Tizennegyedszer is meghirdetik az önkéntes diakóniai évet

2010. január 05., kedd

 

Idén is megszervezik az önkéntes diakóniai évet, amit 1997 óta minden évben megtartanak; a program keretében 100-120 fiatalt küldenek a tervek szerint külföldre szociális munkára - mondta Závodi Emese, a református és az evangélikus egyházak által támogatott önkéntes diakóniai év programvezetője.

 

altAhogyan arról már honlapunkon korábban olvashattak a szervezők január végéig várják az önkéntes jelentkezőket, akiknek februárban tájékoztatót tartanak a végzendő munkáról. Ez úgy zajlik, hogy minden érintett ország központi irodájának képviselője beszámol Budapesten arról, hogy náluk milyen típusú tevékenységet lehet végezni, ennek fényében pedig a jelentkezők döntenek, hova szeretnének menni.

A munkát lehet végezni többek között idősek otthonában, fogyatékkal élők intézetében, hajléktalanszállókon, drogfüggőket kezelő rehabilitációs központokban vagy oktatási intézményekben. Arra is van lehetőség, hogy romák között végzendő szolgálatban vegyenek részt a 18-30 év közötti érdeklődők, akik az utóbbi években egyre többen vannak - mutatott rá Závodi Emese.

Az országok közül a legnépszerűbb Nagy-Britannia, ahová az angol nyelv tanulása miatt túljelentkezés van, ám franciaországi, svédországi és olaszországi intézményekbe is nagy az érdeklődés. Ugyanígy lehetőség van szociális munkára jelentkezni Erdélybe és Kárpátaljára is - folytatta.

A programvezető kiemelte, hogy a szeretetszolgálatban résztvevők utazási, ellátási és szállásköltségeit hozzávetőleg fele-fele arányban állják a helyi egyházi szervezetek irodái és az Európai Unió pályázatai. A résztvevők mintegy havi 200 eurós zsebpénzt is kapnak külföldi tartózkodásuk idejére.

Elmondása szerint a munka szeptemberben kezdődik és jövő júliusig tart, melynek során Magyarország is fogad önkéntes diakóniai munkatársakat. A szerződéseik szerint naponta legfeljebb hét órát dolgozó fiataloknak lehetőségük van a korábbi évek tapasztalatainak megismerésére az előző évek önkénteseinek elbeszéléseiből.

További információ Závodi Emesénél kérhető:

ode@zsinatiiroda.hu

irodai telefonszám:

06-1-460-0706

Budapest 1146, Hungária krt. 200.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.