Újraválasztották Csete Szemesi Istvánt

2010. december 10., péntek

A Szerbiai Református Keresztyén Egyházban november végén lebonyolított választásokon – melynek során a Zsinati Tanács 12 tagjáról is szavaztak – ismét Csete Szemesi Istvánt választották püspökké.

A Szerbiai Református Keresztyén Egyházban november végén lebonyolított választásokon melynek során a Zsinati Tanács 12 tagjáról is szavaztak ismét Csete Szemesi Istvánt választották püspökké.

Csete- Szemesi IstvánA főgondnok továbbra is Hallgató Imre lesz, bácskai esperessé Orosz Attilát, bánsági esperessé pedig Marton Károly magyarittabéi lelkészt választották. Az egyház nemrég indult új honlapján is közzétett eredményről Csete Szemesi István püspök tájékoztatta a reformatus.hu honlapot.

A szabályok értelmében a püspököt és a Zsinati Tanács tagjait – többek között a pénztárost, a főgondnokot és egyéb tisztségviselőket – a gyülekezetek presbitériumai választják. Az egyes gyülekezetek szavazatának számértéke a közösség nagyságától függ.

A Zsinati Tanácsba nagyrészt a korábbi tagokat választották újra. Három új tagja van, közülük két fiatal lelkész, ám a választás előtti időszakban megbízottként rövidebb ideig már ők is ellátták az elhalálozás vagy más okból megüresedő tisztséget.

Mint arról honlapunkon korábban beszámoltunk, az egyház ügyeit a zsinati ülések között intéző Zsinati Tanács tagjainak 2009-ben, a most hetvenhárom éves Csete Szemesi István püspöknek 2007-ben járt le a mandátuma. Az egyházi választásokat ebben az esetben a zsinatnak kellett volna kiírnia, ehelyett a Zsinati Tanács tagjai saját maguk hosszabbították meg mandátumukat.

A választásokat végül az október 30-án megtartott zsinat írta ki. A jelölési időszak november 15-ig tartott, a szavazási folyamat november 30-ig zajlott le. A zsinat módosította az egyház alkotmányát és szabályrendeleteit, és többek között a püspökké választhatóság alsó korhatárának 40 évre, a püspöki nyugdíjkorhatár 75 évre emeléséről is döntött.

Cz.A.

Kapcsolódó írásaink


Ahol szombaton tartják a vasárnapi istentiszteletet – Délvidéken ülésezett a Generális Konvent elnöksége

Háborúban állunk az alvilággal

Megfogadtam az egyházi törvények betartását

Reformátusok a Vajdaságban

A Generális Konvent Elnöksége a délvidéki zsinat elhalasztását szorgalmazza

Az elnökségi közlemény előzményei

Isten segítségével rendet teremteni

Megtartották a zsinatot a Délvidéken

Kapcsolódó honlap:

Szerbiai Református Keresztyén Egyház

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.