Segítség a bajban

2012. december 11., kedd

Tovább nőtt a szegények aránya hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben megjelent adatai szerint 2011-ben százötvenezer fővel többen éltek havi 62 ezer forintnál kevesebb jövedelemből, mint egy évvel korábban. A szegénységi küszöb alatt így tavaly a népesség 13,8 százaléka élt, ami 1,36 millió főt jelent.

„Semmi sem utal arra, hogy 2012-ben javult volna a helyzet" – tudjuk meg a Zsinati Szeretetszolgálati Iroda vezetőjétől. Czibere Károly szerint a gazdasági válság, a munkanélküliség megugrása és az eladósodottság miatt egyre nő a szegények száma Magyarországon.

Egyre több éhező gyerek

Az elszegényedés veszélye leginkább azokat a devizahiteleseket fenyegeti, akiknek nincsenek tartalékaik, és nem tudtak élni a kormánynak az ő megsegítésüket célzó intézkedéseivel, így a végtörlesztés lehetőségével sem. Az irodavezető információi szerint 2013-ban várhatóan jelentősen nő az állami eszközkezelőnél lévő lakásállomány mértéke, s az ezekben élő családoknak számos szociális problémával kell megküzdeniük. Bizonyára nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott november 30-i interjújában arra kérte az érintetteket, éljenek az árfolyamgát december végéig igénybe vehető lehetőségével.

Mivel a szegényebb társadalmi csoportokban több gyermek születik, az elszegényedés folyamata a legfiatalabbakat érinti a legnagyobb arányban. Magyarországon 2011-ben majd minden negyedik gyermek élt a szegénységi küszöb alatt, számuk elérte a 418 ezer főt – derült ki a KSH híradásából.

A református diakóniának tehát ebben a szociális helyzetben kell helytállnia napjainkban. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is ennek a helyzetnek megfelelően dolgozta ki programjait: elsősorban a devizahiteles családokon, a lakhatás problémájával küzdőkön és a szegénységben élő gyermekeken akar segíteni.

Pakkot is kapnak

Ezt figyelembe véve hirdette meg legújabb adományozási lehetőségét az MRSZ. Az Adhat vonalra azok hívását várják, akik a legkisebbek étkezéséhez szeretnének hozzájárulni hívásonként 250 forinttal, azaz egy üveg bébiétellel. Lapzártánkig az oldalon szereplő jótékonysági szervezetek közül a reformátusok számát (13600-66) kétszázötvenöten tárcsázták, 63 750 forintot ajánlva így fel a nélkülözőknek. „Az utóbbi időben egyre több segélykérő levelet kapunk, amelyekben kisbabáknak kérnek élelmiszert. Ezek általában rendezett körülmények között élő családok, de a magas fűtési költségek miatt így télen bizonytalanná válik az anyagi helyzetük" – mondja Gilicze Réka MRSZ-munkatárs.

Évek óta sikerrel fut a Nyilas Misi Pakk program. Ezzel az iskoláskorú, mélyszegénységben élő vagy szülők nélkül, intézményekben nevelkedő gyerekeket célozza meg az MRSZ határon innen és túl. Az adományozók cipősdobozokba csokoládét, játékokat, téli ruhát, iskolaszereket csomagolnak, vagy ha erre nincs módjuk, 2500 forintot utalnak a szolgálat számlájára, hogy annak önkéntesei ebből az összegből állítsanak össze egy ajándékcsomagot.

Egy segélykérő levél

 

A Magyar Református Szeretetszolgálathoz számos kétségbeesett levél érkezik. Az egyikben egy olyan asszony kér segítséget, akinek beteg szüleiről, fogyatékkal élő rokonáról és saját kislányáról kell gondoskodnia úgy, hogy közben hitelük törlesztőrészleteit is fizetnie kell: „Szeretnék segítséget kérni önöktől! Tavaly az esőzések miatt megsüllyedt a házunk első két szobája, amit le kellett bontanunk. Erre kölcsönt kellett felvennünk, és nagyon rossz helyzetbe kerültünk. A szüleim öregek és nagyon betegek, a nővérem tíz éve meghalt, de értelmi fogyatékos lányát mi neveljük. Gyógyszerei és az ellátása minden pénzünket felemészti. Nekem van egy egyéves kislányom, de nem telik se ruhákra, se játékokra neki. Nekünk sincs egy normális ruhánk, se cipőnk. Nagyon kérem önöket, segítsenek! Senkire nem számíthatok.”

Idén is együtt hirdette meg a Dorcas Segélyszervezet és az MRSZ a tartós élelmiszert gyűjtő Kék Vödör akciót. Ez november 30-án lezárult, és az eredményeket lapzártánkig nem összesítették, de az tudható, hogy a gyűjtéshez csatlakozó református intézményekbe és gyülekezetekbe kétezer vödröt osztottak ki a szervezetek munkatársai. Értesülésünk szerint azonban még ez sem volt elég, így lesznek közösségek, amelyek dobozokban adják le adományaikat. A vödrönként háromezer forint értékűre becsült, tehát a hatmillió forint összértéket bőven meghaladó élelmiszeradományt Erdély, Kárpátalja és Magyarország legrászorulóbbjaihoz juttatja el adventben a két segélyszervezet.

Növekvő felelősség

A devizahitel miatt lakásukat, házukat elvesztőkön a tavaly adventben meghirdetett, azóta is folyamatosan futó Mentőöv programjával segít az MRSZ. Őket az újrakezdésben támogatja azzal, hogy fél éven keresztül átvállalja tőlük a lakás bérleti díját, segíti őket a munkakeresésben, és szakembereik segítségével életvezetési tanácsokkal látja el őket a rendelkezésre álló jövedelmek jobb beosztása érdekében.

Nem mindenkin tud sajnos ilyen komplex módon segíteni a református szeretetszolgálat. Az utcán élőket az idei fagyban is csak tea- és ételosztással tudja támogatni a szervezet, illetve rendkívüli hideg esetén megnyitja budapesti túlélőpontját is, ahol hétvégenként huszonöt fő tudja meghúzni magát, tud tisztálkodni és kap napi háromszori étkezést. Ezek az akciók, ha nem is segítik a fedél nélküliek újrakezdését, az életben maradásukat talán igen.

„Az is célunk ezekkel az akciókkal, hogy a gyülekezetek és a református szociális intézmények figyelmét is ráirányítsuk a bajra. Akinek látás adatott arra, hogy észrevegye a nyomorúságot, ráadásul eszközöket – konyhát, pénzt, szakértelmet, szakembereket – kapott arra, hogy másokon segítsen, kötelessége nemcsak a sajátjairól gondoskodni, hanem a tágabb közösség nyomorultjairól is" – magyarázza Czibere Károly. A református szakember hangsúlyozza, hogy az MRSZ minden programját a helyi reformátusokkal összefogva szervezi meg, mert a helyi közösségek jobban ismerik a helyi szükségleteket és erőforrásokat is, azaz tudják, hogy kik a rászorulók a környezetükben, és anyagi tehetségüket, valamint szabadidejüket is jobban be tudják osztani annak érdekében, hogy ne kelljen senkinek nélkülöznie. „Szociális szempontból eddig az önkormányzatok voltak a legfőbb letéteményesei a helyi érdekek képviseletének, hiszen ellátási felelősségük volt. A szociális védelem decentralizált jellegének csökkentése miatt azonban az államosított intézmények várhatóan kevésbé lesznek fogékonyak a speciális viszonyokra, kevésbé tudják mobilizálni a helyi erőforrásokat, így kevésbé lesz várható tőlük, hogy az adott közösség problémáira szabott válaszokat adjanak. Ezért az új helyzetben a gyülekezetekre és az egyházi intézményekre még nagyobb felelősség hárul: a szubszidiaritás elvének és a lokalitás értékeinek hangsúlyozása" – figyelmeztet az irodavezető.

Kiss Sándor

A cikk megjelent a Reformátusok Lapja 2012. december 9-i számában

A Magyar Református Szeretetszolgálat akcióiról, az adományozási lehetőségekről, a Nyilas Misi-pakkok átvételi pontjairól a www. jobb­adni.hu oldalon található, vagy a 06-1-273-0449-es telefonszámon és az mrsz@jobbadni.hu címen kérhető több információ. Az MRSZ az 10702019-85008898-51100005-ös számú számlára és az 13600-66-os számú adományvonalon várja a pénzadományokat.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.