"Hitt abban, hogy a szépség és harmónia jobbá tesz" – Ujfalussy József sírjánál

2010. február 20., szombat

altA család, a pályatársak és a hazai zenei élet nagyjai búcsúztatták a Farkasréti temető Makovecz termében február 19-ikén Ujfalussy József akadémikust, a Zeneművészeti Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem volt rektorát. A Kossuth-Széchenyi- és Herder-díjas zeneesztétikus kivételesen hosszú és sikerekben bővelkedő földi életpályája lezárásaként, január 22-ikén költözött haza mennyei Urához.

A temetési szolgálatot Szűcs Ferenc, a Károli Egyetem volt rektora végezte a Példabeszédek 8, 22–35 versei alapján. Beszédében kiemelte, hogy Ujfalussy József számos szakmai kitüntetése mellett talán arra volt a legbüszkébb, hogy a Debreceni Református Kollégium diákja, majd rövid ideig tanára is lehetett. Ez az indulás, a kálvinista családi hagyomány és iskolai környezet, „életre szóló muníció volt számára nem csak a széleskörű műveltség, a tudományos igényesség tekintetében, de az erkölcsi tartásban, hivatástudatban is” – fogalmazott a teológiai egyetemi tanár. Ezt az életbölcsességet és szakmai igényességet olyan kiváló személyiségek inspirálták, mint Karácsony Sándor, Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence; legfőképpen ezért érezte „magára rótt adósságnak ”, hogy amikor 1995-ben a Benda Kálmán váratlan halálával megüresedett rektori tisztre a Károli Egyetemre hívják, igent mondjon. Az igehirdetés kiemelte, hogy a „bölcsesség himnuszából ” felolvasott versek illenek Ujfalussy József életére is, aki hitt abban, hogy a szépség és harmónia jobbá is tesz. A kezdet egy olyan ívre mutat, amely Isten kegyelmes aláhajlásában teljesedik be – fejezte be nekrológját Szűcs Ferenc.
A zenetudós tudományos pályáját, pedagógusi munkáját Maróth Miklós, az MTA alelnöke, Batta András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Tallián Tibor, az MTA Zenetudományi Intézetének igazgatója méltatta. Az utóbbiak egykori tanárukra is emlékeztek.

alt

alt

alt

alt

Fotó: Torda Tibor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.