"Európa Tanítója" Debrecenben – Melanchthon és a magyarok címmel kiállítás nyílt

2010. február 16., kedd

altKálvin év után Melanchthon év. 2010-ben a protestantizmus kiemelkedő alakjára, Philipp Melanchthonra emlékeznek világszerte. Debrecenben február 16-án Melanchthon születésnapján kiállítással emlékeznek Európa Tanítójára. A tárlat Melanchthon jelentőségét és magyarországi hatását mutatja be.

Több mint tízezer levelet írt Melanchthon – mondta Imre Mihály, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára a kiállításon, aki Melanchthon levelezéseit vizsgálta. Imre Mihály beszédében kiemelte, hogy Melanchthon több levelében ír Magyarországot érintő kérdésekről, említi például a várnai csatát és Hunyadi Jánost, akit az évszázad legkiválóbb hősének nevez.

„Különleges, isteni tehetséggel megáldott elme” – ezt már Bölcskei Gusztáv mondta megnyitójában. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke azt hangsúlyozta, hogy az emberiség, a műveltség és a kegyesség hármasa Melanchthon egész alakjából sugárzik. „Európa Tanítója” bántónak tartotta a durva beszédet – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv, majd hozzátette „egy olyan korban, amelyben a durva beszéd, a durva életstílus hatja át a közvéleményt, fontos visszaemlékeznünk a tanításaira.”

Több mint ezer magyarországi hallgató látogatta a Wittenbergi egyetemet a 16. században, közülük 430-an voltak Melanchthon tanítványai – hangsúlyozta Gáborjáni Szabó Botond. A Debreceni Református Kollégium gyűjteményi igazgatója elmondta azt is, hogy a feljegyzések szerint Melanchthon a magyar diákok egyesületével rendszeres kapcsolatot ápolt, ezért is nevezik Magyarország Tanítójának is. A Debreceni Református Kollégiumban különösen jelentős Melanchthon és egyetemének hatása – fűzte hozzá az igazgató.

A Melanchthon és a magyarok című tárlat júliusig látogatható a Debreceni Református Kollégiumban.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.