Pótfelvételi a mentőöv

2018. július 26., csütörtök

A július 25-én este nyilvánosságra hozott ponthatárok szerint a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen (DRHE) tanító szakon 74 diák érte el az elegendő, 282-es ponthatárt. Hitéleti képzésre összesen 39 diákot vettek fel. A legnépszerűbb nem világi szak a vallástanár, azaz a református hittanár-nevelőtanár volt idén. Aki lemaradt volna, még van esélye, ugyanis pótfelvételin keresztül jelentkezhet még tanítónak, vagy akár lelkésznek és vallástanárnak is.

Pótfelvételi kisokos:

Ki (nem) jelentkezhet pótfelvételivel egyetemre?

A pótfelvételin csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. Vagyis a pótfelvételi nem jó megoldás azok számára, akik a „sima” felvételin az első vagy a második helyen megjelölt szakra nem jutottak be, a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésre viszont nem szeretnének beiratkozni, hanem inkább újra nekifutnának a felvételinek.

Ugyanúgy lehetek állami ösztöndíjas, ha pótfelvételivel kerülök be egy egyetemre?

A pótfelvételin nincsen állami ösztöndíjas hely, csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák (csak néhány kivétel van, ilyen a DRHE-n meghirdetett hitéleti képzések).

Hol kell/lehet jelentkezni?

Tanító szakra a felvi.hu oldalon keresztül, hitéleti szakjainkra a felveteli.drhe.hu oldalon keresztül.

Mi a jelentkezési határidő?

Tanító szak: augusztus 6.

Hitéleti szakok: augusztus 17.

Miért van két határidő, miért nem egységes a pótfelvételi eljárás tanító szakon és hitéleti szakokon?

A hitéleti szakok jelentkezése nem az e-felvételi rendszeren keresztül történik. A DRHE egyedi felvételi és alkalmassági eljárással rendelkezik a hitételi szakok tekintetében.

A világi, azaz a tanító szakra viszont az egységes állami felsőoktatási törvények és szabályok vonatkoznak.

Mikor van a pótfelvételi ponthatárhúzása?

Az előző években augusztus 25-én hirdették ki a ponthatárokat, ezért várhatóan idén is 25-én lesz a ponthatárhúzás.

Hány szakot jelölhetnek meg a pótfelvételi eljárás során?

Mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját jelölhetik meg.

Forrás: DRHE

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.