Úttörő ökogyülekezeteket tüntettek ki

2012. október 09., kedd

A Teremtés Hete alkalmából szeptember 30-án tartott nyitó istentiszteleten adták át az Ökogyülekezeti címeket és díjakat. Az eseményen a címet kapó és díjazott gyülekezetek röviden ismertették a már működő, illetve a jövőben tervezett programjaikat.

Díjat azoknak az ökogyülekezeteknek ítéltek, akik hosszabbtávú kidolgozott programtervvel vállalják, hogy az alapvető teremtésvédelmi célkitűzéseken túl három évig önálló projekteket valósítanak meg. Címet azok a gyülekezetek kaptak, akik vállalják, hogy olyan célkitűzéseket valósítanak meg, melyek a teremtett világ megőrzésére szolgálnak.

A Budapest-Budai Református Egyházközség a csökkentett hulladéktermelés és annak szelektív gyűjtése érdekében tett lépései mellett a Névtelen Segítő Kezek karitatív projekten belül használt berendezési tárgyak, ruhák és egyéb eszközök összegyűjtésén és továbbadásán fáradozik. Rendszeresen szervez Agrármissziót, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a helyi termelőktől vásárolt termékek fogyasztására. Környezetükkel való szoros kapcsolatuknak köszönhetően évente többször szerveznek környezetszépítő programokat és szabadtéri istentiszteleteket.

A Hajdúnánási Református Egyházközség is szeretné spirituális, nevelési és infrastrukturális szempontból elmélyíteni a környezetéért felelősséget vállaló keresztyén életmódot. Gyülekezeti közösségükben minden istentisztelet alkalmával megemlékeznek teremtésvédelmi felelősségükről, évente többször tartanak szabadtéri istentiszteletet. A felelősségvállalásra irányuló tevékenységek általános iskolai és óvodai nevelésükben, idősgondozásukban is jelen vannak. Az épületeket érintő jövőbeli beruházásaik tervezésekor törekednek az energiatakarékosságra. A jövőben a tapasztalatok megosztását segítendő, testvér-gyülekezeti kapcsolatot ápolnak az ökogyülekezeti mozgalomban már elöljáró Dalbeattie skót gyülekezettel, illetve a Telkibányai Református Egyházközséggel.

A Telkibányai Református Egyházközség az elmúlt években önálló programsorozattal ünnepelte a Teremtés ünnepét, külön előadásokkal a teremtett világ és a hit kapcsolatáról. Az ökológiai szemlélet népszerűsítéséért együttműködést írtak alá a helyi Ökoiskolával és az Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesülettel. Rendszeresen írnak ki pályázatot és szerveznek a teremtett világ védelmére irányuló programokat felnőtteknek és fiataloknak egyaránt. A parókia kertjében lévő ősi gyümölcsös a Gyümölcsész programban való részvételüknek köszönhetően hamarosan mintagyümölcsös és tankert lehet.

A Torbágyi Református Egyházközség ökogyülekezeti címet kapott. A gyülekezet már hosszú ideje foglalkozott a kérdéssel, hogy miként tudná munkálni a teremtett világ védelmét, és milyen módon szolgálhatná Urunkat a természet védelemével. A szeretetvendégségeiken nem használnak műanyag poharat és tálcát, valamint szelektíven gyűjtik a szemetet az egyházközség területén. A jövőben rajzpályázat meghirdetését is tervezik gyermekeknek természetvédelem témában. Október 20-án az Iharosi hegyekben családi napot szerveznek istentisztelettel, valamint versenyt rendeznek a családok között a teremtett világ védelméről.  A helyi általános iskola tanáraival, tanulóival és szüleikkel közös eseményeket, például szemétgyűjtést szerveznek. Terveik között szerepel, hogy honlapjukon is megjelenítik az ökotémát, ezzel is ötleteket adva az újrahasznosításra, valamint összegyűjtik a településen élő gazdálkodók névsorát, hogy terményeiket így is tudják majd árusítani.

A Szóládi Református Egyházközség, mely szintén ökogyülekezeti címben részesült, lelki megújuláson ment keresztül az elmúlt tíz évben. Ennek következtében összetartó és egyre növekedő közösséggé formálódtak. A gyülekezeti tagok vallják, hogy Krisztus személyes közelsége formálja őket, melynek öröméről bizonyságot szeretnének tenni. Vallják, hogy ha az ember közel van Istenhez, akkor közel kerül a közösséghez és közel marad az Isten-teremtette világhoz, azaz a közvetlen környezetünk kérdéseihez és problémáihoz is. Nem elvont hittételeket bizonygatnak, hanem természet-közeliségre törekednek, hogy érthető és élhető közösség legyenek. Vidéki kisgyülekezetként számukra a rét, az erdő, a patak, vagy a pár kilométerre lévő Balaton maga a közvetlen környezet. Szeretnének e természetes adottságok között úgy élni, olyan tudatossággal és olyan felelősséggel, hogy ezek természetes közegként megmaradjanak a közöttük és körülöttük felnövekvő újabb és újabb generációk számára is, illetve örömet nyújtsanak mindazoknak, akik a városokból, nagyvárosokból ellátogatnak hozzájuk.

reformatus.hu
Fotók: evangelikus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.