Református konferencia az alkotmányozásról

2011. február 10., csütörtök

„Az alkotmányozás dilemmái” címmel rendez tudományos konferenciát február 18-án a KRE Állam- és Jogtudományi Kara a zsinati székházban. Az esemény díszvendége Schmitt Pál köztársasági elnök lesz.

„Az alkotmányozás dilemmái” címmel rendez tudományos konferenciát február 18-án a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a Magyarországi Református Egyház zsinati székházában. Az esemény díszvendége Schmitt Pál köztársasági elnök lesz.

Az államfő megnyitójával kezdődik a konferencia, a levezető elnök Dr. Bölcskei Gusztáv, tiszántúli püspök, az MRE Zsinata lelkészi elnöke lesz.

A 15-18:30-ig terjedő programban (innen dokumentum formájában letölthető) felszólal Dr. Szájer József, európai parlamenti képviselő, Dr. Pokol Béla a KRE professzora, Dr. Cservák Csaba, a KRE docense, a Köztársasági Elnöki Hivatal Jogi, Alkotmányossági és Közigazgatási Hivatalának vezetője, Dr. Stumpf István alkotmánybíró, valamint Dr. Kukorelli István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, korábbi alkotmánybíró.

A konferencia megrendezésének indító gondolata Pokol Bélától, az MTA doktorától, az ELTE, a Szegedi Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem tanárától származik, aki 2003-ban a Külügyminisztérium által létrehozott munkacsoport tagjaként tevékenykedett az Európai Unió alkotmányának előkészítésében.

A konferencia megrendezésének ötletét és szükségességét az új alkotmány megalkotása kapcsán széles körben beinduló viták adták. Meggyőződésünk, hogy a politikai diskurzus sokszor elfogult érvei mellett érdemes tudományos szemszögből is megvizsgálni az új alkotmány koncepcióját alakító jogi, történelmi, társadalmi és kommunikációs folyamatokat. A Károli Gáspár Református Egyetem jogászprofesszorai és tanárai az elemzéseikben eddig is vizsgálták az alkotmányozás kérdéseit, és így adódott a gondolat, hogy az alkotmány koncepciójának a megjelenése után a nyilvánosság előtt is megvitassuk ezeket.

Református.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.