"Minden út a múltból indul és a jelenen át vezet a jövő felé" – Református Emlékhely Bizottság

2010. február 23., kedd

altSzámba kell vennünk a múltunkkal kapcsolatos emlékeket, hiszen méltatlan volna elődeinkhez, ha az ő munkásságukat nem becsülnénk meg, vagy hagynánk feledésbe merülni – mondta Derencsényi István. A Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzőjét február 18-án választotta elnökének a Református Emlékhely Bizottság. A testület azért jött létre, hogy a reformáció korától napjainkig felkutassa és összegyűjtse a református elődök emlékhelyeit. 


Derencsényi István szerint „minden út a múltból indul és a jelenen át vezet a jövő felé. Nem tehetjük meg, hogy a múltunkat és a gyökereinek elfelejtjük, elvagdaljuk, mert akkor eredményes kibontakozó jövőre sem számíthatunk.”
A bizottság tagjai elsőként egy kérdőívet készítenek, amellyel az egyházmegyék bevonásával az egyházközségeket szeretnék megkeresni, hogy felmérjék, egy-egy településen milyen jeles református előd emlékhelye található. Ezután megkezdik azoknak a kiadványoknak, írásoknak az összegyűjtését, amelyek református őseink emlékével, életével foglalkoznak. „A beérkező válaszokat súlyozni kell majd” – mondta a bizottság elnöke. Derencsényi István hozzátette: ki kell alakítanunk egy jubileumi kalendáriumot, hogy a fontos évfordulókat az országos egyház, a kerületek és az oktatási intézmények figyelmébe ajánljuk. Arra a kérdésre, hogy könyv is születhet-e majd az összegyűjtött adatokból, Derencsényi István így válaszolt: „Minden bizonnyal, ugyanis együtt fellelhetőnek kell lenniük ezeknek az egyházi életünket, múltunkat, jelenünket meghatározó információknak.”

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.