Önkéntes lehetőségek

2018. január 29., hétfő

Január sokaknak a nagy döntések időszaka – nem csak az év eleji fogadalmak miatt. Az egyetemi felvételik időszakában hosszú és rövidtávú, külföldi és magyarországi önkéntes szolgálati lehetőségekre is jelentkezhetnek a fiatalok, akik szeretnének tenni másokért felsőfokú tanulmányaik előtt vagy közben, illetve munkába állásuk előtt.

Önkéntes diakóniai év

Tavaly ünnepelte fennállása huszadik évfordulóját az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda. A szervezet az elmúlt két évtizedben több mint 1300 magyar és külföldi, 18 és 30 év közötti fiatal szárnypróbálgatásait, lelki utazását segítette hosszú távú önkéntes projektjeivel szerte Európában, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában. Az önkéntes szolgálat „olyan lelki utazás, amelyben az önkéntes megismeri magát, a világot, amelyben élünk, és reményeink szerint találkozik azzal az Istennel, aki életeket formál" – írta Závodi Emese református lelkipásztor, programvezető az ÖDE jubileumi kiadványában, amelyben önkéntesek és a szolgálati helyek képviselőinek vallomásait, visszaemlékezéseit gyűjtötték össze.

Az önkéntes évre jelentkezők különböző szociális intézmények vagy gyülekezetek munkájába kapcsolódhatnak be kilenc-tizenkét hónapra, sokszínű nemzetközi önkéntes csapat tagjaként. A következő turnusra január 31-ig lehet jelentkezni a szervezet honlapján, az odeprogramiroda.hu oldalon a megadott jelentkezési lapok kitöltésével és kért mellékletek megküldésével.

Közös Pont

„A KözösPont ökumenikus fesztiválmisszió (KP) tágítja a missziói perspektívát: a fesztiválokon a KP-sátorba betérő fiatalok sokkal jobban megjelenítik a társadalmat, mint a templomba járók" – véli Németh Tamás református lelkész, a missziót vezető hatfős bizottság tagja. . Tapasztalatai szerint a betérők elmondják kritikájukat az egyházról, kételyeiket Istenről, és megosztják kérdéseiket az önkéntesekkel. „Fontos, hogy meghallgathatjuk őket, és bizonyságot tehetünk nekik Jézus Krisztusról" – mondja Németh Tamás. Szerinte a leendő lelkészeknek, ifivezetőknek is számos hasznos tapasztalatot adhat egy-egy, a fesztiválmisszióban eltöltött hét.

Idén – csakúgy, mint tavaly – már öt fesztiválon állítják fel az ökumenikus sátrat: a VOLT Fesztiválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon, a Strand Fesztiválon, az EFOTT-on és az Ördögkatlan Fesztiválon. Önkéntesek még január végéig jelentkezhetnek a www.kozospont.com oldalon található űrlap kitöltésével. Februárban személyes felvételi beszélgetést tartanak a misszió vezetői, a kiválasztott fiatalok pedig képzéseken vesznek részt a tavasz folyamán. 

Bagdán Zsuzsanna, Hegedűs Márk

Összeállításunk a Reformátusok Lapja Ifjúság rovatának cikkeiből készült.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.