Szombaton ér véget a debreceni kántorképző tanfolyam

2014. július 18., péntek

Zárásként a tanárok és a hallgatók 15 órától koncertet adnak a Kossuth utcai Református Templomban.

A Debreceni Református Kollégium Főgimnáziumának felújítása miatt idén a Dóczy Gimnáziumban tartja kántorképző tanfolyamát a Tiszántúli Református Egyházkerület július 3-19. között a 14 év fölötti résztvevők számára, július 13-19. között pedig a 10-14 éves gyermekek részére. A tanfolyamra több mint 40-en érkeztek Magyarországról és Kárpátaljáról. A résztvevőket hét tanár oktatja gyülekezeti ének, karvezetés, harmónium és orgonajáték, zeneismeret, zenetörténet valamint második éve fakultatív gitárjáték tantárgyakra, egymásra épülő A,B,C,D csoportokban.

A kezdők – tehát akik a tanfolyamon találkoznak először az egyházi muzsikával – kerülnek az A 1 vagy 2 csoportba, majd vizsga után léphetnek a B 1 vagy 2-es szintre. A tanfolyam célja, hogy mindenki kántor vizsgát tegyen, ez a D 2-es csoportot elvégzőknek lehetséges, akiket a Zsinati Kántorképesítő Bizottság hallgat meg és értékel. A diákok a sikeres vizsga után oklevelet kapnak, amely feljogosítja őket arra, hogy a Református Egyházban kántori szolgálatot teljesítsenek, illetve kórusokat vezessenek.

A jelentkezéseket érdemes az év első harmadában beadni. A tanfolyam előtt meghallgatáson kell részt venni és csak az alkalmasnak ítélt jelentkezők vehetnek részt az órákon. A kántorképzőt el lehet végezni két nyár alatt is, ha a hallgató tudása meghaladja az alsóbb szinteket, ugyanis ez esetben rögtön akár a C csoportban kezdheti tanulmányait. Idén újdonság, hogy nem csak középiskolások, egyetemisták, teológusok jelentkeztek a nagytanfolyamra, hanem dolgozó felnőttek is.

Az idei kántorképző július 19-én, szombaton ér véget. Zárásként a tanárok és a hallgatók 15 órától koncertet adnak a Kossuth utcai Református Templomban (Verestemplom).

A kántorképző története: Az evangélikus és református kántorképzés évtizedekkel ezelőtt egyszerre indult Fóton, majd a református kántorképzés átkerült Debrecenbe. Hosszú ideig csak itt történt nyári képzése a diákoknak egész Kárpát-medencében. A rendszerváltás után, a négy magyarországi egyházkerület külön-külön is indított tanfolyamot, így ma már Debrecen mellett Budapesten, Miskolcon és Pápán is képeznek kántorokat, de határon túlon is elkezdődött a szervezés, így Nagyváradon már 10. alkalommal szervezték meg a kántorképzőt, de tartanak órákat Révkomáromban is. A közös gondolkodás az elmúlt évek alatt több dolgot is előremozdított, így például az Énekeskönyvi Bizottság azon dolgozik, hogy nem csak a Kárpát-medencei, hanem az egész világ magyarsága számára adjon közös énekelni valót egy új énekeskönyvben.

ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.