Átadták a Makkai Sándor-díjat

2015. augusztus 31., hétfő

Augusztus 29-én, a sárospataki országos tanévnyitón a zsinati elnökség, Bogárdi Szabó István püspök és Huszár Pál főgondnok átadta a Makkai Sándor-díjat. A szakmai munkájáért és példamutató emberi-hitbeli magatartásáért elismert két díjazottat Ábrám Tibor tiszáninneni főgondnok, a Zsinat világi alelnöke méltatta.

Ambrus Pál 1974 óta tanít a kárpátaljai Técsőn. 1989-ben a helyi magyar tannyelvű középiskola igazgatója lett. 1992-ben magyar tannyelvű bentlakásos intézmény, 2007-ben óvoda létrehozását kezdeményezte, így ma már a Técsői Református Líceum óvodával, általános és középiskolával, valamint kollégiummal is rendelkezik, jelentősen hozzájárulva így a helyi református szórványmagyarság megmaradásához. A pedagógus jelentős szerepet töltött be a helyi közéletben is, e lehetőséggel élve a járási hivatal elnökhelyetteseként támogatást biztosított az iskola működéséhez is.

Váradi Gáborné budapest-rákoscsabai presbiter 1995 óta végzi munkáját a Betlehem Református Óvodában, amely Budapest első református óvodája volt. Igazi úttörő munkát vállalt, amikor elfogadta gyülekezete felkérését. Tudta, hogy hazánkban nincsenek hagyományai a református óvodapedagógiának, ezért örömmel vállalt a saját intézményén túlmutató feladatokat is: így vett részt a református óvodai nevelés keretprogramjának kidolgozásában, amelyet a mai napig is alapműként használnak a legkisebbekkel foglalkozó református intézmények.

Kiss Sándor, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.