Tizenhét cikkünk 2017-ből

2018. január 11., csütörtök

Fanyar humorú író, történelmi jelentőségű párbeszéd, reménytelenségben boldogságot találó fotóriporter, gyülekezetplántálás a keleti végeken, hétköznapi hősők, mártírok... és mindegyikben ott van Ő, aki egyedül Ura az életünknek – az elmúlt napokban már 12 különleges képben mutattuk meg az elmúlt 12 hónap egy-egy kiemelten fontos egyházi eseményét, ahogy azt is összefoglaltuk, hogyan élték meg a reformációi jubileumi évet a magyar reformátusok, most pedig 17 emlékezetes cikkünket válogattunk össze 2017-ből.

#01: Mutassuk meg az ünnep jó ízét!

„Nagypéntek az üdvözítés egyik döntő állomása, húsvétkor pedig az isteni meghívás nyomán elindulhatunk az üdvösség öröme felé" – Bogárdi Szabó István püspökkel, a Zsinat lelkészi elnökével az ünnep fontosságáról, a kereszthalál értelméről és a feltámadás jelentőségéről beszélgettünk tavaly húsvétkor.

#02: Több, mint játék

A debreceni Immánuel Otthon dolgozói fejlődést, tanulási lehetőséget és érzelmi biztonságot nyújtanak fogyatékkal élőknek. Ebben különleges segítséget is kapnak: a 9 éves Réka és a 13 éves Miklós minden délután együtt játszanak a bent tanulókkal. Ismerjék meg a testvérpárt és édesanyjukat!

#03: A parkettacsiszolás is lehet adakozás

Teremfelújításra gyűjtött adományokat egy tizenöt éves érettségi találkozójára készülő osztály a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban. Az egykori hódmezővásárhelyi diákok szerettek volna visszaadni valamit a gimnáziumnak abból, amit ők kaptak az intézménytől. Egyikük a helyszínen mesélt nekünk erről.

#04: „Minden rosszból ki tud nőni valami szép"

Tavasszal Magyarországra látogatott Adrian Plass és felesége. Az angol keresztyén írót, a népszerű Kegyes kétbalkezes-könyvek szerzőjét közösségről, annak gyógyító hatásáról és nehézségeiről kérdeztük a Soli Deo Gloria református diákmozgalom konferenciáján.

#05: Napi vezérfonalunk, a Bibliaolvasó Kalauz

Mi a szerepe az Ige mindennapos olvasásában a Bibliaolvasó Kalauznak? Beszélhetünk-e Magyarországon bibliaolvasó kultúráról? Ha igen, milyen hagyományokra épül, mit tudunk róla? Ennek jártunk utána a református kiadvány létrejöttének hatvanadik évfordulóján.

#06: Boldogan, az Úr segítségével

Mohai Balázs fotóriporter hosszabb időt töltött Kárpátalján azzal a céllal, hogy bemutassa a Beregszászon és környékén élő református közösségek hétköznapjait. Munkájából kiállítást is rendeztek, mi pedig arról kérdeztük, milyennek látta a helyi embereket.

#07: „Nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk"

Szeptember elején fogadta el a kijevi parlament az új ukrán oktatási törvényt, mely komoly változásokat hozhat az Ukrajnában élő kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok oktatásában is. Helyszíni riportunkból kiderült, miként vélekednek a régióban az új törvényről.

#08: Vállalták, hogy szülők lesznek

Nem az örökösföldi az első református közösség, melynek létrejötténél bábáskodik a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség, hála a szabolcs-szatmár-bereg megyei emberek nyitott lelkületének és a magyarországi református gyülekezetek október végi perselyadományainak.

#09: „Mindig Krisztus"

A reformáció előzményeiről, a keresztyén felekezetek közötti párbeszéd elmúlt évszázadairól és mai helyzetéről is elmondta véleményét Bogárdi Szabó István püspök és Erdő Péter bíboros a Károli-egyetemen tartott októberi dispután. Nem sokkal korábban Fekete Károly református és Fabiny Tamás evangélikus püspökök is beszélgettek hasonló témákról. 

#10: A legfurcsább csavar

Minden keresztyén katolikus – furcsa ilyet hallani a reformáció 500. évfordulóján, Vladár Gábor professzor mégis egyetért ezzel a kijelentéssel. A Pápai Református Teológiai Akadémia volt rektorával október 31-re készülve beszélgettünk.

#11: Láthatóvá tett hit

A Papp László Budapest Sportarénában megtartott központi reformációi ünnepség után Bényi Ildikóval és Gundel Takács Gáborral, az emlékév arcaival arról beszélgettünk arról, mit jelentett számukra az elmúlt néhány hónap és maga a reformáció.

#12: Mai válasz Isten szavára

Az őszi zsinati ülésszakon bemutatott és elfogadott előkészítő kiadvány jelentős lépés a régóta tervezett új református gyülekezeti énekeskönyv elkészüléséhez vezető úton. Erről az útról Fekete Károllyal és Bódiss Tamással beszélgettünk.

#13: A gazdag élet titka

Testközelből tapasztalta meg Juhász Zsófia korát megelőző gondolkodásmódját. A 20. századi református diakónia meghatározó alakjáról elnevezett szeretetszolgálati díjat idén keresztlánya, Győri Zsófia kapta. Interjúnk a díjazottal.

#14: A kényszer szülte gyülekezet

Hetven éve több mint száztíz családot telepítettek ki a felvidéki Negyedről a Csongrád megyei Csanádalbertire a csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében. A felvidéki reformátusok gyülekezetet alapítottak az alföldi településen, és ma is emlékeznek gyökereikre. A Reformátusok Lapja helyszíni riportját ajánljuk.

#15: A keresztyénség nem filozófia

„Számomra azt jelenti a sola gratia reformátori gondolata, hogy a kegyelem által az ember felszabadul a jó cselekvésére" – az öt reformátori soláról szóló év végi sorozatunkban Pecsuk Ottóval az egyedül a Szentírás, Szűcs Ferenccel az egyedül hitből, Fazekas Lászlóval az egyedül kegyelemből, Bogárdi Szabó Istvánnal az egyedül Krisztus, Fekete Károllyal pedig az egyedül Istené a dicsőség alapelvről beszélgettünk.

#16: Közös kincs 

Az ünnepre készülve Varga Kapisztrán ferences szerzetes, Szeverényi János evangélikus missziói lelkész és Berkesi Gábor, a budapesti pozsonyi úti református gyülekezet lelkipásztora osztotta meg velünk, milyen egyházi „alkotóelemei" vannak, mit jelent számukra és hogyan telik közösségeikben a karácsonyi ünnepkör.

#17: Elrettentő üzenet

60 éve, 1957. december 31-én végezték ki Gulyás Lajos levéli lelkipásztort. Rá emlékezve a tavalyi év utolsó napjaiban olyan reformátusok példáit idéztük fel, akiknek életük árán is volt hitük és bátorságuk szembeszállni a kommunizmus erőszakos hazugságaival.

Az elmúlt napokban már 12 különleges képben mutattuk meg az elmúlt 12 hónap egy-egy kiemelten fontos egyházi eseményét, ahogy azt is összefoglaltuk, hogyan élték meg a reformációi jubileumi évet a magyar reformátusok

A cikkek szerzői: Czanik András, Farkas Zsuzsanna, Feke Eszter, Feke György, Fekete Zsuzsa, Hegedűs Márk és Szoták Orsolya

Fotó: archívum, borítókép: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.