Továbbra is TIÉD

2011. szeptember 02., péntek

A TIÉD, vagyis Tradíció és Innovatív Értékek Dialógusa programsorozat. Erről hallhattunk ismertetőt és beszámolót közeljövőbeni alkalmairól szeptember elsején a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában.

A sajtótájékoztató a fenntarthatóság és teremtésvédelem jegyében telt el, hiszen ez a két kulcsszava a TIÉD programnak is. „A tradicionális és innovatív értékek tudatosítása és érvényre juttatása a fenntartható közösségi életmód szolgálatában”. Rövidebben Tradíció és Innovatív Értékek Dialógusa. Egyszóval: TIÉD. Az eseménysorozat a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának kezdeményezésére jött létre az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program pályázatának támogatásával, mondta bevezetőjében Bóna Zoltán református lelkész, a TIÉD programfelelőse. A TIÉD mozaikszó arra utal, hogy e témakör alól nem vonhatja ki magát senki, mindannyiunkon múlik a teremtés és a társadalom jövendő alakulása, tette hozzá a MEÖT főtitkára.

A református lelkész arról is beszámolt, hogy a programok idén februárban indultak útjukra. Eddig nyolc városban tartottak előadásokat, bibliatanulmányokat, igehirdetéseket, interaktív műhelyeket, kerekasztal-beszélgetéseket, fórumokat, kiállításokat, termékbemutatókat és kulturális alkalmakat. Lezárásként négy városba, Szegedre, Pécsre, Sopronba és Debrecenbe szerveznek eseményeket a „Teremtés, vagy még inkább Teremtésvédelem Heté”-re időzítve. A rendezvényeken természettudósok, teológusok, pedagógusok, művészek, politikusok és a helyi közélet jeles képviselői szolgálnak.

„Miként kapcsolódik a környezetvédelem az evangéliumi üzenethez, annak hirdetéséhez?” – kérdezte Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök, a MEÖT elnöke. „Ha fellapozunk egy Bibliát, már az első lapokon ott találjuk azt a parancsot, hogy Isten ránk bízta, amit megteremtett: a világot – azért, hogy óvjuk, védjük, sáfárkodjunk vele.  Ezért is hívják teremtésvédelemnek a környezetvédelmet az egyházban” – adta meg a választ kérdésére azonnal.
„Az egyház feladata az, hogy segítséget, útmutatót adjon ahhoz, hogyan védjük meg a Földet. Ne pusztítsuk el, és úgy gazdálkodjunk az értékeivel, hogy az emberi élet is megmaradjon” – hangzott a püspöktől.

Kalota József ortodox érseki vikárius, a MEÖT alelnöke mindenki számára példaként említette Bartholomeus pátriárkát, aki még a hetvenes években, elődje ideje alatt elérte, hogy szeptember első napja ne csak az egyházi év kezdete, hanem a Teremtés Ünnepe is legyen egyházukban. A lelki vezető nem pátriárkaként folyamatosan részt vesz tudományos konferenciákon, környezetvédelmi szimpóziumokon, és öko-utazásokon is. Ebbéli tevékenységének köszönhetően egy fórumon beválasztották a XX. század 100 olyan legjelentősebb személye közé, akik nem foglalkozásukhoz köthető területen tettek nagyot.

Béres Tamás egyetemi docens, a TIÉD program szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, meg kell mutatnunk tevékenységükkel, hogy az egyház dogmatikájában felelősséget érez környezete iránt. A teremtésvédelem szerepe vízválasztó lehet. Választ adhat az egész egyház, – az ő esetében az evangélikus egyház – egy nagy teológiai kérdésére: megpróbál-e összefogni a mindenkit érintő problémákért a teljes társadalommal, vagy inkább a zárt egyház képét mutatja. Hangsúlyozta: a TIÉD program eddig nyolc állomása azt mutatja, hogy a helyi gyülekezetek képesek az együttműködésre másokkal, közös felelősségüknek érzik a környezet jövőjét.


Kováts Annamária


TIÉD helyszínei a „Teremtésvédelem Hetében”:

Szeged: szept. 14. 18-19.
Pécs: szept. 25-26.
Sopron: szept. 28-29.
Debrecen: szept. 30 - október 1.

Bővebb információ: http://tied.meot.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.