Régi bibliai töredékek segítségével frissítik a Luther Bibliát

2010. augusztus 03., kedd

 

 

altHuszonhat év után ismét összeültek teológusok, történészek és nyelvtudományi szakemberek, hogy a Luther Bibliát elővigyázatos frissítésnek vessék alá.

Nem teljes revízióról van szó, mint 1984-ben – jelentette ki Martin Rösel ószövetségi professzor a rostocki egyetemről. Ő koordinálja azt a három munkacsoportot, amelyik Németország területén ebben a témakörben működik. „Azt vizsgáljuk, hogy a Luther Biblia szöveghűsége mennyire maradt meg” – jelentette ki a tudós teológus. Ugyanis az időközben előkerült kódex-töredékek vagy papirusz töredékek éppen a fontos bibliai helyeknél hozhatnak új értelmezést. Többféle revíziója volt már eddig is a Luther Bibliának, az éppen adott időszakban felfedezett kéziratok tükrében. A másik két munkacsoportot a berlini Humboldt Egyetem professzora, Jens Schröter, illetve a müncheni Ludwig-Maximilians-Egyetem kutatója, Christoph Levin vezeti. Azt tervezik, hogy 2015-ig befejezik munkájukat, két évvel a reformáció 500. évfordulója előtt. Olyan töredékek jönnek számításba, mint a kairói zsinagógában talált héber töredékek, továbbá a Maszadában és Qumránban talált iratok. (ref.ch – 2010-08-03 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.