RVSZ: Tanuljunk az afrikai egyházaktól!

2010. május 28., péntek

altSetri Nyomi, a Református Világszövetség főtitkára szerint az, hogy a svájci egyházaknak egyháztagságuk csökkenésével kell számolniuk, inkább esélyt, mint nehézséget jelent. 2050-re az alpesi ország lakosságának még 20 %-a református lesz, szemben a mai 33 %-kal.

A reformiert.info.ch-nak adott interjúban a református lelkész-főtitkár szerint a fenti szám megfelel a valóságnak. Amennyire ez szomorú, legalább annyira ébresztő, felrázó is. A legfontosabb feladat az ifjúság megnyerése Krisztus ügyének. Ebben az európai egyházak tanulhatnak az afrikai és az ázsiai egyházaktól. Ott az egyház nagyon dinamikus, a fiatalok csapatostul tódulnak az egyházba. Sokkal több ének és tánc kellene a svájci istentiszteleteken, mint ahogyan az ma tapasztalható. Afrikában a keresztyén öröm valóságos tapasztalatként van jelen a templomban. Ugyanakkor nagyon fontos lenne a keresztyén nevelés megújulása. És ennek a családban van a legnagyobb tere, amit igen sokan elhanyagolnak. Az egyházakban és a vasárnapi iskolákban több vallásoktatásra van szükség, de az állami iskolákban nem. És persze olyan nyelvezetet lenne jó használni, ami a mai fiatalok számára érthető. Ezzel szemben az egyházban sok helyen még 19. századi nyelvezeten szólnak az igehirdetések – fejtegette a ghánai születésű Setri Nyomi, aki most 56 éves, házas, három gyermeke van, Genfben él. Egyelőre ő fog a júniusban az USA-ban megalakuló új világszervezet, a Református Egyházak Világközösségének az élén állni. (ref-info.ch- 2010-05-28- dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.