Sarkozy: a protestantizmus a francia identitás része

2010. május 28., péntek

altA francia elnök, Nicholas Sarkozy szerint a francia protestantizmus a nemzeti identitás fontos alkotóeleme – nyilatkozta az elnök a La Croix napilap pénteki számában.

Az interjúban hangsúlyozta még: Franciaország történelmének és kultúrájának szerves része a protestantizmus. Franciaország első embere abból az alkalomból adta az interjút a Kereszt című lapnak, hogy újra megnyitják a Paul Riceur protestáns filozófusról (1913-2005) elnevezett intézményt, a párizsi Protestáns Teológiai Intézetet. „Miközben a jelenlegi világválság felszínre hozta, hogy gazdaság és társadalom nem lehet meg tartósan etika nélkül, végzetes lenne, ha a nagy vallások ebben a helyzetben hallgatnának” – érvel Sarkozy elnök. A kétezer éves keresztyén gondolkodás öröksége, s maga a keresztyén civilizáció mindenkié, hívőké és nem hívőké egyaránt. – A párizsi protestáns teológiai fakultás Montpellier mellett a második legfontosabb protestáns szellemi központ Franciaországban. 1877-ben alapították, s a francia református lelkészképzés egyik központja. Ezen a hétvégén nyitják meg háromévi felújítás után mind a fakultást, mind a protestáns kutatóintézetet. Ez alkalomból díszdoktorokat is avatnak a párizsi protestánsok, közöttük a bécsi rendszeres teológiai professzort, Ulrich H. J. Körtnert, továbbá Mary Mikhael libanoni, Stanley Cavell és James Cone USA-beli, Yasuhiko Sugimura japán, Jean Zumstein svájci, és André Encreve párizsi professzorokat. (iptheologie.fr – epd.de – 2010-05-28 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.