiszter volt. Nős, három gyerek édesapja.

 


Rajtuk kívül, szintén a Fidesz-KDNP jelöltjeként megnyerte az első fordulót, de még nem szerzett mandátumot Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében (Sajószentpéter) Demeter Zoltán református lelkész.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.