Október a reformáció hónapja - nyitó istentisztelet Debrecenben

2011. október 02., vasárnap

Derencsényi István a Tisztántúli Református Egyházkerület főjegyzője nyitotta meg az Október a Reformáció Hónapja ünnepségsorozatot a debreceni baptista imaházban.

„Annak akit sosem érintett meg a teremtő hatalmassága, soha nem jutott el hozzá az Isteni kinyilatkoztatás, annak nincs sem helyes ön-, sem helyes világ-, sem pedig helyes környezetismerete. Ezek nélkül viszont elképzelhetetlen a küldetés tudat és a fenntarthatóság akár a saját életükben, akár a világ dolgait illetően.” Derencsényi István a Tisztántúli Református Egyházkerület főjegyzője ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az Október a Reformáció Hónapja ünnepségsorozatot a debreceni baptista imaházban.

A témaválasztás nem volt véletlen, ugyanis a teremtésvédelem és a fenntarthatóság áll a középpontjában annak az egy éves rendezvénysorozatnak, amelyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa rendezett 2011-ben. Az utolsó programokat Debrecenben tartották, amelyeknek része volt a reformáció hónapjának megnyitó istentisztelete.

A hónap első szombatján, a debreceni baptista imaházban tartott istentiszteleten Derencsényi István igehirdetésében Ézsaiás próféta példája alapján beszélt arról, hogy a Teremtő szent, több, más, sokkal hatalmasabb, mint ahogyan azt el lehet képzelni. Az emberekhez mégis testben és lélekben is közel került Jézus Krisztus születésével. Istennel való találkozás során pedig elkerülhetetlen, hogy szembesüljön az ember saját hibáival, gyarlóságaival. A következmény azonban nem a halál, hanem a megtisztulás, a szentségtelen megszentelése, büntetés helyett a bűnök bocsánata. Mert a teremtő nem halált akar, hanem életet, szabad elhatározásból vállalt szolgálatot – fogalmazott a főjegyző.

A baptista imaházban tartott ökumenikus rendezvényen Szebik Imre evangélikus püspök, az Ökumenikus Tanács elnöke elmondta, bár október a reformáció hónapja, sokan nem tudják, mi is jelent ez a fogalom. Nincsenek vele tisztában, hogy a reformáció kincs, mert felfedezte az evangéliumot és az élő Istent, hogy itthon legyünk a világban és otthon a Teremtőnél.

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.