Szegény cigányok – Szegény Cserehát

2010. november 05., péntek

altA csereháti cigányságot bemutató tárlat nyílik a MEÖT székházában, amely a Szegénység, jólét és ökológia Európában című konferenciához kapcsolódik.

Az Európai Egyházak Konferenciájának Egyház és Társadalom Bizottsága (CSC/CEC) és az Egyházak Ökumenikus Tanácsa (WCC) a magyarországi tagegyházakkal együttműködve konferenciát szervez Budapesten Szegénység, jólét és ökológia Európában címmel november 8. és 12. között.  A konferenciához kapcsolódva egy kiállítás is megtekinthető, Szegény cigányok – Szegény Cserehát címmel.

A kiállítási anyag arról a társadalom alsó 5%-ban található rétegéről szól, amelynek tagjairól általában nem készül szociológiai vizsgálódás. Ez a szegénységük okozta elszigeteltséget csak fokozza.

A tárlat elkészítésével a szervezők szerettek volna lehetőséget biztosítani azoknak is, akiknek nem mindennapi élményük a cigányszegénység, hogy a látottak alapján megformálhassák saját véleményüket.

Ismerjük a mondást, sötétben minden tehén fekete. Távolról minden szegény egyforma. Sőt, távolról minden cigány egyforma. A kiállítás megálmodói ennek ellenkezőjét szerették volna megmutatni csupán. Nem általában, még csak nem is Magyarországon, csak a Csereháton. Szokás Magyarországon középosztályról, vagy az a felé törekedőkről beszélni, és az úgynevezett leszakadó rétegekről. Közelebbről úgy látjuk a szegénység is rétegzett. Bemutatnak olyan embereket, akik nem a cigánysoron, hanem a faluban laknak, kívülről nem látható, hogy „cigányház” az övék. Bemutatnak olyanokat is, akik még a faluban, de szegényesebb vályogházban élnek, és olyanokat is, akik a falu szélén, valamikori cs-lakásban laknak.

Az anyag elkészítését, a kutatási koncepció kialakítását, a kutatást, az anyag tartalmi és képi feldolgozását a Pro-Cserehát Egyesület kezdeményezte, és hajtotta végre.

A tárlat november 8-14-ig megtekinthető a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában ( Magyar Tudósok krt. 3., a Petőfi híd lábánál) hétköznap, 9 órától 18 óráig.

Bővebben a kiállításról: www.poor-roma.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.