Ötven éve épült meg a "gonoszság szimbóluma"

2011. augusztus 23., kedd

A berlini fal évfordulója kapcsán a Német Protestáns Egyháznak a fal lebontásában játszott szerepéről is megemlékezett Frank Otfried July württembergi püspök.

A Württembergi Tartományi Egyház püspöke, Frank Otfried July szerint a berlini fal nem volt más, mint a határtalan gonoszság szimbóluma, jelképe. A Lutheránus Világszövetség alelnöke annak kapcsán beszélt erről, augusztus 13-án volt ötven éve, hogy az egykori NDK vezetői fallal szelték ketté Berlint.

A protestantnews.eu honlap írása szerint Frank Otfried July megemlékezett arról, az egyház által betöltött fontos szerepről, amellyel hozzájárult a berlini fal ledöntéséhez. Annak ellenére, hogy a fal a gonosz építménye volt, sok egyházi közösségnek sikerült a falat átjárhatóvá tenni, vélte az egyházvezető.

A Kelet és Nyugat közötti, gyakran nehézségekkel terhelt egyházi kapcsolatok ugyanis hozzájárultak ahhoz, hogy az emberek nem maradtak meg az elszigeteltségben. „A Stasi által mindig kritikusan szemlélt Zsoltár valósággá vált: ’Az Úr segítségével falak átugrására is képes az ember’” – tette hozzá befejezésül a tartományi püspök.

A német fővárost, Berlint 1961. augusztus 13. óta szelte ketté a hírhedtté, a hidegháború talán legfőbb tárgyi jelképévé vált fal. Az NDK vezetői úgy döntöttek, hogy meg akarják akadályozni a kommunista német állam lakosságának feltartóztathatatlan Nyugatra menekülését.

Ezért augusztus 13-ra virradóra szögesdróthálóval, illetve kezdetleges téglafallal vették körül a Berlin három másik megszállási övezete (amerikai, brit, francia) által alkotott Nyugat-Berlint. A gyakorlatilag áthághatatlan határőrizeti rendszer a következő hónapokban, években épült ki. A fal 1989. november 9. éjszakáján, gyors és vértelen forradalommal omlott le.

Reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.