Több mint hatvanezer eurós építkezési támogatás református gyülekezeteknek

2010. augusztus 05., csütörtök

altA Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elmúlt évben alapított Közalap építkezési keretének a jóvoltából a pályázó huszonnyolc református gyülekezet között több mint hatvankétezer eurót osztott ki.

A Közalap építkezési keretéhez, amelynek összegéből tavaly decemberben a zsinat által elfogadott törvény szerint egyházi épületek felújítására, épület vagy épületrészek megvételére, illetve egyházi célokat szolgáló létesítmények építésére kérhető támogatás, 28 gyülekezet nyújtott be célirányos pályázatot. Az igényelt  213 710 eurós összegből  62 490 eurót javasolt kifizetésre a kilenc egyházmegye egy-egy küldöttjéből összeállt kuratórium. Az ő javaslatuk alapján döntött a Zsinati Tanács a támogatások nagyságáról és annak odaítéléséről.

A Közalap építési keretéből a 2010-es évben 22 pályázatot javasolt pénzügyi támogatásra a kuratórium. A legnagyobb összeget, mintegy 8 750 eurót Alistál kapta a több mint tíz éve épülő egyházi alapiskolája új épületének a mielőbbi befejezésére. Az első csoportban kiemelten kezelt kérelmek közé sorolták a zsigárdi parókiának a felújítását is. Az egyházközség tervéhez nyolcezer euróval járult hozzá az építkezési keret. Ilyen nagy összeget – a két említett egyházközségen kívül – egyik pályázó sem kapott. A Zsinati Tanács a kuratórium javaslata alapján négy-négy ezer eurót hagyott jóvá a hontfüzesgyarmati és a serkei gyülekezet számára. Az előbbi a templom, az utóbbi a templomtorony felújítására kért támogatást. A gömörligetieknek háromezer eurót szántak a templomuk homlokzatának a megújítására. Hasonló összeget kaptak a csarnahói, a szirénfalvai, a zahari és a beszteri gyülekezetek szintén a templomon tervezendő felújítási munkálatokra.
A második csoportba sorolt pályázatok közül a legnagyobb, négyezer eurós összegű támogatást a bátorkeszi gyülekezet kapta az egykori református iskola felújítására. A tervek szerint az épület a FIRESZ gyermek- és ifjúsági központjaként szolgál majd.

A 2010. január elsején a zsinat jóváhagyásával életbe lépett Közalap bevételeit az  egyházközségek, az egyházmegyék és az Egyetemes Egyház járulékai,  adományok és támogatások, a Közalap alaptőkéjének felhasználásából származó jövedelmek teszik ki.
Az építkezési keretéből az az egyházközség kérhet támogatást, akinek semmilyen tartozása sincs a Közalappal szemben.

Reformata

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.