Ösztöndíj-lehetőségek lelkészeknek

2011. november 04., péntek

A Zsinati Ösztöndíjas Bizottság úgy határozott, hogy a teológus diákok által meg nem pályázott, vagy az idei évben egyházunk partnerszervezetei által felajánlott különleges ösztöndíj lehetőségeket lelkészek számára hirdeti meg.

A Zsinati Ösztöndíjas Bizottság október 26-i ülésén úgy határozott, hogy a teológus diákok által meg nem pályázott, vagy az idei évben egyházunk partnerszervezetei által felajánlott különleges ösztöndíj lehetőségeket lelkészek számára hirdeti meg.

A Külügyi Iroda a pályázathoz szükséges egyházi ajánlást biztosítja (ami a pályázás feltétele), illetve a partnerszervezeteket hivatalosan értesíti, de nem tudja garantálni, hogy a pályázók el is nyerik az adott ösztöndíjat. Az alábbi lehetőségek alapvetően nem családos ösztöndíjak. További információ és az eredeti kiírások a Külügyi Irodán, zsinat.kulugy@zsinatiiroda.hu e-mail címen érhetők el.

Pályázható ösztöndíjas helyek:

Angol nyelvterület:

Bossey
Egyéves tanulmányi lehetőség a Bossey-i Ökumenikus Intézetben a HEKS támogatásával, mesterfokozattal rendelkező jelentkezőknek. A HEKS évek óta támogat kelet-európai diákokat, lelkészeket, akik Advanced Master programban szeretnének részt venni. A diákokra később a HEKS helyi kapcsolattartóként számít az adott országban. A tanulmányokat azoknak javasoljuk, akik jó szervezett program keretében szeretnék teológiai tudásukat ökumenikus környezetben, más nemzetiségű és felekezeti hátterű diákokkal együttműködve elmélyíteni.

Német nyelvterület:

Diakonisches Werk
Az ösztöndíjas program célja, hogy a diákok ökumenikus tapasztalatot szerezzenek az eltérő kulturális és felekezeti háttérből érkező keresztyénekkel folytatott párbeszéd keretében. Fontos szempont, hogy a jelölt által megadott téma lehetőleg ehhez a célkitűzéshez igazodjon. Ez az egyetlen olyan ösztöndíj, amelyre házaspárok is eséllyel pályázhatnak. Ugyanakkor számukra nem két teljes ösztöndíjat, hanem egy speciális páros ösztöndíjat biztosít a szervezet. >> Részletek

GAW (Diasporawerk)
A program 1952-ben indult, és máig azzal a céllal működik, hogy lehetőséget nyújtson mind német, mind külföldi teológushallgatóknak ökumenikus téren hasznos tapasztalatok szerzésére és különböző felekezeti háttérrel érkező keresztények megismerésére.
A támogatási időszak rendszerint egy év. Célcsoport teológushallgatók, akik már túl vannak az alapvizsgán (BA), valamint fiatal lelkészek 35 éves korig, akik az Egyházak Ökumenikus Tanácsa valamelyik tagegyházának tagjai. >> Részletek

GAW (Diasporawerk) 2 – egy év Lipcsében vagy Heidelbergben
A GAW Lipcsében és Heidelbergben biztosít mindösszesen 9 ösztöndíjat, amelyet a MRE Elnökségéhez eljuttatott levelében számunkra is felkínált. 1997 óta a GAW jóvoltából minden évben a partneregyházaktól érkező teológushallgatók és lelkészek egy csoportja végezhetett tanulmányokat a Lipcsei Egyetem Teológiai Karán egy vagy két szemeszteren át. Az ösztöndíj segítségével a diákok hasznosíthatják a Németországban megszerzett tapasztalatot és tudást, így gazdagítva egyházuk gyülekezeti életét jövőbeli munkájuk során. >> Részletek

Letölthető részletes leírás

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.