Észrevenni azt, ami összeköt

2019. november 15., péntek

Különösen fontos, hogy a keresztyén hit közös evangéliumát együtt vigyük tovább Európában – fogalmazott Kustár Zoltán Az eucharisztia ökumenikus perspektívában elnevezésű tudományos szimpóziumon november 14-én, csütörtökön Debrecenben. Az eseménnyel a szervezők teret akartak biztosítani a különböző felekezetek képviselőinek, hogy egy asztalhoz ülhessenek, és megoszthassák egymással nézőpontjukat.

„Mert egy a kenyér…” Az eucharisztia ökumenikus perspektívában címmel közös tudományos szimpóziumot rendezett a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) és a Károli Gáspár Református Egyetem november 14-én, csütörtökön Debrecenben.

Az úrvacsora Krisztussal és az egyházzal való közösség, ugyanakkor a keresztyén felekezetek máig nem ünneplik együtt ezt a sákramentumot. 2020-ban Budapest ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A katolikus egyház ezen az eseményen külön figyelmet fordít az eucharisztia szentségére, a Magyarországi Evangélikus Egyház pedig 2020-at az úrvacsora évének nyilvánította. A konferencián a református, katolikus, evangélikus és görögkatolikus egyház képviselői folytatnak párbeszédet arról, mi az, ami ma is elválaszt és mi az, ami összeköt bennünket az úrvacsoráról szóló tanításunkban és gyakorlatunkban.

A DRHE épületében megszervezett szimpóziummal a szervezők teret akartak biztosítani a különböző felekezetek képviselőinek, hogy egy asztalhoz ülhessenek, ahol megoszthatják egymással és az érdeklődőkkel nézőpontjukat. A rendezvény megnyitóján Kustár Zoltán rektor, a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: eljött az ideje annak, hogy azt vegyük észre, ami összeköt bennünket, és ne azt, ami elválaszt. Különösen fontos, hogy a keresztyén hit közös evangéliumát együtt vigyük tovább Európában.

Köszöntötte a résztvevőket a vendéglátó Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke is. Fekete Károly hangsúlyozta, hogy „az úrvacsorának lelkületváltoztató ereje van”.

A szimpóziumon első alkalommal adták át az Alapítvány Pro Unitate in Christo Díját, amellyel olyan személyek munkásságát ismerik el, akik maradandót alkottak az ökumenikus diskurzus területén. Ebben az esztendőben Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja vehette át az elismerést. „Habár a díjat most én veszem át, de ez a római katolikus egyház felé is kéznyújtás. Ez nagyobb tágasságot jelent, hogy ismerjük el egymás eddigi tevékenységét, és én így még inkább szeretném szolgálni az ökumené ügyét” – fogalmazott a díjazott.

A következő konferenciát jövő tavasszal a Károli Gáspár Református Egyetemen szervezik meg.

református.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.