Reformációi megemlékezés, istentisztelet és orgonakoncert Budapest belvárosában

2010. november 01., hétfő

„Isten az ünneplésben minket is arra indítson, hogy ne csak Wittenbergig jussunk, hanem az Igéig, Jézus Krisztusig, az Isten jóságáig” – hangzott el a felhívás dr. Szabó István, református püspök prédikációjában az Országos Reformációi Istentiszteleten. A MEÖT október 31-én Reformációi Megemlékezést tartott a Reformációi Emlékparkban, majd Országos Reformációi Istentiszteletet a Deák téri evangélikus templomban.

Fúvószenével hívogattak a Városligeti fasorban vasárnap kora délután, fél négykor kezdődött a megemlékezés a Reformációi Emlékparkban. Az Üdvhadsereg zenekarát a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes fanfárja követte, majd dr. Szebik Imre, a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke tartott rövid áhítatot. A nyugalmazott püspök a Zsolt 130,4 alapján arról elmélkedett, ami Luthert is foglalkoztatta: Mit tegyünk bűneinkkel? Mint mondta, nincs más lehetőségünk, csak Isten elé állni és bocsánatot kérni. Ő megbocsát nekünk Krisztusért, s az egyház feladata ezt a bűnbocsánatot hirdetni.

Fúvószenekarok szolgálata a Városligeti fasorban

A Fasori Evangélikus Gimnázium diákjainak rövid kulturális műsora után ünnepi beszédet mondott Lengyel Anna, az Evangélikus Egyház országos felügyelő helyettese. Előbb a reformáció – lelket és társadalmat formáló – hatását méltatta, majd rámutatott, ma is aktuális annak üzenete, rajtunk múlik, méltók leszünk-e szellemiségéhez. Míg a szolgálattevők egy-egy szál virágot helyeztek el a reformációi emlékművön, addig a megemlékezők ötvenfős csoportja az „Ébredj, bizonyságtévő lélek!” kezdetű dicséretet énekelte. Az ünnepségen részt vettek a 15. sz. Bethlen Gábor Cserkészcsapat tagjai a Lónyai Utcai Református Gimnáziumból, és a dunavarsányi 724. sz. Kossuth Lajos Cserkészcsapat kiscserkészei is.

Megemlékezés a Reformációi Emlékparkban

Negyed öttől a Baptista Központi Fúvószenekar tartott zenés bizonyságtételt a Deák téren, ötkor kezdődött az Országos Reformációi Istentisztelet az evangélikus templomban. Smidéliusz Gábor, a Deák téri gyülekezet lelkésze köszöntötte az egybegyűlteket, külön a MEÖT tagegyházainak képviselőit, akik az istentisztelet liturgiáját végezték. Imádságot mondott dr. Hecker Frigyes, a Metodista Egyház nyugalmazott szuperintendense, majd a Róm 2,1-4 alapján Isten Igéjét dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette.

Dr. Szabó István püspök

„Nem tudod, hogy Isten jósága megtérésre visz?” – ismételte az alapige kérdését a püspök. Mint mondta, az embert menthetetlenségéből csak az evangélium szabadíthatja meg, s ez az, amit Luther megértett. Isten ítéletének az a drámája, hogy jósága még az ítéletében is jelen van, mert igazság szerint ítél meg minden embert, de bűneiket Krisztusra veti. Istennek ez a jósága és az ebből fakadó megtérés, a visszatérés hozzá a lelkész szerint a reformáció lényege, s erre biztatta a reformációt ünneplő gyülekezetet is: „Isten az ünneplésben minket is arra indítson, hogy ne csak Wittenbergig jussunk, hanem az Igéig, Jézus Krisztusig, az Isten jóságáig.”

Ünneplő gyülekezet a Deák téri evangélikus templomban

Ezután Ittzés János, evangélikus püspök tartott előadást Melanchthon Fülöpről, „a Luther árnyékában” élt reformátorról. Az 1530-as Ágostai Hitvallás szerzője sokoldalú humanista tudós volt. A Wittenbergi Egyetem görög szakos professzora, filozófus, de foglalkozott többek között fizikával, retorikával, asztronómiával és történelemmel is. Pedagógusi munkája nagy segítség volt a lutheri eszmék terjedésének Európa-szerte. Tanítványa volt Szilveszter János, Dévai Bíró Mátyás és több magyar reformátor.

A Szélrózsa Band koncertje

Mészáros Kornél, baptista főtitkár záró imádsága után dr. Szebik Imre áldotta meg a résztvevőket. Az istentiszteletet orgonakoncert követte, majd a Szélrózsa Band könnyűzenei koncertje zárta az estét.

Feke György

Képek: Kalocsai Richárd

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Reformációi Megemlékezés, Istentisztelet és Orgonakoncert Budapest belvárosában

„Isten az ünneplésben minket is arra indítson, hogy ne csak Wittenbergig jussunk, hanem az Igéig, Jézus Krisztusig, az Isten jóságáig” – hangzott el a felhívás Dr. Szabó István, református püspök prédikációjában az Országos Reformációi Istentiszteleten. A Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa október 31-én Reformációi Megemlékezést tartott a Reformációi Emlékparkban, majd Országos Reformációi Istentiszteletet a Deák-téri evangélikus templomban.

Fúvószenével hívogattak a Városligeti fasorban vasárnap kora délután, fél négykor kezdődött a megemlékezés a Reformációi Emlékparkban. Az Üdvhadsereg zenekarát a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes fanfárja követte, majd Dr. Szebik Imre, a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke tartott rövid áhítatot. A nyugalmazott püspök a Zsolt 130,4 alapján arról elmélkedett, ami Luthert is foglalkoztatta: Mit tegyünk bűneinkkel? Mint mondta, nincs más lehetőségünk, csak Isten elé állni és bocsánatot kérni. Ő megbocsát nekünk Krisztusért, s az egyház feladata ezt a bűnbocsánatot hirdetni.

A Fasori Evangélikus Gimnázium diákjainak rövid kulturális műsora után ünnepi beszédet mondott Lengyel Anna, az Evangélikus Egyház országos felügyelő helyettese. Előbb a reformáció – lelket és társadalmat formáló – hatását méltatta, majd rámutatott, ma is aktuális annak üzenete, rajtunk múlik, méltók leszünk-e szellemiségéhez. Míg a szolgálattevők egy-egy szál virágot helyeztek el a reformációi emlékművön, addig a megemlékezők ötvenfős csoportja az „Ébredj, bizonyságtévő lélek!” kezdetű dicséretet énekelte. Az ünnepségen részt vettek a 15. sz. Bethlen Gábor Cserkészcsapat tagjai a Lónyai Utcai Református Gimnáziumból, és a dunavarsányi 724. sz. Kossuth Lajos Cserkészcsapat kiscserkészei is.

Negyed öttől a Baptista Központi Fúvószenekar tartott zenés bizonyságtételt a Deák-téren, ötkor kezdődött az Országos Reformációi Istentisztelet az evangélikus templomban. Smidéliusz Gábor, a Deák-téri gyülekezet lelkésze köszöntötte az egybegyűlteket, külön a MEÖT tagegyházainak képviselőit, akik az Istentisztelet liturgiáját végezték. Imádságot mondott Dr. Hecker Frigyes, a Metodista Egyház nyugalmazott szuperintendense, majd a Róm 2,1-4 alapján Isten Igéjét Dr. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdette.

„Nem tudod, hogy Isten jósága megtérésre visz?” – ismételte az alapige kérdését a püspök. Mint mondta, az embert menthetetlenségéből csak az evangélium szabadíthatja meg, s ez az, amit Luther megértett. Isten ítéletének az a drámája, hogy jósága még az ítéletében is jelen van, mert igazság szerint ítél meg minden embert, de bűneiket Krisztusra veti. Istennek ez a jósága és az ebből fakadó megtérés, a visszatérés hozzá, a lelkész szerint a reformáció lényege, s erre bíztatta a reformációt ünneplő gyülekezetet is: „Isten az ünneplésben minket is arra indítson, hogy ne csak Wittenbergig jussunk, hanem az Igéig, Jézus Krisztusig, az Isten jóságáig.”

Ezután Ittzés János, evangélikus püspök tartott előadást Melanchton Fülöpről, „a Luther árnyékában” élt reformátorról. Az 1530-as Ágostai Hitvallás szerzője sokoldalú humanista tudós volt. A Wittenbergi Egyetem görög szakos professzora, filozófus, de foglalkozott többek között fizikával, retorikával, asztronómiával és történelemmel is. Pedagógusi munkája nagy segítség volt a lutheri eszmék terjedésének Európa-szerte. Tanítványa volt Szilveszter János, Dévai Bíró Mátyás és több magyar reformátor.

Mészáros Kornél, baptista főtitkár záró imádsága után, Dr. Szebik Imre áldotta meg a résztvevőket. Az istentiszteletet orgonakoncert követte, majd a Szélrózsa Band könnyűzenei koncertje zárta az estét.

Feke György

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.